To Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ στη Βαλτιμόρη εγκαινίασε το πρόγραμμα παροχής Master στην ιατρική κάνναβη. Πρόκειται για τον πρώτο πανεπιστημιακό τίτλο αυτού του επιπέδου στις ΗΠΑ και έναν από τους πρώτους παγκοσμίως.
Οι επιστήμονες θα διδαχθούν τα δεδομένα της θεραπείας ασθενών μέσω της χρήσης του φυτού και των σκευασμάτων του, καθώς και τα αποτελέσματα των σχετικών επιστημονικών ερευνών, ενώ το πρόγραμμα μπορούν να παρακολουθήσουν όσοι κατέχουν ήδη bachelor.
Αναλυτικότερα, το M.S. in Medical Cannabis Science and Therapeutics θεσπίστηκε από το τμήμα φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου και περιλαμβάνει εξειδίκευση στη φαρμακολογία, τη χημεία και τη φυσιοπαθολογία της κάνναβης, κατάρτιση σε θέματα ανεπιθύμητων ενεργειών από τη χορήγηση του φυτού, κατάρτιση σχετική με τα δεδομένα της δημόσια υγείας που αφορούν στην κάνναβη, καθώς και ενημέρωση σχετική με τους νόμους που διέπουν τη θεραπευτική χρήση της.
Ο κύκλος σπουδών διαρκεί δύο έτη και έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενεί ακόμη και μεταπτυχιακούς φοιτητές που δε διαθέτουν υπόβαθρο στην ιατρική. Ο βασικός κορμός του προγράμματος θα πραγματοποιείται online, ενώ θα υπάρχουν και υποχρεωτικές επιτόπιες συναντήσεις με το επιστημονικό δυναμικό της σχολής.
Ήδη έχουν εγγραφεί 150 φοιτητές, κάποιοι μάλιστα εξ αυτών είναι ήδη κάτοχοι αντίστοιχου πανεπιστημιακού βαθμού σε άλλους επιστημονικούς τομείς.
Η αρχική πρόβλεψη ήταν για 50 φοιτητές, όμως καθώς οι αιτήσεις έφτασαν τις 500, το πρόγραμμα αναπροσαρμόστηκε ώστε να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση
Προγράμματα Πανεπιστημιακού επιπέδου σχετικά με την ιατρική αξιοποίηση της κάνναβης υπάρχουν ήδη αρκετά στην Αμερική ενώ δύο Πανεπιστημιακές Σχολές έχουν σε λειτουργία και μεταπτυχιακά προγράμματα, το συγκεκριμένο όμως είναι το πρώτο πρόγραμμα που φτάνει σε τόσο υψηλό επιστημονικό επίπεδο παρέχοντας και τον σχετικό τίτλο.
Το M.S. in Medical Cannabis Science and Therapeutics, διευθύνει η φαρμακολόγος κ. Leah Sera η οποία δηλώνει ότι «στόχος του είναι να μειωθεί το μεγάλο κενό που υπάρχει σήμερα μεταξύ του σχετικά μικρού αριθμού εξειδικευμένων επιστημόνων που δύνανται να χειριστούν θεραπευτικά το φυτό και της τεράστιας ζήτησης των ασθενών που το χρησιμοποιήσουν ως εναλλακτικό φάρμακο»
Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα: