Ιταλία: Προς νομιμοποίηση της οικιακής καλλιέργειας 4 φυτών κάνναβης

Η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Ιταλικής Βουλής των Αντιπροσώπων  ενέκρινε τη δυνατότητα των Ιταλών να καλλιεργούν έως και τέσσερα φυτά κάνναβης στο σπίτι τους.

Αν και σύμφωνα με το νομικό σύστημα της χώρας θα πρέπει να ακολουθήσει και σχετική έγκριση από τη Γερουσία -εξέλιξη που δε θεωρείται απολύτως βέβαιη-, η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων θεωρείται ιστορική.

Έχει άλλωστε προηγηθεί στα τέλη του 2019 η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, σύμφωνα με την οποία  «η οικιακή καλλιέργεια κάνναβης δεν αποτελεί έγκλημα», ενώ στη Σικελία από το 2020 η κάνναβη παρέχεται δωρεάν στους ασθενείς που την έχουν ανάγκη.

Η χώρα έχει ήδη μακρά ιστορία στη νομιμοποίηση της χρήσης του φυτού για ιατρικούς λόγους όσο και στη σχετική επιστημονική έρευνα, ενώ εμφανίζει και την παγκόσμια πρωτοτυπία την «ιατρική κάνναβή» της να την καλλιεργεί ο στρατός.

Σύμφωνα με τις επίσημες έρευνες, η κάνναβη αποτελεί την αγαπημένη παράνομη ουσία των Ιταλών, ενώ το θέμα της νομιμοποίησης του φυτού και της ρύθμισης της αγοράς της κάνναβης που χρησιμοποιείται για ευφορικούς σκοπούς αποτελεί εδώ και χρόνια ένα από τα επίμαχα της κεντρικής πολιτικής σκηνής της χώρας -με τους δεξιούς-ακροδεξιούς του κόμματος του Σαλβίνι να έχουν απειλήσει μέχρι και με κλείσιμο των καταστημάτων που πωλούν τη νόμιμη «ελαφριά κάνναβη».

«Η Ιταλία είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που αποποινικοποιεί την εγχώρια καλλιέργεια»

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με την ανταπόκριση για την ΕΡΤ του Κρίστιαν Μαυρής, η Επιτροπή Δικαιοσύνης του Ιταλικού Κοινοβουλίου ενέκρινε το βασικό κείμενο για την αποποινικοποίηση της οικιακής καλλιέργειας κάνναβης μέχρι 4 “θηλυκών” φυτών, δηλαδή εκείνων που περιέχουν το Thc.
Το κείμενο δημιουργήθηκε από πρόταση των βουλευτών Riccardo Magi του κόμματος +Europa και Caterina Licatini του Κινήματος 5 Αστέρων και πέρασε με τις ψήφους μεγάλου μέρους της Κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ψήφισε κατά ένα ουσιαστικά συμπαγές μέτωπο της Δεξιάς, αποτελούμενο από τα κυβερνητικά κόμματα Lega (Salvini) και Forza Italia (Berlusconi) αλλά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, Fratelli d’Italia (Meloni) και Coraggio Italia.

Σημειωτέον, τα κόμματα της Ιταλικής Δεξιάς έχουν ταχθεί συχνά και κατά καιρούς κατά της αποποινικοποίησης της κάνναβης, οπότε η σημερινή αρνητική ψήφος δεν αποτελεί έκπληξη, πόσο μάλλον ανοίγει περαιτέρω ερωτηματικά (για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα) για τον ρόλο της Lega στον κυβερνητικό συνασπισμό που οδηγείται από τον Μάριο Ντράγκι.

Κατά την διάρκεια των ομιλιών στη Βουλή, οι υποστηρικτές του κειμένου υπερασπίστηκαν την πρόταση υποστηρίζοντας πως η Ιταλία είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που αποποινικοποιεί την εγχώρια καλλιέργεια κάνναβης για προσωπική χρήση, “ένα φαινόμενο που στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει υιοθετηθεί σε μεγάλη κλίμακα και έχει δημιουργήσει 300.000 θέσεις εργασίας” και τονίζοντας πως “η νόμιμη αγορά αντικατέστησε την παράνομη με σημαντικό όφελος για την υγεία των πολιτών που μπορούν να ακολουθήσουν την αλυσίδα παραγωγής”.

Εξίσου σημαντική και η αναφορά των ομιλητών στο υγειονομικό κίνητρο: “Η καλλιέργεια κάνναβης στο σπίτι είναι απαραίτητη για τους ασθενείς που πρέπει να κάνουν θεραπευτική αγωγή και που συχνά δεν τη βρίσκουν διαθέσιμη”.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το κείμενο προβλέπει μια γενναία μείωση της ποινής για μικρά εγκλήματα που συνδέονται στην χρήση ναρκωτικών. Ουσιαστικά διαχωρίζονται μαλακά και σκληρά ναρκωτικά, πράγμα το οποίο αλλάζει ριζικά την μέχρι τώρα αντιμετώπιση αλλά και τις δικαστικές αποφάσεις. Αντίστοιχα, αυξάνονται από 6 σε 10 χρόνια οι ποινές που σχετίζονται με εμπόριο, διακίνηση και κατοχή κάνναβης με εμπορικό σκοπό.

Με το κείμενο να έχει περάσει το πρώτο στάδιο έγκρισης, ένας σχετικός νόμος φαίνεται πιο κοντά. Αναμένεται λοιπόν να κατατεθούν τυχόν τροπολογίες πριν προχωρήσει η Επιτροπή σε περαιτέρω βήματα.

Πηγές: Ansa / HappyMag / ΕΡΤ  / You May Say… Magazine