Ημερίδα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας «Κάνναβη: Εναλλακτικές χρήσεις στην Ιατρική

Η κάνναβη μπορεί να βρει εφαρμογή στη θεραπευτική και να αποτελέσει μια φαρμακευτική επιλογή, χρειάζεται όμως ρύθμιση του θέματος και επιστημονική τεκμηρίωση.

Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα που εξήχθη στην ημερίδα με τίτλο: «Κάνναβη Εναλλακτικές χρήσεις  στην Ιατρική», που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας σε συνεργασία με τη νεολαία των Οικολόγων,  στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στη Μακεδονίτισσα.

«Είναι στη φύση του ανθρώπινου είδους να ψάχνει, να διερευνά, να αμφισβητεί. Το θέμα της σημερινής ημερίδας ανήκει σε αυτή τη κατηγορία», επισήμανε ο Δρ. Κυριάκος Φελέκκης, Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, προσθέτοντας  πως ως ακαδημαϊκός  αναγνωρίζει το δικαίωμα του κάθε ατόμου για ελεύθερη σκέψη και έκφραση, πάντα με γνώμονα το καλό του, με την επιστημονική ανάλυση και τη δημοκρατική ανταλλαγή απόψεων.

«Δεν έχω ακούσει ως τώρα κάποιο σοβαρό επιχείρημα εναντίον της ιατρικής χρήσης της κάνναβης», τόνισε στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Υγείας Δρ. Γιώργος Παμπορίδης: «Μετά τον δομημένο διάλογο είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται ανοικτός διάλογος για τέτοιο ζήτημα. Οι ενδείξεις για ευεργετικές επιδράσεις της φαρμακευτικής κάνναβης είναι σοβαρές, όπως δείχνουν οι έρευνες. Στην Κύπρο χρειάστηκαν δύο  χρόνια μέχρις ότου δοθεί άδεια για την εισαγωγή κανναβινέλαιου, που θα χρησιμοποιηθεί σε ανθρώπους που βρίσκονται  σε δύσκολη κατάσταση υγείας.

Ο Υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε στην ανάγκη να δημιουργηθεί  το απαραίτητο περιβάλλον για την παραγωγή της κάνναβης για φαρμακευτικούς λόγους, ώστε να ενθαρρυνθούν, όχι μόνο η κοινωνία και οι γιατροί, αλλά για να προσελκυσθούν  οι απαραίτητες επενδύσεις στην Κύπρο.

Ο πρόεδρος του Κινήματος των Οικολόγων κ. Γιώργος Περδίκης ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας που συνεργάστηκε για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, και ζήτησε να επιτραπεί  στην Κύπρο η καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης.

Ο Δρ. Γιώργος Άστρας (ιατρός-ειδικός παθολόγος- ογκολόγος) επισήμανε με έμφαση πως η κάνναβη δε θεραπεύει τον καρκίνο, παρά βοηθά στον περιορισμό του πόνου.  Ενδεχομένως όμως να μπορεί να βρει εφαρμογή και σε άλλες καταστάσεις όπως οι ημικρανίες, η νόσος του Αλτσχάιμερ, η επιληψία, το γλαύκωμα, η σκλήρυνση κατά πλάκας κλπ. Μίλησε για τη σοβαρή ευθύνη του γιατρού όταν συνταγογραφεί  φαρμακευτική κάνναβη, ενώ τόνισε πως όλοι οι ασθενείς δεν είναι ίδιοι. Πρόβλεψε πως θα χρειαστούν 20-30 χρόνια μέχρις ότου εξελιχθεί η φαρμακευτική  χρήση της κάνναβης.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης η νομικός Εύη Τουλλέκη, που αναφέρθηκε  στην περίπτωση καρκινοπαθούς ο οποίος είχε αιτηθεί την εισαγωγή κάνναβης από το εξωτερικό και η εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας κα Αναστασία Ανθούση, που ανέλυσε την πολιτική που ακολουθείται τονίζοντας πως απαιτείται να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία. «Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί ως το τέλος του μήνα», υπέδειξε.

Ο Δρ. Χρίστος Πέτρου, Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή Επιστημών Ζωής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, αναφέρθηκε στο τρίπτυχο «ασφάλεια-ποιότητα-αποτελεσματικότητα» το οποίο πρέπει να χαρακτηρίζει ένα φάρμακο. Ανέλυσε  τα δεδομένα που υπάρχουν στην βιβλιογραφία σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της κάνναβης και επισημαίνοντας πως η χρήση πρέπει να γίνεται, όπως και για κάθε φάρμακο, ως αποτέλεσμα τεκμηριωμένης πρακτικής. Τόνισε ότι χρειάζονται να διεξαχθούν καλής ποιότητας τυχαιοποιημένες και στοχευμένες κλινικές μελέτες για το προφίλ κάθε μιας από τις εκατοντάδες ενώσεις που περιέχει η κάνναβη. Κατέληξε ότι το θέμα της κάνναβης δεν είναι ούτε πολιτικό, ούτε νομικό, ούτε μπορεί να είναι αντικείμενο διαμάχης ακτιβιστών και αντι-ακτιβιστών, αλλά καθαρά επιστημονικό.

Ακολούθησε ευρεία συζήτηση με το κοινό.

Πηγή: Πανεπιστήμιο Λευκωσίας