ΗΠΑ: Προστατευμένη η ιατρική κάνναβη σε 46 Πολιτείες

Παρά τις ανησυχίες που έχει δημιουργήσει η στάση του επιτελείου Τράμπ σχετικά με το θέμα της κάνναβης στην Αμερική, μια προσωρινή τουλάχιστον ανακωχή δείχνει να κηρύχθηκε με αφορμή την απόφαση που ελήφθη από το Κογκρέσο την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με αυτήν, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να επέμβει στα όσα πράττουν οι 46 από τις 50 Πολιτείες της χώρας σχετικά με την ιατρική κάνναβη, τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβριο.

Έτσι η «Section 538» που βρίσκεται σε ισχύ από το 2014, εφέτος επεκτάθηκε και καλύπτει για πρώτη φορά 46 Πολιτείες, το 98% της χώρας.

Ακόμη και Πολιτείες χωρίς νόμους σχετικούς με την ιατρική κάνναβη όπως η Αλαμπάμα, η Ιντιάνα και το Κεντάκι περιβάλλονται πλέον από τον σχετικό προστατευτικό μανδύα, ενώ εκτός προστασίας έμειναν όλες κι όλες οι Πολιτείες του Άϊνταχο, του  Κάνσας, της Νεμπράσκα και της Νοτίου Ντακότα.

Η αλλοπρόσαλλη πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ και οι διαρκείς παλινωδίες του Αμερικανού Προέδρου σχετικά (και) με το θέμα της νομιμοποίησης του φυτού μέσω του Ομοσπονδιακού νόμου, έχουν δημιουργήσει ανησυχία στην κάθε άλλο παρά αμελητέα αμερικανική «οικονομία της κάνναβης».

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η συγκεκριμένη είδηση μεταφέρεται με τα σχετικά χαμόγελα από, κατά βάση, οικονομικής φύσεως Μέσα Ενημέρωσης. Μόνο αν σκεφτεί κανείς ότι πριν λίγες μόνο ημέρες κυκλοφόρησε μέχρι και η φήμη ότι οι νόμιμοι καλλιεργητές κάνναβης μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με την θανατική ποινή  θα αντιληφθεί το σχετικό χάος που επηρρεάζει εκτός των άλλων και το χρηματιστήριο αξιών και τις εταιρείες που ασχολούνται με την κάνναβη και είναι εισηγμένες σε αυτό…

Ιnfographic || Τι συμβαίνει με την κάνναβη στην Αμερική;

Στις ΗΠΑ σύμφωνα με τον Ομοσπονδιακό νόμο η κάνναβη είναι στην λίστα των παράνομων ουσιών. Παρόλα αυτά:

  • Δεκαοκτώ (18) Πολιτείες την έχουν αποποινικοποιήσει.
  • Είκοσι τέσσερις (24) Πολιτείες έχουν νομιμοποιήσει την ιατρική χρήση της κάνναβης. Πρώτη ήταν η Καλιφόρνια το 1996.
  • Τέσσερις Πολιτείες (4) έχουν νομιμοποιήσει και την ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης.
  • Στις είκοσι τέσσερις (24) Πολιτείες όπου η ιατρική χρήση της κάνναβης είναι νόμιμη, όσοι δηλώνουν ασθενείς βγάζουν ειδική κάρτα και με την έγκριση γιατρού μπορούν να προμηθεύονται νόμιμα κάνναβη από ειδικά καταστήματα – φαρμακεία.
  • Στις τέσσερις (4) Πολιτείες που είναι καθολικά νόμιμη η κάνναβη δεν χρειάζεται άδεια γιατρού για την αγορά από τα ειδικά καταστήματα.
  • Στις περισσότερες πολιτείες είναι νόμιμη και η αυτοκαλλιέργεια.
  • Στις ΗΠΑ η ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά της κάνναβης έχει προσελκύσει μεγάλους επενδυτές. Μόνο στην Καλιφόρνια η βιομηχανία της ιατρικής κάνναβης εξυπηρετεί περισσότερους από 572 χιλιάδες ασθενείς, αποτιμάται στα 1.5 δισεκατομμύρια δολάρια και απασχολεί χιλιάδες εργαζομένους.
  • Σύμφωνα με υπολογισμούς ο κύκλος εργασιών της κάνναβης σύντομα θα ξεπεράσει τα 10,2 δισεκατομμύρια δολάρια και μέχρι το 2020 θα φτάσει τα 37- 44 δισεκατομμύρια δολάρια.
  • Θεωρείται ο πιο ραγδαία αναπτυσσόμενος κλάδος της Αμερικανικής οικονομίας.

Oι νόμοι και οι Υπηρεσίες που εμπλέκονται με τη νόμιμη αγορά της κάνναβης

Η εικόνα του Οργανισμού Safe Access αν και στην αγγλική είναι εύγλωττη για το πως λειτουργεί το αμερικανικό σύστημα από την Επιτροπή Ρύθμισης Ιατρικής Κάνναβης, μέχρι τα εμπλεκόμενα Υπουργεία Οικονομικών, Υγείας και Αγροτικού Τομέα.

Κατεβάστε την εικόνα σε μεγαλύτερο μέγεθος πατώντας εδώ.

 

O αριθμός των δόσεων κάνναβης που συνταγογραφούνται καθημερινά στις ΗΠΑ.

Στην οριζόντια μπάρα από αριστερά προς τα δεξιά οι δόσεις για Aγχώδεις Διαταραχές, Kατάθλιψη, Γλαύκωμα, Ναυτία, Πόνους, Ψυχώσεις, Eπιληπτικές Κρίσεις, Αυπνία και Σπαστικότητα. Στην κάθετη μπάρα βλέπουμε τον αριθμό των δόσεων.

 

Ο αριθμός των ασθενών που λαμβάνουν ιατρική κάνναβη στην πορεία των ετών.

 

Μερικά από τα αποτελέσματα της νομιμοποίησης της ιατρικής κάνναβης:

25% πτώση στους θανάτους που προκαλούνται από οποιοειδή φάρμακα στις Πολιτείες που νομιμοποιήθηκε η χρήση της κάνναβης ως φαρμάκου.

89% των Αμερικανών είναι σύμφωνοι με τη νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης.

165 εκατομμύρια δολάρια εξοικονόμιση χρημάτων λόγω της συνταγογράφησης των φαρμάκων κάνναβης.

128 χιλιάδες Αμερικανοί πεθαίνουν το χρόνο από κακή χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Δεν υπήρξε κανένας καυταγεγραμμένος θάνατος από χρήση κάνναβης.

Πηγή Οργανισμός Safe Access

 

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

Global Newswire: Congress expands medical cannabis protections to 46 states