ΗΠΑ: Ιστορική απόφαση του Κογκρέσου για τη νομιμοποίηση της κάνναβης

Πριν λίγες μόλις ώρες, Τετάρτη 20 Νοεμβρίου του 2019, εγκρίθηκε από την House Judiciary Committee του Αμερικανικού Κογκρέσου η καλούμενη «The Marijuana Opportunity Reinvestment and Expungement Act« (ή MORE Act), το πρώτο πλήρες εθνικό νομοσχέδιο νομιμοποίησης του φυτού που εγκρίνεται σε Ομοσπονδιακό επίπεδο. Τι ακριβώς θα σημάνει αυτό, πέρα από τον άνεμο αλλαγής σχετικά με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, μένει να το δούμε το επόμενο διάστημα.

Ως γνωστόν, η ευφορική χρήση της κάνναβης δεν είναι στην Αμερικανική επικράτεια νόμιμη με εθνικό ομοσπονδιακό νόμο. Νόμιμη είναι η ευφορική χρήση του φυτού από ενήλικες σε 11 Πολιτείες (Καλιφόρνια, Κολοράντο, Ιλινόις, Μασαχουσέτη, Όρεγκον, Ουάσινγκτον, Αριζόνα, Νεβάδα, Αλάσκα, Μίτσιγκαν, Βερμόντ), ενώ 34 Πολιτείες έχουν εγκρίνει την ιατρική χρήση.

Η επιτροπή του Κογκρέσου λοιπόν ενέκρινε με ψήφους 24 έναντι 10 τη νομοθεσία σύμφωνα με την οποία οφείλουν να πάψουν οι κυρώσεις σχετικά με την κάνναβη, να διαγραφούν οι φάκελοι καταδίκης όσων καταδικάστηκαν για χρήση του φυτού και τα χρήματα από την επικείμενη νομιμοποίηση να διατεθούν στις κοινότητες όσων επλήγησαν περισσότερο από την επιβολή του νόμου για τα ναρκωτικά, κατά βάση δηλαδή στις κοινότητες των μη λευκών Αμερικανών.

Απομένει βέβαια να εγκριθεί από την Ολομέλεια του Κογκρέσου ο νόμος αυτός και από τη Γερουσία.

Το ιστορικό πάντως αυτό νομοσχέδιο, που αναμένουν οι Αμερικανοί εδώ και τρεις γενιές, υπερψηφίστηκε από τους Δημοκρατικούς, έλαβε όμως και κάποιες ψήφους από τους Ρεπουμπλικάνους όπως ο Matt Gaetz της Φλόριδα.

Η εισηγήτριά του εκ μέρους των Δημοκρατικών κ. Nancy Pelosi δηλώνει μάλιστα περιχαρής ότι «οι πιθανότητες να περάσει το νομοσχέδιο από την Ολομέλεια, είναι αρκετά καλές». Αντιθέτως οι σκεπτικιστές, δεν αναμένουν άμεσες και οριστικές αλλαγές σχετικά με τη νομοθεσία της κάνναβης, και επισημαίνουν ότι αρκετές Επιτροπές μπορούν να ζητήσουν επανεξέταση του νομοσχεδίου και να καθυστερήσουν αρκετά την ψήφισή του.

Παρόλα αυτά, ένα μεγάλο μέρος των Αμερικανών αυτή τη στιγμή γιορτάζει πιστεύοντας ότι η έγκριση αυτού του νομοσχεδίου υπήρξε και η οριστική αρχή του τέλους των δεινών που έφερε η απαγόρευση του φυτού κι ότι η νομιμοποίησή του σε ολόκληρη την Αμερικανική επικράτεια, είναι πλέον κάτι παραπάνω από δεδομένη.