ΗΠΑ: Δε σχετίζεται η κάνναβη με την «νόσο των ατμιστών»

Κατακόρυφη αύξηση παρουσίασε την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των ανθρώπων στις ΗΠΑ που εκδήλωσαν σοβαρή πνευμονοπάθεια που σχετίζεται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Την ίδια στιγμή το Ιλινόι ανακοίνωσε έναν ακόμη θάνατο από πνευμονοπάθεια, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 7 ή 8, μιας και καθώς τα αίτια όλων των σχετικών θανάτων δεν έχουν ακόμη ερμηνευθεί απόλυτα ο ακριβής αριθμός των νεκρών παραμένει ρευστός. Σίγουρο όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί.
Κατά την έναρξη των περιστατικών υπήρξε συσχέτισή τους με το άτμισμα κάνναβης, πράγμα όμως που γρήγορα αποδείχθηκε λανθασμένο

Σε αντίθεση άλλωστε με τις προσπάθειες να αποδοθεί το πρόβλημα στην κάνναβη, ο Dr Zeller, διευθυντής του Κέντρου Προϊόντων Καπνού του FDA, της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων & Φαρμάκων, τόνισε ότι καμία ουσία ή συστατικό δεν έχει έως στιγμής συσχετισθεί με όλα τα περιστατικά. Και αυτό ισχύει τόσο για την κάνναβη, όσο και για την οξική α-τοκοφερόλη (vitamin E acetate) που εξετάζεται και αυτή ως πιθανός παράγοντας.

Όπως ανακοινώθηκε, τα κρούσματα της πνευμονοπάθειας ανέρχονται πλέον σε 530 (την περασμένη εβδομάδα ήταν 380). Τα τρία τέταρτα των ασθενών είναι άνδρες και τα δύο τρίτα έχουν ηλικία 18 έως 34 ετών.

Για την ώρα ο FDA ανακοίνωσε πως εξετάζει πάνω από 150 προϊόντα και ουσίες, αναζητώντας την ρίζα του κακού, ενώ ελέγχεται ολόκληρη η αλυσίδα παραγωγής προϊόντων ατμίσματος.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, τα αμερικανικά ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC), επιβεβαίωσαν τους 7 από τους 8 θανάτους. Οι θάνατοι αυτοί έχουν αναφερθεί στην Καλιφόρνια (2), το Ιλινόι, την Ιντιάνα, το Κάνσας, τη Μινεσότα και το Όρεγκον. Το δεύτερο θύμα του Ιλινόι δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί επισήμως από τα Κέντρα.

«Δυστυχώς περιμένουμε και άλλα θύματα», παραδέχθηκε η Dr Anne Schuchat, αναπληρώτρια διευθύντρια των CDC. Όπως εξήγησε δεν έχει βρεθεί κανένα ηλεκτρονικό τσιγάρο, κανένα υγρό, ουσία, πρόσθετο ή μάρκα που να σχετίζεται με όλα τα περιστατικά της πνευμονοπάθειας. Ούτε έχει συσχετισθεί κάποιο συγκεκριμένο προϊόν ή ουσία με τις χαρακτηριστικές βλάβες που παρουσιάζουν οι πνεύμονες των ασθενών.

«Μην χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικό τσιγάρο»

Η Dr Schuchat επανέλαβε τη σύσταση των CDC να σταματήσει ο κόσμος να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό τσιγάρο, εάν μπορεί. Όσοι δεν μπορούν, πρέπει να παρακολουθούν τον εαυτό τους για ύποπτα συμπτώματα. Τα συμπτώματα αυτά είναι:

  • Δυσκολίες στην αναπνοή
  • Βήχας χωρίς φλέγματα ή πόνος στο στήθος
  • Μερικές φορές, διάρροια, έμετος και πυρετός

Όποιος εκδηλώνει τέτοια συμπτώματα, πρέπει να επικοινωνεί αμέσως με τον γιατρό του.

«Η πνευμονοπάθεια από ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι σοβαρή. Άνθρωποι πεθαίνουν. Σας ζητάμε να λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν τις συστάσεις αυτές», τόνισε σχετικά η Dr Schuchat .

Κατά την τελευταία δεκαετία, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα άλλα προϊόντα που ατμίζονται έχουν γίνει δημοφιλή, αρχικά ως εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά τσιγάρα, αλλά τελικά έγιναν της μόδας ανάμεσα σε εφήβους και νέοι ενήλικες. Μια περσινή έρευνα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης διαπίστωσε ότι το 21% των μαθητών του λυκείου είχε ατμίσει τις τελευταίες 30 ημέρες.

Κατά την έναρξη της πρόσφατης επιδημίας «το 84% όσων νόσησαν είχε δοκιμάσει ένα προϊόν με Τετραϋδροκανναβινόλη (THC), την ψυχοτρόπο ουσία της κάνναβης» όπως  δήλωνε χαρακτηριστικά ο Δρ Layden, επικεφαλής ιατρός και κρατικός επιδημιολόγος στο Υπουργείο Δημόσιας Υγείας του Illinois. Κάποιοι πίστεψαν τότε ότι οι θάνατοι συνδέονται με συγκεκριμένες γεύσεις των ατμιστικών υγρών και άλλοι το συνέδεσαν με μολυσμένες ατμιστικές παρτίδες Τετραϋδροκανναβινόλης (THC) της μαύρης αγοράς.

Αν και τελικά η παραπάνω θεώρηση αποδείχθηκε λανθασμένη, το πρόβλημα επανέφερε στο προσκήνιο τις θετικές επιπτώσεις που θα είχε στον τομέα της δημόσιας υγείας η νομιμοποίηση και η ρύθμισης της αγοράς της κάνναβης μιας και θα οδηγούσε σε αφανισμό των προϊόντων της μαύρης αγοράς του φυτού που προφανώς δεν ελέγχονται για τα συστατικά και την επικινδυνότητά τους.

Διαβάστε Περισσότερα: thehill.com/ / Washington PostCBD Testers