Από την 1η Νοεμβρίου τυπικά οι Βρετανοί ιατροί έχουν τη δυνατότητα να συνταγογραφούν φαρμακευτική κάνναβη.
Οι εκστρατείες πίεσαν την κυβέρνηση, μετά και το θόρυβο που προκλήθηκε από την υπόθεση του 12χρονου Μπίλλι Κόλτνγοελ και την πολιτικοοικονομική διαπλοκή που αποκάλυψε, να αλλάξει την προηγούμενη στάση της που κατηγοριοποιούσε την κάνναβη ως ουσία που δεν έχει καμία φαρμακευτική ή θεραπευτική αξία, την ίδια ώρα βέβαια που είναι μια από τις μεγαλύτερες χώρες παραγωγής κάνναβης στον κόσμο. Έτσι, κατόπιν ανακοινώσεως και του Υπουργού Εσωτερικών της χώρας Σατζίντ Τζαβίντ, φαρμακευτική κάνναβη εντάχθηκε στο εθνικό σύστημα υγείας της χώρας.
Αυτά στα εύκολα λόγια, τι συμβαίνει όμως στην δύσκολη πράξη. Σύμφωνα και με το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Independent και όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, μόνο μια μειοψηφία των ασθενών που μπορούν να επωφεληθούν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στη συνταγογράφηση, παρά την αλλαγή του νόμου και παρά την σοβαρή πιθανότητα να βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους με ασθένειες όπως η επιληψία, η σκλήρυνση κατά πλάκας και η ναυτία από τη θεραπεία του καρκίνου. Ο λόγος; Οι περισσότεροι γιατροί μέχρι στιγμής αρνούνται να συνταγογραφήσουν.
Μπορεί οι συνταγές φαρμακευτικής κάνναβης να εγκρίθηκαν για τους Alfie Dingley και Billy Caldwell, τα δύο αγόρια με σπάνιες μορφές επιληψίας των οποίων οι εκστρατείες των γονέων συνέβαλαν στην αλλαγή της νομοθεσίας, αλλά άλλες οικογένειες σε παρόμοια θέση, δηλώνουν απογοητευμένοι, αφού αντιμετωπίζουν τις αρνήσεις των ιατρών τους.
Η μητέρα του Alfie Dingley, Hannah Deacon, βοήθησε στο συντονισμό μιας δημόσιας εκστρατείας για την πρόσβαση στην κάνναβη. βοηθώντας τον Alfie να ζήσει μια όσο δυνατόν φυσιολογική ζωή και τώρα εργάζεται στην ομάδα καμπάνιας End The Pain.
Βοηθά δεκάδες οικογένειες που προσπαθούν να έχουν πρόσβαση στην κάνναβη για τα επιληπτικά παιδιά τους, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις οι οικογένειες έρχονται αντιμέτωπες των γιατρών τους, όταν ζητούν να δοκιμάσουν τη θεραπεία, ενώ άλλες οικογένειες που είχαν την υποστήριξη του παιδίατρου τους, απορρίφθηκαν από την προσωρινή επιτροπή έγκρισης, που έχει «κολλήσει στη μετάφραση» του νόμου.
Από την πλευρά τους οι γιατροί υποστηρίζουν ότι αντιμετωπίζουν νομικά προβλήματα και κάποιοι από αυτές ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχουν στοιχεία από διπλές ελεγχόμενες δοκιμές για τη θεραπευτική αξία της κάνναβης.
«Αν ένας ιδιώτης νευρολόγος προτείνει ιατρική κάνναβη για ένα σύμπτωμα σκλήρυνσης και συμβεί κάποια παρενέργεια ή βλάβη στον ασθενή, ακόμα και αν είναι ήπια, νομικά αυτός ο νευρολόγος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, εάν δεν υπάρχει άδεια για αυτό», δήλωσε ο Δρ Waqar Rashid, νευρολόγος στο νοσοκομείο St George’s στην Independent. Σύμφωνα με τον Rashid, ένα σύστημα που θα μπορούσε να προστατεύσει τους γιατρούς και τους ασθενείς τους, θα ήταν να συνταγογραφούν κατόπιν ιατρικής δοκιμής – ενδεχομένως περιορίζοντας έτσι τους αριθμούς και αυξάνοντας το κόστος.
«Το μεγάλο εμπόδιο στη συνταγογράφηση είναι πραγματικά οι γιατροί», δήλωσε ο καθηγητής Mike Barnes, νευρολόγος και σύμβουλος για τη φαρμακευτική κάνναβη, ο οποίος βοήθησε στη συνταγή του Alfie Dingley.
Ο καθηγητής Barnes ίδρυσε μάλιστα την Medical Cannabis Clinicians Society, η οποία έχει ήδη συγκεντρώσει περίπου 60 γιατρούς και θα περιλαμβάνει εκπαίδευση σε βασικούς τομείς της φαρμακευτικής κάνναης, όπως η δοσολογία και οι παρενέργειες. Έτσι, ελπίζει ότι θα δημιουργηθεί έστω ένας «μικρός πυρήνας» γιατρών που μπορούν να βοηθήσουν στη χρήση της ιατρικής κάνναης στα νοσοκομεία και τις ειδικότητες τους.
Για την ώρα, η νομοθεσία του Υπουργείου Εσωτερικών νομιμοποιεί την κάνναβη και ορίζει ότι πρέπει να συνταγογραφείται μόνο από ειδικευμένους ιατρούς – όχι από γενικούς ιατρούς. Λεπτομέρειες σχετικά με το πώς αυτό ρυθμίζεται και χρηματοδοτείται δεν έχει δώσει το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, αφήνοντας τις υγειονομικές υπηρεσίες στο σκοτάδι.
Εν τω μεταξύ, οι ασθενείς και οι δικοί τους άνθρωποι ρωτούν για τις δυνατότητες θεραπείας και ζητούν από την κυβέρνηση να μην επιτρέψει καθυστερήσεις που θα μπορούσαν να «τιμωρήσουν» ασθενείς που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να πάνε ιδιωτικά.
«Αυτή η αλλαγή νόμου είναι μια στιγμή ορόσημο και θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο για τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας», δήλωσε ο Genevieve Edwards, από το MS Society.
Μένει να το δούμε… όπως και στην Ελλάδα.
Πηγές / Διαβάστε Επίσης:
Αγγλία: συνταγογράφηση κάνναβης από την 1η Νοεμβρίου 2018
Μα τι συμβαίνει τελικά με την κάνναβη στην Αγγλία;
Αγγλία: Λέσχες κάνναβης “με την υποστήριξη της αστυνομίας” || Βίντεο
Πως από την απαράδεκτη ταλαιπωρία την οποία υπέστη ο 12χρονος Billy Caldwell, φτάσαμε στους νέους Αγγλικούς νόμους
Γιατί στη Βρετανία, τη μεγαλύτερη νόμιμη παραγωγό κάνναβης στον πλανήτη, η ιατρική χρήση του φυτού παρέμενε απαγορευμένη
New York Times: U.K. to Allow Prescriptions for Medicinal Marijuana From Nov. 1
Ιndependent: Medical cannabis treatments in UK to be limited over doctors’ fears and lack of regulation despite new law