Ιρλανδία: Έναρξη πενταετούς πιλοτικού προγράμματος χορήγησης φαρμακευτικής κάνναβης

Το πιλοτικό πρόγραμμα που αφορά στη χορήγηση φαρμακευτικής κάνναβης σε ασθενείς παρουσιάστηκε από τον Υπουργό Υγείας της Ιρλανδίας πριν λίγες ημέρες Simon Harris και είναι πλέον έτοιμο να τεθεί σε εφαρμογή.

Σύμφωνα με αυτό, προϊόντα βασισμένα στην κάνναβη θα χορηγούνται σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία και ασθενείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα ναυτίας λόγω χημειοθεραπείας «εκεί όπου οι άλλες θεραπείες απέτυχαν».

Tα προϊόντα θα πωλούνται από τα φαρμακεία και θα καλύπτονται από το δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ οι εταιρείες που ενδιαφέρονται να τα παρέχουν μπορούν άμεσα να καταθέσουν τα σχετικά αιτήματα συμπληρώνοντας ηλεκτρονικά τη σχετική φόρμα.

Στη Ιρλανδία, όπου σύμφωνα με έρευνες το 92% των πολιτών υποστηρίζει τη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής χρήσης του φυτού, οι αρμόδιες επιτροπές επεξεργάζονταν την έναρξη ενός σχετικού προγράμματος την τελευταία διετία, μέχρι να καταλήξουν τελικά στην έναρξη του συγκεκριμένου. Κι αν όλα πάνε καλά, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, η χώρα θα προχωρήσει και στην έγκριση σχετικών καλλιεργειών ώστε να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών της στο μέλλον.

Πηγές

Rte.ieWeednews.co