Η ψύχωση οδηγεί στην κάνναβη, όχι το αντίστροφο

Μια σειρά από πρόσφατα δημοσιεύματα επαναφέρουν στην επιφάνεια την παλαιά όσο και η απαγόρευση του φυτού, διαμάχη. «Η Κάνναβη προκαλεί ψύχωση», είναι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η επωδός δημοσιευμάτων που φιλοξενούνται ακόμη και σε ιστοσελίδες οι οποίες ειδικεύονται σε ιατρικά θέματα.

[Του Απόστόλη Καπαρουδάκη]

Δεν πρόκειται για ελληνικό φαινόμενο μιας και ακόμη και στην Αμερική που πρωτοστατεί στην αποποινικοποίηση της ευφορικής χρήσης του φυτού, διαφόρων ειδών δημοσιολόγοι, στην προσπάθειά τους να κερδίσουν μια κάποια δημοφιλία, αποφασίζουν «να κινηθούν ενάντια  στο  ρεύμα». Χαρακτηριστικότερο ίσως όλων, το παράδειγμα του κ. Alex Berenson που πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο «Tell Your Children: The Truth About Marijuana, Mental Illness, and Violence».

Ο κ. Berenson, ο οποίος εργάζονταν παλιότερα στους New York Times, προφανώς ονόμασε το βιβλίο του έτσι για να ενεργοποιήσει στο αγοραστικό κοινό τα χαμηλότερα ένστικτα του φόβου που άφησε ως κατάλοιπο η πολυετής προπαγάνδα εναντίον του φυτού. «Tell Your Children» άλλωστε ήταν ο πρώτος τίτλος της εμβληματικής ταινίας «Reefer Madness» , του «ιστορικού» πλέον αμερικανικού έπους κακογουστιάς και προπαγάνδας του 1936.

Έτσι η επιτυχία του βιβλίου δείχνει εξασφαλισμένη, μιας και αν μη τι άλλο ακόμη και σοβαροί αρθρογράφοι και επιστήμονες αναγκάζονται να χάσουν τον χρόνο τους απαντώντας σε επιχειρήματα που είναι συχνά παντελώς ανυπόστατα.

Εξώφυλλο και οπισθόφυλλο του σύγχρονου «Reefer Madness»

Οι έρευνες βέβαια άλλα λένε. Η περσινή για παράδειγμα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Neuroscience υποστηρίζει ότι υπάρχει μεν σύνδεση μεταξύ κάνναβης και ψύχωσης, όμως η σύνδεση αυτή είναι ισχυρότερη εάν κανείς υποστηρίξει ότι η σχιζοφρένεια οδηγεί στην κάνναβη και όχι το αντίστροφο.

Το γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο οφείλει προφανώς να υποστηριχτεί με όρους επιστημονικούς και να αποδειχθεί αναλόγως.

«Τα ευρήματά μας μπορεί να υποδηλώνουν ότι τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν σχιζοφρένεια μπορεί να εμφανίσουν πρόδρομα συμπτώματα» – με άλλα λόγια, πρώιμα συμπτώματα της κατάστασης – ή «αρνητικές επιδράσεις που τους καθιστούν πιθανότερο να αρχίσουν να χρησιμοποιούν κάνναβη για να αντιμετωπίσουν την κατάστασή τους ή για να αυτο-θεραπευτούν» επισημαίνεται στα συμπεράσματα της έκθεσης

Πρωτίστως πολιτικό θέμα

Με απλά λόγια, μιας και είναι αποδεδειγμένο ότι η κάνναβη δημιουργεί εξάρτηση μόνο ψυχικής φύσης, μιας και έχει αποδειχθεί ότι σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ουσία είναι ιδιαίτερα αβλαβής, ας τη συνδέσουμε με την ψύχωση, μια ασθένεια δύσκολη και στιγματισμένη κοινωνικά για να επιμείνουμε στην υψηλή  επικινδυνότητά  της.

Εθισμοί όμως υπάρχουν πολλοί, εθισμοί  με τα βιντεοπαιχνίδια, εθισμοί  με το διαδίκτυο, εθισμοί με το σεξ, εθισμοί  κάθε είδους. Που οδηγεί λοιπόν η λογική της απαγόρευσης ως λύση; Στην απαγόρευση του αλκοόλ; των βιντεοπαιχνιδιών, του διαδικτύου; του σεξ; των τυχερών παιχνιδιών; της τηλεόρασης; Προφανώς πρόκειται για λογική αδιέξοδη, πολύ περισσότερο γιατί  αναπαράγει τη λογική μιας κοινωνίας που στηρίζεται στο φόβο, την απαγόρευση και  την τιμωρία.  Μια κοινωνία δηλαδή ανθρώπων φοβισμένων και άβουλων, άρα και μια κοινωνία που οι πολίτες της οδηγούνται τελικά στην ανάγκη της χρήσης κάθε είδους «ναρκωτικού».

Πρόσφατη έρευνα κατέληξε ότι «η εμφάνιση ψυχωσικών εμπειριών στην εφηβεία μπορεί να συνδέεται με την ατμοσφαιρική ρύπανση». Δεν έτρεξε όμως κανείς να μας προτείνει την απαγόρευση της αναπνοής

Πρόκειται για σοβαρή έρευνα του King’s College του Λονδίνου, μιας όμως και δεν έχει κάποιος ακόμη αναλάβει εργολαβικά την αποτοξίνωσή μας από τον εθισμό στον αέρα που αναπνέουμε, ούτε πολιτικό κόμμα έχει ακόμη εκφραστεί υπέρ της ποινικοποίησής του, ούτε Οργανισμός Κατά της Αναπνοής έχει δημιουργηθεί ώστε η ηγεσία του να αγωνιά για το μισθό της, ούτε κάποια φαρμακοβιομηχανία εμπορεύεται κάποιο υποκατάστατό του.

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα: