ΗΠΑ: Η νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης μειώνει τους θανάτους από οπιοειδή

Μια νέα έρευνα που ανέλυσε 1,5 δισεκατομμύρια συνταγές οπιοειδών φαρμάκων της περιόδου 2011 έως 2018, κατέγραψε την εντυπωσιακή μείωσή τους στις αμερικανικές πολιτείες όπου η ιατρική χρήση της κάνναβης νομιμοποιήθηκε.

[Του Αποστόλη Καπαρουδάκη από το You May Say… Magazine]

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα και του Vanderbilt University κατέγραψαν στις «πολιτείες της νόμιμης κάνναβης» μείωση που κυμαίνονταν από το 4,2 έως το 11,8 % στα συνταγογραφούμενα οπιοειδή. Τα αποτελέσματα της μελέτης έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα όχι μόνο σχετικά με την κάνναβη και την αποτελεσματικότητά της στην αντιμετώπιση προβλημάτων πόνου, αλλά και αναφορικά με τη δημόσια υγεία εν γένει καθώς οι ΗΠΑ βασανίζονται εδώ και χρόνια από «τη μάστιγα των οπιοειδών» που οδήγησε 700 χιλιάδες ανθρώπους στο θάνατο τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Τα αποτελέσματα της νέας αυτής έρευνας, ήρθαν λίγες ημέρες μετά από εκείνα μιας ακόμη έρευνας που αφορούσε τη συσχέτιση οπιοειδών φαρμάκων και κάνναβης: Τη δεύτερη αυτή έρευνα πραγματοποίησαν τα Καναδικά Πανεπιστήμια British Columbia και McGill, και σύμφωνα με τα αποτελέσματά της «αυτοί που χρησιμοποιούν κάνναβη καθημερινά για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να χρησιμοποιήσουν απαγορευμένα οπιοειδή».

Ένα από τα βίντεο του AJ+ για το θέμα

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν και στις δύο αυτές έρευνες κάλεσαν σε περαιτέρω καταγραφή των ιδιοτήτων της κάνναβης ώστε να αισθανθούν όλοι πιο σίγουροι για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της χρήσης της. Όμως η επιβεβαίωση όσων επί χρόνια αποτελούν κοινό τόπο για το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, οδηγεί εκ των πραγμάτων σε επιτάχυνση των εξελίξεων και σε πολιτικό και νομικό επίπεδο.

Άλλωστε, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, εάν όλες οι αμερικανικές πολιτείες είχαν νομιμοποιήσει την ιατρική χρήση της κάνναβης από το 2014, οι ιατρικές δαπάνες της χώρας θα ήταν ήδη μειωμένες κατά 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

 

Διαβάστε Περισσότερα: