Είναι και το ποιός μιλάει κάθε φορά που παίζει το ρόλο του… Άλλο τη νομιμοποίηση της κάνναβης να την υποστηρίζουν για παράδειγμα οι Ρασταφάρι κι άλλο να την υποστηρίζει το πλέον εμβληματικό φιλελεύθερο Ινστιτούτο του πλανήτη.
Το Ινστιτούτο λοιπόν που φέρει το όνομα «του θεμελιωτή της σχολής των κλασσικών οικονομικών« επιχειρηματολογεί υπέρ της νομιμοποίησης του φυτού και την προτείνει εμφατικά μέσω αναλυτικής μελέτης του.
Σύμφωνα μάλιστα με τις δηλώσεις του κ. Daniel Pryor, ενός εκ των συγγραφέων της μελέτης αυτής, «η νομιμοποίηση έτσι κι αλλιώς θα έρθει μέσα στα επόμενα 5 έως 10 χρόνια».
Η μελέτη του Adam Smith Institute, έχει τίτλο:
Πως νομιμοποιώντας την κάνναβη, μειώνουμε το έγκλημα, προστατεύουμε τα παιδιά και αυξάνουμε την ασφάλεια
Οι επισημάνσεις της μελέτης:
Η Βρετανία βρίσκεται πίσω από τον υπόλοιπο κόσμο σχετικά με τη νομιμοποίηση της ευφορικής χρήσης της κάνναβης. Ο Καναδάς, δέκα αμερικανικές πολιτείες και η Ουρουγουάη έχουν ήδη νομιμοποιήσει το φάρμακο για «ψυχαγωγική χρήση», ενώ άλλες πολιτείες των ΗΠΑ και άλλες χώρες του κόσμου βρίσκονται πλέον κοντά στη νομιμοποίηση.
Η νομιμοποίηση υποστηρίζεται από βουλευτές και μέλη της αστυνομίας, αλλά και από την πλειοψηφία των Βρετανών.
Τα αποδεικτικά στοιχεία υπέρ της νομιμοποίησης είναι συντριπτικά: Θα προστατεύσει τα παιδιά, θα εξαλείψει την εγκληματική και συχνά βίαιη αγορά, θα ενθαρρύνει την ασφαλέστερη κατανάλωση κάνναβης και θα εκπαιδεύσει τους ανθρώπους για τις επιπτώσεις της. Αντίθετα, η αποποινικοποίηση απέτυχε να αντιμετωπίσει πολλές από τις βλάβες που συνδέονται με την απαγόρευση της κάνναβης.
Σχέδιο έξι σημείων για τη νομιμοποίηση της κάνναβης από το Adam Smith Institute:
Ιδιωτικός τομέας και επιχειρηματικότητα: Η ελεύθερη αγορά πρέπει να είναι υπεύθυνη για την παραγωγή της κάνναβης και το λιανικό της εμπόριο ώστε να εξασφαλίσει ότι οι πάροχοι ανταποκρίνονται στις επιθυμίες των καταναλωτών και να αποφευχθούν ελλείψεις που οδηγούν στη μαύρη αγορά. Η «ψυχαγωγική κάνναβη» θα μπορούσε να πωληθεί σε ειδικά καταστήματα με σχετική άδεια και εκπαιδευμένο προσωπικό ώστε η νόμιμη αγορά να ανταγωνίζονται εκείνη των εμπόρων ναρκωτικών.
Διαφήμιση και Branding (επωνυμία): Θα πρέπει να επιτραπούν ορισμένες μορφές διαφήμισης των επώνυμων συσκευασιών – όπως συμβαίνει ήδη σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ – προκειμένου να επισημαίνεται η ποιότητα και η ασφάλεια των προϊόντων, δίνοντας έτσι στα νόμιμα προϊόντα ένα ακόμη πλεονέκτημα έναντι της μαύρης αγοράς.
Κατανάλωση: Θα πρέπει επίσης να επιτραπεί η κυκλοφορία σε βρώσιμα και ατμιζόμενα προϊόντα κάνναβης ώστε να απομακρυνθούν οι καταναλωτές από τις άσχημες επιπτώσεις του καπνού του τσιγάρου.
Φορολογία: Η φορολογία της κάνναβης πρέπει να είναι αρκετά χαμηλή ώστε να διασφαλίζει ότι το τελικό προϊόν είναι τόσο φθηνό όσο και η παράνομη κάνναβη. Η υψηλής δραστικότητας κάνναβης (skunk) πρέπει να φορολογείται περισσότερο από τις χαμηλότερες ποικιλίες ισχύος, ενθαρρύνοντας έτσι τους καταναλωτές να στραφούν σε ασφαλέστερα προϊόντα.
Εκπαίδευση: Οι χρήστες θα πρέπει να παρουσιάσουν τα τελευταία στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις της κάνναβης στην υγεία στο σημείο πώλησης – όπως στον Καναδά.
Ποινικό μέρος – δικαιοσύνη: Όσοι ασχολούνται επί του παρόντος ή έχουν εμπλακεί στο παρελθόν με την παράνομη βιομηχανία κάνναβης θα πρέπει να βρουν δρόμο ώστε να μεταφερθούν στη ρυθμιζόμενη, νόμιμη αγορά. Η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης , κατά περίπτωση, να διαγράψει προηγούμενες καταδίκες που αφορούν στην κάνναβη προκειμένου να περιορίσει τη ζημία που προκαλούν βεβαρημένα ποινικά μητρώα στη ζωή των παραβατών που έκαναν χρήση κάνναβης όταν αυτή ήταν παράνομη.
Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση του Adam Smith Institute εδώ (αρχείο pdf).