Οι «πιστωτικές κάρτες της κάνναβης» εξαπλώνονται στην Αμερική

Οι «πιστωτικές κάρτες κάνναβης» αναπτύσσονται στις ΗΠΑ ακολουθώντας την πορεία των dispensaries, των ειδικευμένων καταστημάτων πώλησης κάνναβης που εξαπλώνονται κι αυτά με ραγδαίους ρυθμούς σε ολόκληρη τη χώρα.

Βέβαια, δεν υπάρχει ακόμη η δυνατότητα να αγοράσει κανείς την κάνναβη που θέλει για όλο το χρόνο και να την αποπληρώσει με άτοκες δόσεις, όλα όμως δείχνουν ότι κι αυτό θα γίνει σύντομα. Για την ώρα και μόνο η πληρωμή μιας αγοράς κάνναβης με πλαστικό χρήμα θεωρείται μεγάλη πρόοδος, μιας και όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν αδύνατη.

Καθώς η κάνναβη αν και έχει νομιμοποιηθεί σε δεκάδες αμερικανικές πολιτείες παραμένει παράνομη σε Ομοσπονδιακό επίπεδο, επί χρόνια οι τράπεζες αρνούνταν να επιτρέψουν στους πελάτες τους συναλλαγές σχετικές με το φυτό. Ως αποτέλεσμα, η σχετική αγορά κινούνταν αποκλειστικά με μετρητά αντιμετωπίζοντας και τα ανάλογα προβλήματα ασφάλειας, αλλά και ανάπτυξης μιας και στην Αμερική οι αγορές με πλαστικό χρήμα αποτελούν κοινό τόπο εδώ και δεκαετίες.

CNC Card

Η Columbia Care, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες της βιομηχανίας της κάνναβης, με άδεια πώλησης σε 15 σημεία των ΗΠΑ μόλις ολοκλήρωσε το πιλοτικό πρόγραμμα «της πιστωτικής της κάρτας» στην Νέα Υόρκη και, όπως ανακοίνωσε, σύντομα το πρόγραμμά της αυτό θα επεκταθεί σε ολόκληρη την Αμερικανική επικράτεια.

Η κάρτα της ονομάζεται Columbia National Credit ή CNC Card, και από το τέλος του Ιουνίου του 2019 οι καταναλωτές θα μπορούν να πληρώνουν με αυτήν, την κάνναβη που αγοράζουν στο Ιλινόις και την Αριζόνα, την Πενσυλβανία και το Ντελαγουέρ.

Η εταιρεία έχει ήδη πραγματοποιήσει ένα εκατομμύριο επιτυχημένες πωλήσεις μέσω της CNC Card και τώρα επεξεργάζεται μια σειρά παροχών όμοιων με τις παροχές των συμβατικών πιστωτικών και χρεωστικών καρτών: προγράμματα επιστροφής χρημάτων, εκπτώσεις, εκπαιδευτικά σεμινάρια, προτεραιότητα πρόσβασης σε νέα προϊόντα και άλλες «αποκλειστικές προσφορές».

Το πιλοτικό πρόγραμμα της CNC Card ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο και σύντομα έφτασε να αντιπροσωπεύει το 18% των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας, ενώ και τα ποιοτικά του στοιχεία είναι ενθαρρυντικά καθώς οι πελάτες που χρησιμοποιούν την κάρτα μια φορά δείχνουν τελικά να την προτιμούν από την πληρωμή με μετρητά, και επανέρχονται στις αγορές τους χρησιμοποιώντας την.

Η εταιρεία δηλώνει ότι οι κατ’ οίκον παραδόσεις κάνναβης και προϊόντων της στη Νέα Υόρκη αντιπροσωπεύουν επί του παρόντος πάνω από το 10% των εσόδων της, και σε αυτές η χρήση της κάρτας αυξάνεται με ρυθμούς 25% το μήνα.

DreamCard

Τον Απρίλιο του 2019, η GD Entertainment & Technology (GDET) με έδρα το NJ άρχισε να εμπορεύεται τα προϊόντα Κανναβιδιόλης – CBD μέσω της ιστοσελίδας «The Greenery«. Η σειρά αποτελείται από προϊόντα που κατασκευάζονται κυρίως στην Αμερική, όπως το Full Spectrum, το Kosher, το Halal, το NON-GMO, το Eco Friendly και το Organic.

Η GDET ανακοίνωσε κι αυτή πρόσφατα την πρόθεσή της να προσφέρει στους πελάτες της μια νέα «πιστωτική κάρτα» η οποία μάλιστα κρυπτογραφεί τις συναλλαγές.

Μάλιστα η νέα της κάρτα θα δημιουργηθεί σε συνεργασία με την εταιρεία DreamCard, μια εταιρία που πρόσφατα απέκτησε η GDET…

CanPay

Η εταιρεία που ξεκίνησε τη διαδικασία των ηλεκτρονικών πληρωμών για αγορές προϊόντων κάνναβης, υπήρξε η αλυσίδα καταστημάτων CanPay η οποία δημιούργησε το ανάλογο σύστημα το 2017. Το σύστημά της μάλιστα διαθέτει και εφαρμογή για κινητά μέσω της οποίας μπορούν οι πελάτες του Όρεγκον να πληρώσουν την κάνναβη που αγοράζουν.

Το ότι την προηγούμενη χρονιά, το 2016, η εταιρεία αυτή είχε πωλήσεις προϊόντων κάνναβης που άγγιξαν τα 241 εκατομμύρια δολάρια, μας δίνει μια εικόνα του μεγέθους της σχετικής αγοράς οδηγώντας εκ των πραγμάτων και στην κατανόηση της αναγκαιότητας της χρήσης «πλαστικού χρήματος» καθώς η κάνναβη νομιμοποιείται με καταιγιστικούς ρυθμούς.

Πηγές: \ Forbes/ Card Trak / The Motley Fool