Ισραήλ: 60.000 καταγεγραμμένοι ασθενείς χρησιμοποιούν την κάνναβη ως φάρμακο

Οι επισήμως καταγεγραμμένοι ασθενείς που χρησιμοποιούν στο Ισραήλ κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς, έφτασαν το 2020 τις 60 χιλιάδες. 

Τα φάρμακα με βάση την κάνναβη είναι νόμιμα στο Ισραήλ από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και μετά την εκχώρηση των πρώτων εγχώριων αδειών το 2006, η χώρα εξελίχθηκε σε έναν από τους πλέον αναπτυσσόμενους  παγκόσμιους κόμβους στον χώρο της έρευνας και της παραγωγής κάνναβης για ιατρική χρήση.

Όπως αναφέρει το περιοδικό You May Say…, η χώρα διαθέτει ένα ιδιαίτερα ανεπτυγμένο νομικό πλαίσιο χορήγησης κάνναβης σε ασθενείς, το πλέον άρτιο κατά πολλούς μετά από εκείνο της Βόρειας Αμερικής και του Καναδά.

Πάνω από 0,6% του ισραηλινού πληθυσμού είναι εγγεγραμμένο ως «χρήστης ιατρικής κάνναβης», τη στιγμή που στη Γερμανία, τον Ευρωπαίο ηγέτη των θεραπειών με βάση την κάνναβη, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 0,15%

Πριν το 2019, οι ασθενείς προμηθεύονταν το φυτό απευθείας από τους Ισραηλινούς παραγωγούς που διέθεταν τη σχετική άδεια, με σταθερό κόστος κάτω των 100 € το μήνα, ανεξάρτητα από την ποσότητα κάνναβης που χρειάζονταν.

Ωστόσο, οι κανονιστικές μεταρρυθμίσεις του 2019 όρισαν οι ασθενείς που εγγράφονται στο σχετικό πρόγραμμα να αγοράζουν την κάνναβή τους από τα φαρμακεία, τα οποία χρεώνουν ανά γραμμάριο. Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς που χρειάζονται υψηλότερες δόσεις είδαν το κόστος των προμηθειών του φαρμάκου τους να αυξάνεται δραματικά.

Το διάγραμμα της εταιρείας Prohibition Partners παρουσιάζει την αύξηση των ασθενών και την προέλευση των εισαγωγών του φυτού στη χώρα.

Εξαγωγές κάνναβης στο Ισραήλ… που παραμένει ο μεγαλύτερος εισαγωγέας

Μετά από χρόνια συζητήσεων σχετικά με τους κανονισμούς που θα επέτρεπαν στους Ισραηλινούς παραγωγούς κάνναβης να εξάγουν την παραγωγή τους, το 2020 βρήκε παραδόξως τη χώρα να είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος εισαγωγέας κάνναβης.

Οι αυστηρές απαιτήσεις σχετικά με την ποιότητα του φυτού, όπως όλα δείχνουν, θα οδηγήσουν το Ισραήλ να παραμείνει κατά βάσει εισαγωγέας και όχι εξαγωγέας του φυτού τα επόμενα χρόνια. Για παράδειγμα, μέχρι σήμερα μόνο ένας Ισραηλινός παραγωγός κατάφερε να αποκτήσει την πιστοποίηση EU-GMP που απαιτείται για την πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές.

Ταυτόχρονα, μισή ντουζίνα Ισραηλινοί εισαγωγείς και διανομείς εισήγαγαν στη χώρα πάνω από 7 τόνους από τουλάχιστον 12 διαφορετικούς διεθνείς παραγωγούς.

Με τη ζήτηση στην αγορά της χώρας να εκτιμάται από την κυβέρνηση σε 25 τόνους ετησίως, όπως όλα δείχνουν το 30% θα καλυφθεί από διεθνείς προμηθευτές

Η Tilray και η EMMAC, από τις εγκαταστάσεις τους στην Πορτογαλία, έχουν ήδη αποστείλει άνω των 3 τόνων κάνναβης στο Ισραήλ, το οποίο βοήθησε έτσι και στην καθιέρωση της Πορτογαλίας ως «ενδιάμεσου εμπορικού κόμβου» στο διεθνές εμπόριο του φυτού. Και η Πορτογαλία καταλαμβάνει πλέον στη σχετική ιεραρχία τη δεύτερη θέση, αμέσως μετά τον Καναδά.

Ενδεικτικό του μεγέθους των Ισραηλινών εισαγωγών κάνναβης είναι ότι η εταιρεία Fotmer της Ουρουγουάης είναι ήδη έτοιμη να αυξήσει τον όγκο των αποστολών της προς το Ισραήλ με μια μεγάλη παρτίδα 1.700 κιλών .

Ταυτόχρονα, Ισραηλινών και Καναδικών συμφερόντων επιχειρήσεις που καλλιεργούν κάνναβη σε αφρικανικές χώρες όπως το Λεσότο βλέπουν σήμερα τις πωλήσεις τους να μεσουρανούν χάρη στις εξαγωγές τους προς το Ισραήλ, όπου 600 κιλά εισήχθησαν από την Ουγκάντα ​μόλις πριν δύο εβδομάδες από την εταιρεία Together Pharma.

Με την παραπάνω εικόνα του ισοζυγίου εισαγωγών-εξαγωγών της χώρας, όλα δείχνουν ότι το Ισραήλ σύντομα θα πρέπει να επιλέξει εάν θα επικεντρώσει τις προσπάθειές του στην ανάπτυξη της τεχνογνωσίας γύρω από την έρευνα και την καινοτομία του φυτού όπου και θα μπορεί να ηγηθεί ή στην παραγωγή και την εμπορία του φυτού όπου ο ανταγωνισμός παραμένει σκληρός.