Ιταλία: Απορρίφθηκε το αίτημα δημοψηφίσματος για την αποποινικοποίηση της κάνναβης

Το Ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο εκφράστηκε αρνητικά σχετικά με το δημοψήφισμα για την αποποινικοποίηση της καλλιέργειας κάνναβης.

Με το αίτημα θα γινόταν δυνατή η αποποινικοποίηση της καλλιέργειας κάνναβης και κατά συνέπεια η εξάλειψη της σχετικής ποινής, η οποία σήμερα τιμωρείται με 2 έως 6 χρόνια κάθειρξη.

Για το εν λόγω αίτημα είχαν συγκεντρωθεί περίπου 630.000 υπογραφές, αλλά το Συνταγματικό Δικαστήριο το όρισε ως “απαράδεκτο”.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τα λόγια του νεοεκλεγέντα Προέδρου Giuliano Amato κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου “το δημοψήφισμα δεν ήταν για την κάνναβη, αλλά για τα ναρκωτικά γενικά. Αναφερόταν σε ουσίες όπως παπαρούνα, κόκα, τα λεγόμενα σκληρά ναρκωτικά. Και κάτι τέτοιο θα ήταν αρκετό για να μας κάνει να παραβιάζουμε τις διεθνείς υποχρεώσεις μας”.

Ο εκπρόσωπος των υποστηρικτών του δημοψηφίσματος, δικηγόρος Riccardo Magi, δήλωσε ότι «το βέτο του Ανώτατου Δικαστηρίου στο δημοψήφισμα αποτελεί τεράστιο πλήγμα στη δημοκρατία»

Διαβάστε αναλυτικότερα:

Επίσης το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε πρόταση για δημοψήφισμα υπέρ της ευθανασίας. Αντιθέτως, εγκρίθηκαν και θα διεξαχθούν 4 δημοψηφίσματα που αφορούν θέματα των δικαστών του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου (CSM), όπως: η κατάργηση των διατάξεων για το θέμα της μη εκλογικότητας, ο περιορισμός των ασφαλιστικών μέτρων και ο διαχωρισμός των καθηκόντων των δικαστών.

Πηγή: You May Say…, / Reuters