ΗΠΑ: Νόμιμη απ’ την Πρωτοχρονιά η ευφορική κάνναβη στο Ιλινόι

Ο νόμος στην Αμερικανική  αυτή Πολιτεία που έχει πληθυσμό ελαφρά μεγαλύτερο από εκείνον της Ελλάδας, τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2020 κι έτσι το Ιλινόι έγινε η ενδέκατη κατά σειρά Αμερικανική Πολιτεία στην οποία η ευφορική χρήση του φυτού από ενήλικες είναι νόμιμη.

Έτσι, παρά το τσουχτερό κρύο, όπως μεταδίδει το CNN και διαβάζουμε στο ελληνικό You May Say…  οι ουρές των επίδοξων αγοραστών του μέχρι πρότινος απαγορευμένου φυτού, είχαν συχνά μήκος εκατοντάδων μέτρων. Στην ουρά άλλωστε περίμενε υπομονετικά και η αντι-κυβερνήτης της Πολιτείας, η κ. Juliana Stratton για να αγοράσει βρώσιμα προϊόντα κάνναβης και να δηλώσει «Για πολλά χρόνια οι μαύροι πολίτες αυτής της χώρας στοχοποιούνταν και τους μεταχειρίζονταν ως εγκληματίες γιατί κατείχαν κάνναβη. Σήμερα, Πρωτοχρονιά του 2020, είναι για όλους μας μια πραγματικά νέα ημέρα».

Σύμφωνα με το νόμο, πλέον οι πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους μπορούν να κατέχουν έως και 30 γραμμάρια ανθούς κάνναβης, έως και 5 γραμμάρια συμπυκνώματος κάνναβης κάποιου είδους, καθώς και προϊόντα κάνναβης των οποίων η Τετραϋδροκανναβινόλης – THC δεν ξεπερνά τα 500mg

Οι ασθενείς θα είναι ελεύθεροι να φυτεύουν έως 5 δέντρα κάνναβης αρκεί να τα διατηρούν μακριά από την κοινή θέα

770.000 ποινικές υποθέσεις που σχετίζονται με την κάνναβη υπολογίζεται ότι θα παραγραφούν με την εφαρμογή του νόμου. 

Το Ιλινόις θα επιβάλλει φόρο 10% στα προϊόντα κάνναβης με επίπεδο Τετραϋδροκανναβινόλης – THC έως 35%, φόρο 25% σε προϊόντα με επίπεδο Τετραϋδροκανναβινόλης – THC άνω του 35% και φόρο 20% σε όλα τα προϊόντα που περιέχουν κάνναβη ως βασικό ή συνοδευτικό συστατικό τους.

«Τα τελευταία 50 χρόνια, ο πόλεμος κατά της κάνναβης κατέστρεψε οικογένειες, γέμισε τις φυλακές με μη βίαιους παραβάτες και δημιούργησε στερεότυπα για τις κοινότητες των μαύρων», δήλωσε ο κυβερνήτης της Πολιτείας JB Pritzker την Τρίτη 25/6/2019 στην τελετή υπογραφής των σχετικών νομοσχεδίων στο Σικάγο.

Ο Pritzker, ο οποίος αγωνίστηκε επί χρόνια για τη νομιμοποίηση του φυτού, συμπλήρωσε ότι η νομοθεσία φέρνει μια ”αλλαγή στην Πολιτεία μας που άργησε πολύ».

Θεσπίζει επίσης το Ιλινόις ένα πρόγραμμα επιχορηγήσεων για να βοηθήσει τις κοινότητες που πλήττονταν επί δεκαετίες από τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών καθώς και ένα πρόγραμμα δανείων με χαμηλό επιτόκιο που απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να πάρουν άδεια για τη δημιουργία μιας νόμιμης επιχείρησης κάνναβης. Το πρόγραμμα αυτό θα φτάσει συνολικά το ύψος των 30 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το νέο νόμο, οι εργοδότες θα έχουν κάθε δικαίωμα να απαγορεύουν τη χρήση κάνναβης στους εργασιακούς χώρους.

Πηγή: You May Say… /  CNN