Ιστορικό Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέρ της Φαρμακευτικής Κάνναβης

Σε μια προσπάθεια να καταστεί σαφέστερη η νομοθεσία που αφορά στην ιατρική χρήση της κάνναβης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε εχθές Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου ψήφισμα μέσω του οποίου καλεί τόσο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και τις χώρες-μέλη της ΕΕ να ρυθμίσουν τα σχετικά με την κάνναβη.

Tο Κοινοβούλιο προτρέπει: 

  • Την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενθαρρύνει την καινοτομία στον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης
  • Τα αποτελεσματικά φάρμακα με βάση την κάνναβη να καλύπτονται από τα εθνικά συστήματα υγείας
  • Τις αρχές να επιβάλουν ξεκάθαρο διαχωρισμό μεταξύ της φαρμακευτικής και των υπολοίπων χρήσεων του φυτού

«Ενισχύστε και χρηματοδοτήστε την έρευνα»

Αναλυτικότερα, το ψήφισμα προτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν νομοθετικά, οικονομικά και πολιτισμικά εμπόδια, τα οποία επιβαρύνουν την επιστημονική έρευνα στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς επίσης και να τη χρηματοδοτήσουν κατάλληλα. Προτέπει επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη να παρέχουν καλύτερη πληροφόρηση στους επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου σχετικά με τη φαρμακευτική χρήση της κάνναβης.

«Επιτρέψτε στους γιατρούς να συνταγογραφούν φάρμακα με βάση την κάνναβη»

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου καλούν τα κράτη μέλη να αφήσουν στην επαγγελματική κρίση των γιατρών τη συνταγογράφηση φαρμάκων με βάση την κάνναβη. Από τη στιγμή που είναι αποτελεσματικά, αυτά τα φάρμακα θα πρέπει να καλύπτονται από τα συστήματα ασφάλειας υγείας με τον ίδιο τρόπο που καλύπτονται και τα υπόλοιπα φάρμακα, αναφέρουν.

Σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, η νομοθετική ρύθμιση για τα φάρμακα με βάση την κάνναβη θα μεταφραστεί σε πρόσθετα έσοδα για τις δημόσιες αρχές, θα περιορίσει τη μαύρη αγορά και θα διασφαλίσει την ποιότητα και τη δημιουργία επώνυμων ετικετών. Θα περιορίσει επίσης την πρόσβαση των ανηλίκων στη συγκεκριμένη ουσία.

«Αποδεδειγμένα χρήσιμη για σειρά ασθενειών η κάνναβη»

Το ιστορικό ψήφισμα αναφέρει επίσης ότι υπάρχουν στοιχεία πως η κάνναβη ή τα κανναβινοειδή μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της όρεξης και στη μείωση της απώλειας βάρους που συνδέεται με τον ιό HIV/AIDS. Η φαρμακευτική κάνναβη μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων ψυχικών διαταραχών, όπως η ψύχωση και το σύνδρομο Tourette και να περιορίσει τα συμπτώματα της επιληψίας όπως επίσης και του Αλτσχάιμερ, της αρθρίτιδας, του άσθματος, του καρκίνου, της νόσου του Crohn και του γλαυκώματος. Βοηθούν επίσης στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της παχυσαρκίας και του διαβήτη ενώ διευκολύνουν και την αντιμετώπιση του πόνου που σχετίζεται με τον έμμηνο κύκλο.

Κούλογλου: πολύ θετική εξέλιξη, θα διευκολύνει όσους έχουν ανάγκη το φάρμακο

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, που είχε διοργανώσει δυο εκδηλώσεις για την φαρμακευτική κάνναβη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είχε προβεί σε σειρά σχετικών νομοθετικών πρωτοβουλιών, δήλωσε σχετικά:

«Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη, η οποία ανοίγει το δρόμο για νομοθετικές ρυθμίσεις που θα μεταφραστούν σε έσοδα για τις δημόσιες αρχές, θα περιορίσουν τη μαύρη αγορά, θα προστατεύσουν τους νέους που γοητεύονται από το παράνομο, και θα διευκολύνουν όσους έχουν πραγματικά ανάγκη το φάρμακο.

ΝΔ και Χρυσή Αυγή καταψήφισαν…

Ο Στέλιος Κούλογλου, επισημαίνει στη δήλωσή του «η Νέα Δημοκρατία συντάχθηκε για άλλη μια φορά με την Χρυσή Αυγή καταψηφίζοντας σημαντικές τροπολογίες. Συγκεκριμένα καταψήφισαν:

  •  την προτροπή προς την Κομισιόν και τα κράτη-μέλη να συνεργαστούν προκειμένου να υπάρξει σαφής νομικός ορισμός της φαρμακευτικής κάνναβης, που θα περιλαμβάνει τα εγκεκριμένα από τις αρμόδιες αρχές φάρμακα με βάση την κάνναβη, και να διασφαλίσουν ότι οι κλινικές δοκιμές θα είναι ο μόνος τρόπος ώστε ένα τέτοιο φάρμακο να λάβει έγκριση.
  •  την προτροπή προς τις εθνικές αρχές να ενθαρρύνουν τον διάλογο για νομοθετικές ρυθμίσεις αναφορικά με άλλες εφαρμογές της κάνναβης, όπως η ψυχαγωγική και η βιομηχανική.
  •  την προτροπή να μην περιορίζεται ο ασθενής μόνο σε προπαρασκευασμένα προϊόντα με βάση την κάνναβη, αλλά να μπορεί, εφόσον διαθέτει την ιατρική έγκριση, να κατέχει κάνναβη σε ακατέργαστη μορφή».

 


 

 

 

 

 

 

 

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

Το Δελτίο Τύπου του Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου

Το Ψήφισμα του Κοινοβουλίου (στην αγγλική γλώσσα)

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας γνωμοδοτεί υπέρ της «ιατρικής κάνναβης»