Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απένειμε χάρη σε όσους έχουν καταδικαστεί για απλή κατοχή κάνναβης με απόφαση Ομοσποδιακού Αμερικανικού δικαστηρίου ή με απόφαση δικαστηρίου της Περιφέρειας της Κολούμπια.
Ο Μπάιντεν κάλεσε, επίσης, τους κυβερνήτες όλης της Αμερικής να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους απονέμοντας χάρη σε όσους καταδικάστηκαν για παρόμοιο αδίκημα.
Έδωσε, ταυτόχρονα, οδηγίες στον Υπουργό Υγείας Xavier Becerra και στον Γενικό Εισαγγελέα Merrick Garland να επανεξετάσουν τον τρόπο ταξινόμησης της κάνναβης στην κατηγορία των «ναρκωτικών».
Αναλυτικότερα: Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε χάρη σε χιλιάδες άτομα που καταδικάστηκαν για κατοχή μαριχουάνας, λέγοντας ότι το τρέχον σύστημα «δεν έχει νόημα».
Οι απονομή χάρης ισχύει μόνο για ομοσπονδιακούς παραβάτες που καταδικάστηκαν για «απλή κατοχή μαριχουάνας», καθώς και για όσους καταδικάστηκαν για το (πρώην) αδίκημα στην Περιφέρεια της Κολούμπια. Κάλεσε όμως και τους κυβερνήτες όλης της χώρας να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.
«Όπως κανείς δεν πρέπει να βρίσκεται σε μια ομοσπονδιακή φυλακή αποκλειστικά λόγω κατοχής μαριχουάνας, κανείς δεν πρέπει να βρίσκεται σε τοπική ή κρατική φυλακή για αυτόν τον λόγο», είπε ο Μπάιντεν.
Περισσότερα από 6.500 άτομα με προηγούμενες καταδίκες στην Κολούμπια για απλή κατοχή μαριχουάνας «αμνηστεύθηκαν» από τη χάρη αυτή, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, και χιλιάδες ακόμη θα αμνηστευθούν σε όλη την αμερικανική επικράτεια.
Η «χάρη», σύμφωνα με τις δηλώσεις, δεν θα επεκταθεί σε όσους «δεν ήταν πολίτες των ΗΠΑ και βρίσκονταν παράνομα στη χώρα τη στιγμή της σύλληψής τους».
Εκτός από τη «χάρη», ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στον Υπουργό Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών Xavier Becerra και στον Γενικό Εισαγγελέα Merrick Garland να αρχίσουν να εξετάζουν τον τρόπο ταξινόμησης της μαριχουάνας σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς νόμους για τα ναρκωτικά.
Όπως δήλωσε ο Μπάιντεν «η μαριχουάνα είναι επί του παρόντος καταχωρημένη ως μια ουσία όμοια με την ηρωίνη και το LSD και αυτό δεν βγάζει νόημα.».
Τις επόμενες ημέρες, οι σχετικές υπηρεσίες θα ακολουθήσουν επίσημη διαδικασία για την απονομή πιστοποιητικού χάριτος σε όσους ευνοούνται από την απόφαση.
Σύμφωνα με τη διακήρυξη του Μπάιντεν, θα αποκατασταθούν και όλα τα πολιτικά, αστικά και άλλα δικαιώματα που είχαν στερηθεί οι καταδικασθέντες.
«Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που καταδικάστηκαν για κατοχή μαριχουάνας στους οποίους στερήθηκε η δυνατότητα απασχόλησης, στέγασης ή οι ευκαιρίες εκπαίδευσης», είπε ο Μπάιντεν. «Η απονομή χάρης, θα τους αφαιρέσει αυτό το βάρος».
Ο σχετικά μικρός αριθμός των ανθρώπων που έλαβαν χάρη, κρύβει τον τεράστιο ρόλο που παίζει η κάνναβη στο αμερικανικό σύστημα ποινικής δικαιοσύνης:
Κάθε χρόνο, οι συλλήψεις για κατοχή μαριχουάνας αντιπροσωπεύουν ένα ποσοστό 40% έως και 50% όλων των συλλήψεων για ναρκωτικά σε εθνικό επίπεδο.
Σύμφωνα με έρευνα που συνέταξε η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU), μεταξύ 2010 και 2018, έγιναν 6,1 εκατομμύρια συλλήψεις στις Ηνωμένες Πολιτείες για κατοχή μαριχουάνας. Μόνο το 2018, η αστυνομία έκανε περισσότερες συλλήψεις για μαριχουάνα παρά για όλα τα βίαια εγκλήματα μαζί.
Τα δεδομένα της ACLU δείχνουν επίσης ότι αυτές οι συλλήψεις επηρέασαν δυσανάλογα τους έγχρωμους και τις κοινότητες χαμηλού εισοδήματος, βοηθώντας στην εμβάθυνση των υφιστάμενων δομικών ανισοτήτων.
«Πάρα πολλές ζωές έχουν καταστραφεί εξαιτίας της αποτυχημένης προσέγγισής μας στη μαριχουάνα», είπε ο Μπάιντεν. «Είναι καιρός να διορθώσουμε αυτά τα λάθη».
Η διακήρυξη του Μπάιντεν «έθεσε σε κίνηση τις ενέργειες που απαιτούνται για να θεραπεύσουν τις βλάβες του παρελθόντος και να χαράξουν μια πορεία για υπεύθυνες, νόμιμες αγορές κάνναβης στο μέλλον», είπε.
Και καθώς, οι κοινωνικές και πολιτικές ελευθερίες, στην Αμερική μεταφράζονται αυτομάτως «στις ανάγκες της αγοράς», αν δεν εκκινούν από αυτές, οι εταιρείες κάνναβης Tilray Brands και Canopy Growth, είδαν τις μετοχές τους να ανεβαίνουν κατά 30% και 22%, αντίστοιχα, στις απογευματινές συναλλαγές της Πέμπτης 6/10/2022, ως αποτέλεσμα της ανακοίνωσης του Προέδρου Μπάιντεν.
Πηγή: You MaySay…