Η Ταϊλάνδη ετοιμάζεται να νομιμοποιήσει την ιατρική κάνναβη και να αλλάξει το ρου της Ασίας

Η Ταϊλάνδη φαίνεται πως θα γίνει η πρώτη χώρα στην Ασία που θα νομιμοποιήσει την ιατρική κάνναβη, με ορισμένους υποστηρικτές της να λένε ότι η νομιμοποίηση και για ψυχαγωγική χρήση δεν είναι πολύ μακριά.

Η αλήθεια είναι πως θα ήταν μια απόφαση ορόσημο σε ένα μέρος του κόσμου που διαθέτει από τους σκληρότερους νόμους περί ναρκωτικών στη γη. Και που παρά την σκληρότητα της απαγόρευσης και της νομοθεσίας, ταυτόχρονα η Ταϊλάνδη έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό φυλακισμένων στη Νοτιοανατολική Ασία και τον έκτο μεγαλύτερο στον κόσμο, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι κρατούμενοι που καταδικάστηκαν για μικρά αδικήματα περί ναρκωτικών ουσιών, αδιάκριτα, ισοπεδωτικά και ολοκληρωτικά.

Την ίδια ώρα, η επιδημία των τελευταίων χρόνων στη χώρα λέγεται yaba, είναι το ναρκωτικό που σκοτώνει τη νεολαία εκεί, έχει βάση τη μεθαμφεταμίνη και σε αυτό καταφεύγουν οι εξουθενωμένοι από τις υπερωρίες, εργάτες για να παραμείνουν ξύπνιοι.

Πρόσφατα, μάλιστα, οι αρχές της Ταϊλάνδης κατέσχεσαν μία από τις μεγαλύτερες ποσότητες μεθαμφεταμίνης στην ιστορία, περισσότερα από 700 κιλά που η αξία τους ξεπερνά τα 29 εκατομμύρια δολάρια.

H κάνναβη υπήρξε πάντοτε μέρος του Ταϊλανδέζικου πολιτισμού

Αντίθετα, η κάνναβη έχει μεγάλη ιστορία στην Ταϊλάνδη, ήταν πάντα μέρος του πολιτισμού της. Για αιώνες, οι αγρότες μασούσαν τα φύλλα του γηγενούς φυτού Kratom ή το κάπνιζαν σε μπονγκ για να χαλαρώσουν, για να ξεκουραστούν και να συνεχίσουν ήρεμα τη μέρα τους.

Το μοναδικό αυτό φυτό που φύεται αποκλειστικά στην Ταϊλάνδη και ανάμεσα στις «μαγικές» ιδιότητες του είναι η ανακούφιση από τον πόνο και η ψυχική ηρεμία, γνωστό σήμερα και ως Mitragyna speciosa, θεωρείται από κάποιους ιατρούς ότι βοηθά σημαντικά τους ανθρώπους που βρίσκονται σε διαδικασία απεξάρτησης από «σκληρές» τοξικές ουσίες.

Η χώρα λοιπόν, όπως ορισμένες ακόμη στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και την Λατινική Αμερική, αλλάζει γραμμή πλεύσης και αναθεωρεί την προσέγγιση στην αντιμετώπιση των ναρκωτικών, αφού η προηγούμενη στρατηγική και φιλοσοφία απέτυχε, αφήνοντας χιλιάδες νεκρούς, για κάθε λόγο.

Λοιπόν, τι είναι διαφορετικό σήμερα στην Ταϊλάνδη; Για τον Δρ Somyot Kittimunkong, ιατρό και θεσμικό σύμβουλο Δημόσιας Υγείας, η απάντηση που έδωσε στο ρεπορτάζ του Vice, είναι τόσο ξεκάθαρη όσο η ζωή και ο θάνατος. Ο Somyot βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τη νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης στην Ταϊλάνδη εδώ και χρόνια, υποστηρίζοντας ότι αφού υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το φυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενειών, γι’ αυτό και όπως χαρακτηριστικά δηλώνει, «έχω δει γιατρούς, δικαστές, υπουργούς να χρησιμοποιούν έλαιο κάνναβης για να θεραπεύσουν ασθένειες, ακόμη και να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο», γιατί να μην νομιμοποιηθεί, ώστε να μπορεί και να χορηγείται.

Βέβαια, σε χώρες όπως η Ταϊλάνδη, οι κλινικές δοκιμές της θεραπευτικής αξίας των κανναβιδοειδών καθίστανται αδύνατες από τους νόμους που απαγορεύουν την ανάπτυξη και τη χρήση της, εξήγησε η Δρ. Niyada Kiatying-Angsulee, διευθύντρια του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών στο Πανεπιστήμιο Chulalongkorn της Μπανγκόκ. Αυτή τη στιγμή, οι πανεπιστημιακοί ερευνητές πρέπει να λάβουν ειδική έγκριση από την κυβέρνηση για την έρευνα «απαγορευμένων» ουσιών, όπως το Kratom και η κάνναβη, και η διαδικασία εμποδίζει τη δουλειά τους.

Η στρατιωτική κυβέρνηση της χώρας από την άλλη, πιεσμένη από φορείς, επιστήμονες και κόμματα, άρχισε να κάμπτεται, κυρίως όταν συνειδτοποίησε πόσα χρήματα θα μπορούσε να εισπράξει από τη νομιμοποίηση. Αυτό, πιθανότατα περισσότερο από κάθε πραγματικό επιχείρημα που σχετίζεται με την υγεία, ήταν ένα ισχυρό κίνητρο για την κυβέρνηση, αφού βασίζεται στους λεγόμενους φόρους κατανάλωσης για τη χρηματοδότηση του κρατικού προϋπολογισμού. Και το άνοιγμα μιας εντελώς νέας αγοράς φορολογητέων αγαθών είναι σκέτη πρόκληση.

Έτσι, δεν άργησε ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας να δηλώσει ότι «ο κόσμος έχει χάσει τον δοκιμασμένο δαπανηρό και μη κερδοφόρο πόλεμο κατά των ναρκωτικών… Και όχι μόνο στην Ταϊλάνδη» και να στείλει ομάδα ειδικών στον Καναδά για απόκτηση γνώσης και εμπειρίας. Περίεργο να το ακούς από έναν ανώτερο αξιωματούχο μιας αυταρχικής εξουσίας. Κι όμως, το υπουργικό συμβούλιο της στρατιωτικής κυβέρνησης έχει ήδη πιέσει για τροποποιήσεις στους νόμους της Ταϊλάνδης για τα ναρκωτικά που θα επιτρέψουν στους ερευνητές να διεξάγουν δοκιμές σε ανθρώπους σχετικά με την αποτελεσματικότητα της κάνναβης ως θεραπεία για ορισμένες ασθένειες.

Το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης βρίσκεται σήμερα ενώπιον της Εθνικής Νομοθετικής Συνέλευσης και, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πολύ πιθανό να περάσει.

Όσο για την πλειοψηφία των Ταϊλανδών, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Εθνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης, το 72,4% των ερωτηθέντων υποστήριξε τη νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης.

Αν αυτό συμβεί στην Ταϊλάνδη, η υπόλοιπη περιοχή θα μπορούσε σύντομα να ακολουθήσει, μια κίνηση που θα μπορούσε να αλλάξει αποτελεσματικά τον τρόπο που σκέφτεται μια ολόκληρη περιοχή του κόσμου για τα ναρκωτικά.

Πηγές / Διαβάστε Επίσης:

Vice: Thailand Is About to Legalize Medical Marijuana and It Could Change Everything 

PRI: Thailand is moving closer to decriminalizing meth