Ηλία Πετρόπουλου: Τους χασικλήδες μη φοβού || 16 χρόνια από τον θάνατό του

Με αφορμή τη συμπλήρωση 16 ετών από «την αποχώρηση» του Ηλία Πετρόπουλου, που αγάπησε όσοι λίγοι την κουλτούρα της κάνναβης και των χρηστών της, επαναδημοσιεύουμε ένα από τα εμβληματικά κείμενά του.

Όλα τα κείμενά μας για τον ποιητή και λαογράφο, θα τα βρείτε εδώ.

Το παρακάτω κείμενο του -και μελετητή των συνηθειών της κάνναβης και των χρηστών της εκτός των άλλων- γράφτηκε για το περιοδικό KannabiStreet το 1998.

Τότε κυκλοφόρησαν τα δύο όλα κι όλα τεύχη του περιοδικού με υπεύθυνο της έκδοσής του τον δημοσιογράφο Χριστόφορο Κάσδαγλη.

Περισσότερα για το περιοδικό αυτό καθώς και άλλα άρθρα του μπορείτε να δείτε εδώ.

Μπορείτε να κατεβάσετε το κείμενο σε υψηλότερη ανάλυση (αρχείο pdf), πατώντας εδώ.

Το 2003, όταν ο Πετρόπουλος έφυγε από τη ζωή, ο Χριστόφορος Κάσδαγλης έγραψε τα παρακάτω για την ιστορία του κειμένου αυτού και τη συνεργασία τους με αφορμή το περιοδικό:

Τον Ηλία Πετρόπουλο τον γνώρισα με τα «Ρεμπέτικα Τραγούδια». Ύστερα, ήρθε το «Εγχειρίδιο του καλού κλέφτη», αγορασμένο -νομίζω- από την «Πρωτοπορία», στο τότε υπόγειο της οδού Κωλέτη. Στη ζούλα. Πολύ αργότερα, μέσω του συγγραφέα Φίλιππου Φιλίππου που τον επισκεπτόταν στο Παρίσι, αποκτήσαμε μια υποτυπώδη επικοινωνία.

Γύρω στα ’98, βγάλαμε με μια παρέα το περιοδικό KannabiStreet – δύο τεύχη όλα κι όλα. Η σκοπιμότητα της συμμετοχής του Πετρόπουλου, αυτονόητη. Του τηλεφώνησα διστακτικά, αλλά εκείνος δέχτηκε ανεπιφύλακτα, με μόνο όρο -και μόνη αμοιβή- ένα αντίτυπο του περιοδικού για το αρχείο του. Νομίζω ότι αυτή ήταν η «ταρίφα» του για τα περισσότερα από τα έντυπα με τα οποία συνεργαζόταν.

Σε εκείνο το περιοδικό, δημοσιεύτηκαν δύο κομμάτια του, «Τους χασικλήδες μη φοβού» και το «Μικρό γλωσσάριο της φούμας», σε απόλυτο πετροπούλειο ύφος (…)

Διατηρώ μέσα μου την αίσθηση αυτής της συνεργασίας με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη.

 

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

  • Το κείμενο του Χριστόφορου Κάσδαγλη, αλιεύτηκε από εδώ
  • Το σκίτσο είναι του Αλέκου Παπαδάτου απ’ το The books journal
  • Περιοδικά Kannabis Street: Αρχείο Αποστόλη Καπαρουδάκη