ΗΠΑ: Όπου νομιμοποιείται η κάνναβη, η κατανάλωση των εφήβων μειώνεται

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο American Journal of Drug and Alcohol Abuse, αξιοποίησε τα αποτελέσματα πολυετούς έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 800.000 μαθητές γυμνασίου σε 45 Πολιτείες της χώρας. Και διαπίστωσε ότι:

ο αριθμός των εφήβων χρηστών κάνναβης είναι κατά 1,1% μικρότερος στις Πολιτείες όπου η φαρμακευτική χρήση του φυτού νομιμοποιήθηκε

«Βρήκαμε ότι σε κάθε 100 εφήβους, ένας λιγότερος θα κάνει χρήση κάνναβης εκεί όπου η χρήση του φυτού για ιατρικούς σκοπούς θα νομιμοποιηθεί», δηλώνει η Δρ Rebekah Levine Coley, καθηγητής ψυχολογίας του Boston College και υπεύθυνη της μελέτης.

[Του Αποστόλη Καπαρουδάκη]

«Όταν μάλιστα εξετάσαμε συγκεκριμένες υπο-ομάδες εφήβων, η μείωση αυτή έγινε ακόμα πιο έντονη, για παράδειγμα έχουμε 3,9% λιγότερους έγχρωμους έφηβους και 2,7% λιγότερους Ισπανόφωνους να κάνουν χρήση κάνναβης εκεί όπου το φυτό είναι πλέον νόμιμο για ιατρική χρήση».

Καθώς η έρευνα διεξήχθη σε περίοδο 16 ετών, οι ερευνητές μπόρεσαν να συγκρίνουν τις αλλαγές στα δεδομένα χρήσης της κάνναβης μεταξύ των εφήβων και να προσδιορίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις επιπτώσεις της αλλαγής των νόμων στη συμπεριφορά τους. Ιδιαίτερο μάλιστα ενδιαφέρον έχει η διαπίστωση της έρευνας ότι

όσο μεγαλύτερο ήταν το διάστημα όπου λειτούργησαν οι νέοι νόμοι για το φυτό, τόσο μεγαλύτερη ήταν η μείωση της χρήσης κάνναβης μεταξύ των εφήβων

«Μερικοί άνθρωποι έχουν υποστηρίξει ότι η αποποινικοποίηση ή η νομιμοποίηση της ιατρικής χρήσης της κάνναβης θα μπορούσε να αυξήσει τη χρήση της μεταξύ των νέων, είτε διευκολύνοντας την πρόσβαση τους στο φυτό είτε κάνοντάς την να δείχνει λιγότερο επιβλαβής», λέει η Δρ Rebekah Levine Coley.

«Ωστόσο, είδαμε το αντίθετο αποτέλεσμα. Οι αντιλήψεις των νεαρών για πιθανή βλάβη λόγω της χρήσης κάνναβης μεγεθύνθηκαν. Ίσως οφείλεται στο ότι όσο οι νόμοι για την  κάνναβη γίνονται πιο επιεικείς, οι γονείς αυξάνουν την εποπτεία των παιδιών τους ή ίσως στο ότι αλλάζουν τον τρόπο που τους μιλούν για τη χρήση ουσιών» συμπλήρωσε η ερευνήτρια.

Σημαντικό επίσης κρίνεται το εύρημα της ίδιας έρευνας σύμφωνα με το οποίο, πέραν της ιατρικής χρήσης του φυτού και η αποποινικοποίηση της ευφορικής του χρήσης δεν είχε αξιοσημείωτη επίδραση στη χρήση του μεταξύ των εφήβων: Μια μικρή πτώση επισημάνθηκε στη χρήση κάνναβης από όσους ήταν 14 ετών και όσους είχαν Ισπανική καταγωγή και μια μικρή αύξηση χρήσης μεταξύ των λευκών εφήβων.

Αν μη τι άλλο αποδεικνύεται περίτρανα το πόσο σύνθετο είναι το πρόβλημα της χρήσης ουσιών και πόσο ανόητοι όσοι αφορίζουν με ευκολία ως καταστροφική την πολιτική της προσεκτικής «απελευθέρωσης του φυτού», η οποία δείχνει να αποδίδει ήδη τα μέγιστα στις ευαίσθητες, νεαρές ηλικίες.

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

Έρευνες για την κάνναβη: “Οι έφηβοι να μην βιαστούν, να περιμένουν την ενηλικίωση”

EurekAlert  / Science Daily