Ιταλία: Νόμιμα τα προϊόντα κάνναβης που περιέχουν έως 0,5% THC

Ενημέρωση 17/12/22019

Η νομιμοποίηση στην Ιταλία της κάνναβης light, που υιοθετήθηκε την Παρασκευή από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σταμάτησε από την πρόεδρο της Γερουσίας, που είναι μέλος της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η πρόεδρος, η Μαρία Ελιζαμπέτα Καζελάτι, μέλος του δεξιού κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, το οποίο αντιτίθεται, όπως και όλοι οι σχηματισμοί της δεξιάς, στη νομιμοποίηση της κάνναβης light, χαρακτήρισε σήμερα «απαράδεκτη» την τροπολογία στον προϋπολογισμό του 2020 που ψηφίσθηκε σε επιτροπή της Γερουσίας από την κυβερνητική πλειοψηφία και νομιμοποιεί την κάνναβη light (με περιεκτικότητα THC μικρότερη από 0,5%).

Η απόφαση αυτή δεν επιδέχεται προσφυγή.

Η Καζελάτι έλαβε μια κατ’ επίφασιν «τεχνική» απόφαση, καθώς έκρινε πως η τροπολογία είναι ξένη προς το υπό συζήτηση θέμα, τον προϋπολογισμό, όμως η ετυμηγορία της «είναι στην πραγματικότητα πολύ πολιτική και συμβολική», γράφει σήμερα η εφημερίδα «La Stampa».

Η δεξιά χαιρέτισε την απόφαση αυτή, ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία εξέφρασε ομόφωνα τη λύπη της.

«Αν πιστεύετε πως αυτό το μέτρο είναι τόσο σημαντικό για την πλειοψηφία, κάντε ένα νομοσχέδιο» ειδικά για τη νομιμοποίηση της κάνναβης light, είπε η Καζελάτι απευθυνόμενη σε έναν γερουσιαστή του αντισυστημικού Κινήματος 5 Αστέρων (M5S), το οποίο κυβερνά μαζί με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα.

Τα δύο κόμματα έχουν ήδη ανακοινώσει τη βούλησή τους να παρουσιάσουν ένα τέτοιο νομοσχέδιο ώστε η κάνναβη light να μπορέσει να νομιμοποιηθεί αργότερα, εντός του 2020.

H Iταλική Βουλή νομιμοποίησε την παραγωγή και πώληση της λεγόμενης «ελαφριάς κάνναβης», αυτής δηλαδή που περιέχει την ψυχοτρόπο ουσία D9-Τετραϋδροκανναβινόλη THC σε ποσοστό χαμηλότερο του 0,5%, τερματίζοντας έτσι την ανασφάλεια που επί μήνες αισθάνονταν παραγωγοί και μεταποιητές του φυτού στη γειτονική χώρα.

Έληξε έτσι και η πίεση που ασκούσε ο λαϊκιστής ακροδεξιός Υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος είχε βάλει σκοπό του να κλείσει όλα τα μαγαζιά που πωλούν κάνναβη, κάνοντας μάλιστα τις ανάλογες προκλητικές δηλώσεις.
Η Ιταλική Ένωση αγροτών Coldiretti χαιρέτησε την απόφαση του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με το The Local επισημαίνοντας ότι η παραγωγή κάνναβης στη χώρα, από τα 400 εκτάρια το 2013, έφτασε τα 4.000 την περασμένη χρονιά.

«Ελαφριά κάνναβη»: ok για πώληση και παραγωγή, εάν η THC είναι κάτω από 0,5%

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η  Corriere Della Sera εγκρίθηκε στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Γερουσίας τροποποίηση «σχετικά με το ενιαίο κείμενο για τα ναρκωτικά, καθορίζοντας για μια ακόμη φορά ότι κάτω από το 0,5% της κάνναβης THC δεν μπορεί να θεωρηθεί ναρκωτική ουσία».
.

Η νέα τροποποίηση προέρχεται από τον Matteo Mantero, γερουσιαστή του Κινήματος των 5 Αστέρων, έναν από τους εμπνευστές του μέτρου μαζί με τους Mollame, Mantero, Sbrollini, De Petris, Cirinnà και Nugnes. «Ήταν ένα πιεστικό έργο σχεδόν δύο εβδομάδων και χρειάστηκαν 15 ώρες συνεχούς εργασίας, αλλά τελικά, χάρη στο έργο που επιτελέσαμε μαζί με τον συνάδελφό μου και φίλο Francesco Mollame, εγκρίναμε μία από τις τροπολογίες μας για τη βιομηχανική κάνναβη», έγραψε σχετικά σε κοινωνικό δίκτυο ο Mantero.

Πρόκειται για το λιγότερο»φιλόδοξο» μέτρο, όπως επισημαίνει ο Mantero, το οποίο αφορά «κυρίως τη βιομάζα» αλλά, σε κάθε περίπτωση, «αλλάζει τον νόμο για την κάνναβη, επιτρέποντας την εμπορία λουλουδιών και κυρίως την τροποποίηση του νόμου για τα ναρκωτικά, ώστε η κάνναβη με κάτω από 0,5% THC να μην μπορεί να θεωρηθεί ναρκωτική ουσία».

Ο κ. Σαλβίνι, ο αρχηγός της Λέγκας του Βορρά απείλησε πριν τις πρόσφατες Ευρωεκλογές ότι θα κλείσει όλα τα σημεία πώλησης προϊόντων κάνναβης. Η απάντηση ήρθε από το πενάκι του Altan με αυτό το σκίτσο: «Μήπως να κλείναμε τα σημεία διάθεσης προϊόντων φασισμού;»

Το THC, η τετραϋδροκανναβινόλη, είναι ένα από τα δραστικά συστατικά της κάνναβης. Και η τροποποίηση αυτή ανοίγει την ελεύθερη παραγωγή και τις πωλήσεις στα καταστήματα της «ελαφριάς κάνναβης». Όπως επισημαίνει ο Mantero «δώσαμε το πρώτο χτύπημα στον παράλογο τοίχο των προκαταλήψεων που εξακολουθεί να περιβάλλει αυτό το φυτό. Οι Ιταλοί καναβοκαλλιεργητές και καταστηματάρχες θα μπορούν να δουλεύουν λίγο πιο ήρεμα ».

Ο νέος κανονισμός, προβλέπει επίσης φόρο 0,4 ευρώ ανά γραμμάριο για το τελικό προϊόν. Μέχρι πρότινος, οι παραγωγοί και οι έμποροι λιανικής πώλησης ειδών κάνναβης διέτρεχαν τον κίνδυνο κατασχέσεων των προϊόντων τους. Πλέον όμως σύμφωνα με την Cassazione, έναν θεσμό αντίστοιχο με το δικό μας ΣτΕ, η μέγιστη περιεκτικότητα THC στην «ελαφριά κάνναβη» μπορεί να είναι έως και 0,5%, ενώ μέχρι στιγμής το ποσοστό αυτό κυμαινόταν μεταξύ 0,2 και 0,5% ανάλογα με το προϊόν.

Η σχετική τροποποίηση ορίζει ότι εκτός από την καλλιέργεια της «ελαφριάς κάνναβης» (που προβλέπεται ήδη από τον νόμο 242 του 2016) της κάνναβης, είναι επίσης δυνατή και η πώλησή της.