Η Ταϊλάνδη νομιμοποιεί την κάνναβη για ιατρική χρήση

Το κοινοβούλιο της Ταϊλάνδης ψήφισε τη νομιμοποίηση της κάνναβης για ιατρική χρήση, με έναν βουλευτή να παρομοιάζει την απόφαση με «δώρο της Πρωτοχρονιάς» στον λαό της Ταϊλάνδης.

Η ψυχαγωγική χρήση θα παραμείνει παράνομη.

Η Νοτιοανατολική Ασία έχει μερικoύς από τους αυστηρότερους νόμους στον κόσμο για χρήση ή κατοχή ναρκωτικών και η Ταϊλάνδη είναι η πρώτη στην περιοχή που επιτρέπει φαρμακευτική κάνναβη.

Η τροποποίηση θα γίνει νόμος όταν δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης, αναφέρει το BBC.

«Αυτό είναι ένα δώρο της Πρωτοχρονιάς από την Εθνική Νομοθετική Συνέλευση στην κυβέρνηση και τον λαό της Ταϊλάνδης», δήλωσε ο Somchai Sawangkarn, πρόεδρος της επιτροπής σύνταξης του νέου νόμου.

Σύμφωνα με το BBC, οι καταναλωτές θα είναι σε θέση να κατέχουν συγκεκριμένες ποσότητες που είναι απαραίτητες για ιατρικούς σκοπούς, εάν έχουν συνταγή ή αναγνωρισμένο πιστοποιητικό. Οι άδειες παραγωγής και πώλησης του προϊόντος θα ελέγχονται αυστηρά.

Το έγγραφο ανέφερε ότι ο νόμος ισχύει και για το kratom, ένα φυτό της Νοτιοανατολικής Ασίας που δρα ως διεγερτικό.

Παγκόσμιες αλλαγές

Σε όλο τον κόσμο, οι χώρες έχουν επανεξετάσει τους νόμους τους για την κάνναβη. Ο Καναδάς και η Ουρουγουάη είναι μεταξύ εκείνων που την έχουν νομιμοποιήσει, μεταξύ άλλων για ψυχαγωγική χρήση.

Ωστόσο, η Νοτιοανατολική Ασία είναι γνωστή ότι έχει πολύ σκληρές τιμωρίες για τα ναρκωτικά. Νωρίτερα φέτος ένας άνδρας στη Μαλαισία καταδικάστηκε σε θάνατο για την πώληση ελαίου κάνναβης.