ΗΠΑ: Τα συμπεράσματα από τα 5 πρώτα χρόνια νομιμοποίησης της κάνναβης

Η 6η Νοεμβρίου σηματοδοτείται ως η επέτειος της ημέρας του 2012, όταν το Κολοράντο και η Ουάσιγκτον έγιναν οι δυο πρώτες πολιτείες της Αμερικής που νομιμοποίησαν την κάνναβη.

Η πραγματικότητα που διαμορφώθηκε από εκείνη τη μέρα και μετά και τα δεδομένα που δημιούργησε αντικρούουν με τον πιο πρακτικό τρόπο τις απόψεις αυτών την πολέμησαν.

Ποια είναι αυτά που μαθαίνουμε από το «πείραμα νομιμοποίησης» στο Κολοράντο και στην Ουάσιγκτον; Τι συμπεράσματα προκύπτουν με βάση τα στοιχεία;

Η νομιμοποίηση δεν αυξάνεται τη χρήση στους ανήλικους

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος του Κολοράντο το 2015, το 21% των νεαρών ανέφερε ότι έχει χρησιμοποιήσει κάνναβη τις τελευταίες 30 ημέρες. Ποσοστό μικρότερο από τον εθνικό μέσο όρο αλλά και από το 25% που αναφέρθηκε το 2009.

Μελέτη του 2016 από την Washington State Healthy Youth Survey της Ουάσιγκτον διαπίστωσε ότι τα ποσοστά χρήσης κάνναβης μεταξύ δεν έχουν αλλάξει τα τελευταία δέκα χρόνια.

Ακόμη και σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εθνική έρευνα για τη χρήση ουσιών και την υγεία, η χρήση κάνναβης στους εφήβους είναι χαμηλή τα τελευταία 20 χρόνια.

Οι συλλήψεις μειώνονται

Σύμφωνα με μια ανάλυση της Drug Policy Alliance, οι συλλήψεις στο Κολοράντο για κατοχή, καλλιέργεια και διακίνηση κάνναβης έπεσαν κατά 95% μετά την νομιμοποίηση της χρήσης ευφορικής κάνναβης.

Σύμφωνα με την ACLU, στην Ουάσινγκτον αντίστοιχα, οι παραβάσεις και οι συλλήψεις που σχετίζονται με την κάνναβη έπεσαν κατά 98% μετά τη νομιμοποίηση, αν και οι φυλετικές ανισότητες παραμένουν ισχυρές και εκεί.

Τα τροχαία ατυχήματα δεν σχετίζονται με την κάνναβη

Οι πολέμιοι της νομιμοποίησης συχνά καταδεικνύουν παραπλανητικά στατιστικά στοιχεία που δείχνουν αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων που σχετίζονται με τη χρήση ψυχαγωγικής κάνναβης, αλλά η εκτεταμένη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο στην αμερικανική Εφημερίδα της Δημόσιας Υγείας διαπίστωσε ότι «τρία χρόνια μετά τη νομιμοποίηση της κάνναβης, δεν υπήρξαν μεταβολές στα ποσοστά τροχαίων δυστυχημάτων της Ουάσινγκτον και του Κολοράντο ενώ δεν ήταν και στατιστικά διαφορετικές από αυτές σε πολιτείες όπου απαγορεύεται η χρήση της κάνναβης.

Η νομιμοποίηση μείωσε την εγκληματικότητα

Οι «εχθροί» της κάνναβης ισχυρίζονται επίσης ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της νομιμοποίησης της κάνναβης και της εγκληματικότητας.

Φαίνεται όμως ότι αφότου η διακίνηση κάνναβης πέρασε από την μαύρη αγορά και τον κόσμο του ποινικού δικαίου σε νομικά ρυθμιζόμενη παραγωγή και πώληση η εγκληματικότητα μειώνεται.

Η Drug Policy Alliance παρουσίασε τα στοιχεία, με βάση τα οποία διαπίστωσε ότι το το Ντένβερ παρουσίασε πτώση κατά 2,2% στο βίαιο έγκλημα και το συνολικό ποινικό αδίκημα κατά της ιδιοκτησίας μειώθηκε κατά 8,9%. Εν τω μεταξύ, στην Ουάσινγκτον, το βίαιο έγκλημα μειώθηκε κατά 10% από το 2011 έως το 2014.

Η κάνναβη μειώνει τη χρήση των θανατηφόρων οπιοειδών

Το Μάιο, η National Institute on Drug Abuse επιβεβαίωνε ότι η νόμιμη πρόσβαση στην νομιμοποιημένη κάνναβη σχετίζεται με «χαμηλότερα επίπεδα συνταγογράφησης οπιοειδών, χαμηλότερη χρήση μη συνταγογραφημένων οπιοειδών, και μείωση «συνταγογραφούμενων» θανάτων από υπερβολική δόση οπιοειδών».

Μια άλλη μελέτη για το Κολοράντο έδειξε ότι η νομιμοποίηση οδήγησε σε «ανατροπή» των θανατηφόρων υπερβολικών δόσεων οπιοειδών. «Μετά τη νομιμοποίηση της πώλησης και χρήσης της κάνναβης, οι θάνατοι που σχετίζονται με οπιοειδή μειώθηκαν κατά 7% τα επόμενα 2 χρόνια», κατέληξε η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα στην αμερικανική Εφημερίδα της Δημόσιας Υγείας.

Αυξήθηκαν τα έσοδα στα κρατικά ταμεία και οι θέσεις εργασίας

Βέβαια μπορεί στο Κολοράντο να ψήφισαν για να νομιμοποιήσουν την κάνναβη, το Νοέμβριο του 2012, αλλά οι όλες ρυθμίσεις ολοκληρώθηκαν αρχές του 2014. Από τότε, σύμφωνα με τα στοιχεία τα δημόσια ταμεία έχουν  εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από κάνναβη (ιατρική και ψυχαγωγική).

Στην Ουάσινγκτον η συνολική φορολογική είσπραξη για τη χρήση 2016 είναι 185 εκατομμύρια δολάρια και σύμφωνα με νέα έκθεση της New Frontier Data αναμένεται να αυξηθεί κατά 25% στα 233 εκατομμύρια δολάρια για το οικονομικό έτος 2017.

Παράλληλα, πρόσφατη έρευνα από την Leafly διαπίστωσε ότι περισσότερες από 149.000 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης υποστηρίζονται επί του παρόντος από τη νομιμοποίηση της κάνναβης. Το New Frontier εκτιμά ότι μέχρι το 2020 η κάνναβη θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας από ό, τι ο τομέας των κατασκευών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Και βέβαια τα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνουν τις τεράστιες «οικονομίες» της κυβέρνησης για την επιβολή, δίωξη και φυλάκιση.

Μειώθηκε η κατανάλωση ανθών και αυξήθηκε η κατανάλωση βρώσιμων προϊόντων κάνναβης

Πού έχουν πάει οι «φούντες»;

Στο λιανικό εμπόριο, μια από τις πιο έντονες αλλαγές που παρατηρήθηκαν από την έναρξη των νόμιμων πωλήσεων για ενήλικες, ήταν μια σημαντική μετατόπιση σε άλλα προϊόντα κάνναβης, όπως βρώσιμα, βάμματα, συμπυκνώματα, τα οποία μάλιστα έχουν δημιουργήσει τα δικά τους ακμάζοντα τμήματα της αγοράς, τα οποία δεν μπορούν εύκολα να βρεθούν εκτός της ρυθμιζόμενης αγοράς.

Σύμφωνα με την έκθεση The State of Legal Marijuana Markets – 5th Edition «η νομιμοποίηση έχει οδηγήσει σε πιο δοκιμασμένα, συσκευασμένα και επώνυμα προϊόντα κάνναβης». Οι πελάτες που αγοράζουν γνωρίζουν τι παίρνουν, γνωρίζουν τι περιέχει και είναι βέβαιοι για τη χρήση».

Απ’ το κίνημα κοινωνικής δικαιοσύνης σε μια απλώς επιχειρηματική και κερδοσκοπική δραστηριότητα

Πέρα από τους αριθμούς και όσο αφορά τον ανθρώπινο αντίκτυπο της νομιμοποίησης, ο Kayvan Khalatbari, συνιδρυτής της Denver Relief Consulting ακτιβιστής της κάνναβης και βετεράνος του επιχειρείν στην κάνναβη, καθώς άνοιξε το δεύτερο παλαιότερο φαρμακείο με επένδυση 4.000 δολαρίων λέει:

«Το μεγαλύτερο πράγμα που έμαθα τα τελευταία πέντε χρόνια είναι ότι οι άνθρωποι δεν είναι τόσο δύσκολο να πειστούν για αυτό το θέμα, αφού ο ουρανός δεν έπεσε».

Ένα είναι αυτό που μόνο ανησυχεί τον Khalatbari: αν καθώς η διαδικασία της ενσωμάτωσης και της επέκτασης θα γίνει, η βιομηχανία κάνναβης θα μετακινηθεί όλο και πιο μακριά από τις ρίζες της ως κίνημα κοινωνικής δικαιοσύνης και θα γίνει «απλώς επιχειρηματική και κερδοσκοπική».

«Σε ποιο σημείο κινδυνεύουμε να γίνουμε απλά ένας άλλος κλάδος και όχι ένας καλύτερος κλάδος».

Πηγές/ Διαβάστε Περισσότερα:

Washington State Department of Health: Healthy Youth Survey

National Public Radio: As Adults Legally Smoke Pot In Colorado

American Journal of Public Health: Crash Fatality Rates After Recreational Marijuana Legalization in Washington and Colorado

Drug policy: Marijuana Legalization in Washington 

Νew frontier data: The Cannabis Industry 2017 Annual Report

Leafly: On Legalization’s 5th Anniversary, Here’s What We’ve Learned