Ισπανία: Η κάνναβη μπορεί να προσφέρει 92 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας

Σύμφωνα με την έρευνα του  David Pere Martínez Oró, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης η «οικονομία της κάνναβης στην Ισπανία» είναι ικανή να δημιουργήσει 92.000 θέσεις εργασίας.

Όπως δηλώνει ο ερευνητής «οι ισχύοντες κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης δυσκολεύουν ένα κράτος της να ακολουθήσει τα βήματα του Καναδά, της Ουρουγουάης και αρκετών Πολιτειών των ΗΠΑ που έχουν ήδη ρυθμίσει την κατανάλωση του φυτού με τρόπο πιο ορθολογικό, με αποτέλεσμα η Ισπανία εκτός των άλλων να στερείται και τις χιλιάδες αυτές θέσεις εργασίας».

Το άρθρο του κ. David Pere Martínez Oró που είναι ιατρός της Κοινωνικής Ψυχολογίας και συντονιστής της ομάδας πολιτικής για τα ναρκωτικά του Πανεπιστημίου δημοσιεύτηκε αρχικά στο Canamo και έπειτα αναδημοσιεύτηκε από αρκετά Ισπανικά Μέσα Επικοινωνίας προκαλώντας έντονες συζητήσεις. Σύμφωνα με την προσέγγιση του κ. Oró:

η Ισπανία θα μπορούσε να εισπράττει περισσότερα από 3.300 εκατομμύρια ευρώ ετησίως εάν νομιμοποιούνταν η κάνναβη

… προφανώς στερώντας τα έσοδα αυτά από το  κύκλωμα της μαύρης αγοράς του φυτού.

Εικόνα από τα στοιχεία της έρευνας του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης σχετικά με τα έσοδα από την κάνναβη και τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσει η νομιμοποίησή της.

Όπως τονίζει στο El Periodico, ο ερευνητής «σημαντικότερο είναι να καθοριστεί το μοντέλο της ρύθμισης λειτουργίας μιας νόμιμης αγοράς της κάνναβης». Κατά την άποψή του, το Ισπανικό μοντέλο δε θα όφειλε να λειτουργήσει όπως για παράδειγμα εκείνο του Καναδά όπου η σχετική αγορά αποτελεί κατά βάση χώρο δράσης των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών. Μια ορθή πρόταση κατά τον καθηγητή θα περιελάμβανε δομές αυτοκαλλιέργειας, κοινωνικές λέσχες κάνναβης, κοινωνικές επιχειρήσεις, καινοτόμες εταιρείες και επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, οι παραπάνω δομές θα μπορούσαν να καλύψουν το 85% της ζήτησης κάνναβης ενώ εκ των πραγμάτων ένα 15% θα απέμενε να κυκλοφορεί μέσω της αποδυναμωμένης πλέον μαύρης αγοράς

Τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε ο καθηγητής για τη μελέτη του, στηρίζονται στην Ισπανική Στατιστική Υπηρεσία και τα στοιχεία της επίσημης κρατικής έρευνας για τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Σύμφωνα με αυτά:

το 9,5%  των Ισπανών μεταξύ 15 και 64 ετών χρησιμοποίησαν κάνναβη τουλάχιστον μια φορά τον τελευταίο χρόνο και το 2,1% χρησιμοποιεί κάνναβη καθημερινά

«Περισσότερα προβλήματα στη δημόσια υγεία προκαλεί το αλκοόλ» καταλήγει ο εμπειρογνώμονας ο οποίος υπογραμμίζει το ύψος των κονδυλίων που θα έπρεπε να καταναλωθούν σε κάθε περίπτωση ώστε να βελτιωθούν οι μηχανισμοί δημόσιας υγείας. «Η νομιμοποίηση θα πρέπει να συνοδεύεται από έλεγχο της διαφήμισης και αυστηρούς ελέγχους για την προστασία των ανηλίκων ώστε να αποφύγουμε τα λάθη που έγιναν παλιότερα με τον καπνό και το αλκοόλ».

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

El Periodiko: Legalizar el cannabis reportaría 3.300 millones anuales a España, según un estudio