Η βιομηχανική ή κλωστική κάνναβη (hemp) έχει ελάχιστη περιεκτικότητα σε THC (τη δραστική ψυχότροπη ουσία) και χρησιμοποιείται σε ολόκληρο τον πλανήτη από την αρχαιότητα. Από τους Αιγύπτιους Φαραώ και τους Αρχαίους Έλληνες, μέχρι τους Κινέζους Αυτοκράτορες και τους πρώτους Χριστιανούς, οι ίνες, τα φύλλα, το λάδι και τα σπόρια του φυτού χρησιμοποιήθηκαν για εκατοντάδες λόγους όπως η παραγωγή ανθεκτικών υφασμάτων, σκοινιών, χαρτιού και χαρτοποπολτού, η παραγωγή τροφίμων με υψηλή θρεπτική αξία, αλλά και οικοδομικών και μονωτικών υλικών, βιοπλαστικών και βιοκαυσίμων (η μηχανή diesel σχεδιάστηκε αρχικά ώστε να λειτουργεί καίγοντας κανναβέλαιο).
Οι σπόροι και το λάδι από κλωστική κάνναβη έχουν πολύ υψηλή θρεπτική αξία, περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, Ω3 λιπαρά οξέα, αμινοξέα, μέταλλα και βιταμίνες.
Η κλωστική- βιομηχανική κάνναβη έχει επίσης πολύ ευεργετικές ιδιότητες για την απορρύπανση νερών και εδαφών, την αποκατάσταση οικοσυστημάτων, αγροτικών και βεβαρημένων από χημικά και πυρηνικά περιοχών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυσικό παρασιτοκτόνο και είναι ευεργετική στον εμπλουτισμό των καλλιεργήσιμων εδαφών μέσω τις αμειψισποράς (της εναλλαγής καλλιεργειών στο ίδιο χωράφι ώστε αυτό «να ξεκουραστεί» ).
Επειδή η καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης δεν χρειάζεται μεγάλες ποσότητες νερού και καθόλου χημικά λιπάσματα και παρασιτοκτόνα, θεωρείται ότι έχει αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα και ευεργετική συνολική επίπτωση για το περιβάλλον.
Η κλωστική κάνναβη μπορεί να αντικαταστήσει τη καλλιέργεια βαμβακιού καθώς είναι πιο ανθεκτική (έως 3 φορές) έχει πιο ποιοτική ίνα και μεγαλύτερη στρεμματική απόδοση από το βαμβάκι που απαιτεί τουλάχιστον 4 φορές περισσότερη ποσότητα νερού και πολλά χημικά.
Η κάνναβη μπορεί επίσης να αντικαταστήσει τον χαρτοπολτό από ξυλεία (πχ για τη παραγωγή χαρτονομισμάτων και χαρτιού), αφού είναι πιο ανθεκτική και πιο αποδοτική ανά στρέμμα καλλιεργούμενης έκτασης, σώζοντας με αυτό τον τρόπο πολύτιμα δάση και πόρους.
Το χαρτί από κλωστική κάνναβη μπορεί να ανακυκλωθεί μέχρι 7 φορές ενώ το κανονικό μόνο τρεις.
Στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή καλλιεργούνται περισσότερα από 15.000 εκτάρια (150.000 στρέμματα) κυρίως σε Γαλλία, Αγγλία, Ολλανδία, Γερμανία, Ρουμανία, Ιταλία, Αυστρία, Ισπανία, Πολωνία, Ουγγαρία και Τσεχία.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κάνναβης στον πλανήτη και καλύπτει σχεδόν το 80% της παγκόσμιας παραγωγής στην οποία συμμετέχουν περισσότερες από 30 χώρες.
Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:
Δείτε δύο ενδιαφέροντα infographic για τα προϊόντα που παράγονται από βιομηχανική κάνναβη, εδώ και εδώ.
«Θεσμικά πλαίσια για την κάνναβη στην Ευρώπη και τον κόσμο» Δίκτυο για την Κοινωνική και Πολιτική Οικολογία Ηλιόσποροι // Έρευνα 2016.