Ιρλανδία: προς εγχώρια καλλιέργεια κάνναβης για φαρμακευτική χρήση

Το Υπουργείο Υγείας της Ιρλανδίας δήλωσε ότι προτίθεται να αναθεωρήσει την μέχρι τώρα πολιτική του και δεδομένης της δυσκολίας που αντιμετωπίζει να προμηθεύσει τους ασθενείς της χώρας με φαρμακευτικά προϊόντα κάνναβης, σχεδιάζει να επιτρέψει την εγχώρια καλλιέργεια του φυτού. Για τη λήψη άμεσων μάλιστα νομοθετικών πρωτοβουλιών σχετικά με το θέμα, δεσμεύτηκε ο Υπουργός Υγείας.

«Η πολιτική μας μέχρι σήμερα, δεν επέτρεψε την καλλιέργεια κάνναβης για ιατρική χρήση και δεν έχουν εκδοθεί άδειες για αυτή τη δραστηριότητα. Ωστόσο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σχετικά με την πρόσβαση στην κάνναβη για ιατρική χρήση ενδέχεται να οδηγήσουν σε αναθεώρηση αυτής της θέσης μας», δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός.

Η Ιρλανδία, δύο χρόνια μετά την ανακοίνωση του υπουργού Simon Harris ότι πρόκειται να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα πρόσβασης των ασθενών σε φάρμακα κάνναβης, ακόμη δεν έχει καταφέρει να υλοποιήσει τις σχετικές εξαγγελίες.

Υπεύθυνη για την καθυστέρηση αυτή είναι σύμφωνα με τα λεγόμενα των αρμοδίων η αδυναμία της κυβέρνησης να βρει έναν αξιόπιστο προμηθευτή κάνναβης που να μπορεί να εξάγει τα προϊόντα του στην Ιρλανδία.

Το εγκεκριμένο κυβερνητικό πρόγραμμα επιτρέπει την πρόσβαση σε θεραπείες κάνναβης σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, ασθενείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα ναυτίας και εμέτου που σχετίζονται με τη χημειοθεραπεία και ασθενείς με σοβαρά και επίμονα προβλήματα επιληψίας.

Τον Δεκέμβριο, η ιρλανδική ένωση αγροτών δήλωσε τηνεπιθυμία της να συναντηθεί με τον υπουργό Υγείας για να συζητήσει τη δυνατότητα των αγροτών να καλλιεργούν κάνναβη για ιατρική χρήση.

Ο υπουργός υγείας κ. Χάρις αναγνώρισε απ’ την πλευρά του ότι «έχει νόημα να δημιουργηθεί εγχώρια παραγωγή του φυτού αντί να εξαρτόμαστε από τις εισαγωγές», συμπληρώνοντας ότι η προετοιμασία ενός σχετικού σχεδίου θα αποτελέσει βασική προτεραιότητα γι αυτόν φέτος.

Το Υπουργείο Υγείας μελετά ήδη την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας καθώς σύμφωνα με την ισχύουσα, η καλλιέργεια απαγορεύεται.

Πηγές, Διαβάστε Περισσότερα:

Τhejournal.ie: Irish farmers ‘could be given licences to grow cannabis in the future’