ΗΠΑ: Οι θάνατοι από υπερβολική δόση οπιοειδών μειώνονται όπου η κάνναβη νομιμοποιείται

Oι αμερικανικές Πολιτείες όπου η χρήση της κάνναβης για ευφορικούς σκοπούς είναι νόμιμη καταγράφουν μείωση κατά τουλάχιστον 20% των θανάτων από υπερβολική δόση οπιοειδών, καταδεικνύει μελέτη που δημοσιεύθηκε στους New York Times.

Προφανώς το καλό νέο χρειάζεται προσεκτική ανάλυση ώστε να αποδοθεί ευθέως στην χρήση κάνναβης ως εναλλακτικό των θανατηφόρων οπιοειδών, δεν μπορεί όμως και να περάσει απαρατήρητο μιας και ενισχύεται από σειρά δεδομένων και στατιστικών.

Τα οπιοειδή ευθύνονταν για τον θάνατο 47.600 ανθρώπων το 2017 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC). Εκείνη τη χρονιά μάλιστα, η επιδημία κηρύχθηκε «κρίση δημόσιας υγείας» από τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η χρήση κάνναβης, νόμιμη ήδη σε 34 Πολιτείες και στην Ουάσινγκτον για θεραπευτικούς σκοπούς, έχει νομιμοποιηθεί επίσης για ευφορικούς σκοπούς σε δέκα Πολιτείες και στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Συγκρίνοντας τους δείκτες των θανάτων από υπερβολική δόση πριν από και μετά τη νομιμοποίησή της, καθώς και μεταξύ Πολιτειών σε διαφορετικά στάδια της διαδικασίας νομιμοποίησης, οι συγγραφείς της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Economic Inquiry, συμπέραναν ότι υπάρχει «ισχυρή» σχέση αιτίας-αιτιατού με τη θνησιμότητα που αποδίδεται στα οπιοειδή.

Η μείωση κυμαίνεται μεταξύ 20% και 35%, ιδιαίτερα ως προς τους θανάτους που προκαλεί η κατανάλωση οπιοειδών όπως η φαιντανύλη, το φονικότερο αναλγητικό που καταναλώνεται στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα επίσημα στοιχεία.

Όμως «οι Πολιτείες που την έχουν νομιμοποιήσει τη χρήση κάνναβης για ευφορικούς σκοπούς πλήττονται λίγο λιγότερο από εκείνες που δεν την έχουν νομιμοποιήσει», πρόσθεσε.

Οι επιστήμονες δεν καταπιάνονται με τα αίτια της μείωσης των θανάτων στη μελέτη που εκπόνησαν, πάντως ο Νέιθαν Τσαν θεωρεί πως οι διαφορές μπορεί να συνδέονται με τον αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που ακολουθούν αυτοθεραπευτική και «ανακουφίζονται από τον πόνο με την κατανάλωση μαριχουάνας», άρα «είναι λιγότερο πιθανό να εξαρτηθούν από τα οπιοειδή».

Πηγές: New York Times / VOX  / LA Times