Ιταλία: στροφή της αγροτικής παραγωγής στην κάνναβη

Mπορεί η αγροτική οικονομία στην Ιταλία να βρίσκεται σε κρίση, εξαιτίας των χαμηλών τιμών του σιταριού, της ξηρασίας και των μεγάλων εταιριών εισαγωγής σιτηρών, αλλά  κάποιοι έχουν την βρει τη λύση στην καλλιέργεια κάνναβης σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Lorenzo Tondo που δημοσιεύεται στον Guardian.

Η καλλιέργεια κλωστικής-βιομηχανικής κάνναβης είναι νόμιμη στην Ιταλία και η έκταση που προορίζεται για το φυτό αυξήθηκε από 400 εκτάρια σε 4.000 εκτάρια (40 χιλιάδες στρέμματα) μέσα σε πέντε χρόνια. Ο νόμος, ο οποίος επιτρέπει την καλλιέργεια για μη φαρμακευτική χρήση φυτών με επίπεδα ψυχοτρόπων ουσιών έως 0,2%, εισήχθη με σκοπό την αύξηση της ανάπτυξης της βιομηχανικής παραγωγής κάνναβης. Οι Ιταλοί έχουν επωφεληθεί από την αλλαγή για να παράγουν όχι μόνο κλωστική κάνναβη και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, αλλά και ζυμαρικά, τυρί, μπισκότα και άλλα βρώσιμα προϊόντα κάνναβης.

«Η άνοδος της παραγωγής κάνναβης αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα της ικανότητας των γεωργικών επιχειρήσεων να ανακαλύψουν νέες ευκαιρίες», δήλωσε ο Roberto Moncalvo, πρόεδρος της Coldiretti, της μεγαλύτερης ένωσης αγροτών της Ιταλίας.
Είμαστε αρκετά κοντά στην οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης λόγω της κάνναβης

Αυτή «η λύση για την κρίση» που πλήττει τους Ιταλούς αγρότες, μπορεί να φανεί σαν μια μικρή πράσινη όαση στη άγονη ενδοχώρα της Σικελίας. Ανάμεσα στα εγκαταλελειμμένα χωράφια σιτηρών, κατοικεί ο Salvo Scuderi, πρόεδρος του γεωργικού συνεταιρισμού Colli Erei. Ο 41χρονος ασχολείται με τη συγκομιδή κάνναβης, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για τη παρασκευή ζυμαρικών, λαδιού και αλευριού. Φέτος, ο Scuderi και 20 άλλοι παραγωγοί της Rete Canapa Sicilia, μιας ένωσης με στόχο την προώθηση και τη διάθεση στην αγορά της κάνναβης στην περιοχή, παρήξαν συνολικά περίπου 150 τόνους.

Ο κ. Salvo Scuderi στη φυτεία του στην Σικελία.

«Η κάνναβη έσωσε την επιχείρησή μας. Φέτος είχαμε 10 φορές περισσότερο κέρδος σε σχέση με το σιτάρι και αυτό μας επέτρεψε να προσλάβουμε και τέσσερις εργαζόμενους, ανέφερε ο Scuderi στον Guardian.

Το σιτάρι αποφέρει κέρδος 250 ευρώ ανά εκτάριο στη σημερινή αγορά, ενώ η κάνναβη μπορεί να αποφέρει κέρδη άνω των 2.500 ευρώ ανά εκτάριο

σύμφωνα με την Rete Canapa Sicilia. Και υπάρχουν πολλοί αγρότες της Σικελίας, οι οποίοι για να βρουν νέες ευκαιρίες στα ξηρά εδάφη και να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση, έχουν αντικαταστήσει το σιτάρι με κάνναβη.

Στην ύπαιθρο κοντά στην Catenanuova, οι θερμοκρασίες μπορούν να φτάσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι. Πρόκειται για το μέρος όπου ο Ιταλός κατασκευαστής αυτοκινήτων, η Fiat έκανε δοκιμές για να ελέγξει εάν τα πρωτότυπα μοντέλα της αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες και το μέρος όπου ο καυτός καιρός μπορούσε να αναγκάσει το τρένα να διακόψουν το δρομολόγιο εξαιτίας της διαστολής του σιδηροδρόμου. Αλλά δεν είναι μόνο η θερμότητα που έχει προκαλέσει την αποξήρανση της γης.

«Για πολλά χρόνια καλλιεργούσαμε μόνο σιτάρι και τίποτα άλλο. Αυτό έχει προκαλέσει τη διάβρωση του εδάφους και υπάρχει κίνδυνος η γη να γίνει άγονη σε σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Dario Giambalvo, καθηγητής γεωργικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Παλέρμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ιταλικού Συμβουλίου Αγροτικής Έρευνας και Ανάλυσης Αγροτικής Οικονομίας, η γη που καλλιεργείται με σκληρό σιτάρι μειώθηκε κατά 7,4% στη νότια Ιταλία το προηγούμενο έτος και περισσότερο από 9% στο βόρειο τμήμα της χώρας, ενώ η συνολική παραγωγή του μειώθηκε περισσότερο από 4% το 2017.

Nόμιμα προϊόντα κάνναβης με χαμηλή περιεκτικότητα στην ψυχοδηλωτική ουσία Τετραϋδροκανναβινόλη-THC που κυκλοφορούν νόμιμα στη Ιταλική αγορά.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μετατόπιση προς την καλλιέργεια κάνναβης θα μπορούσε να βοηθήσει, σύμφωνα με τους ειδικούς. «Η καλλιέργεια κάνναβης μπορεί να είναι μια καλή λύση για την αναγέννηση της εγκαταλελειμμένης και λιγότερο εύφορης γης. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι μας δίδαξαν ότι η διαφοροποίηση των καλλιεργειών μπορεί να βοηθήσει να γίνει η γη πιο γόνιμη. Δεν ξέρω αν αυτό θα οδηγήσει στην ανάπτυξη του γεωργικού τομέα, αλλά θα είναι ένα πρώτο βήμα για την επιστροφή στις ρίζες», επισήμανε ο Giambalvo.

Μέχρι τη δεκαετία του 1940, η Ιταλία ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός κάνναβης παγκοσμίως, μετά τη Σοβιετική Ένωση. Τότε στην Ιταλία, περισσότερα από 100.000 εκτάρια φυτεύτηκαν με κάνναβη. Μετά τον πόλεμο και την μεταστροφή προς τις συνθετικές ίνες, η καλλιέργεια της κάνναβης έπεσε κατακόρυφα. Η καθοδική τάση συνεχίστηκε καθώς ενισχύθηκε η εκστρατεία κατά της παράνομης χρήσης ναρκωτικών. Το 1961, η ιταλική κυβέρνηση υπέγραψε την ενιαία σύμβαση για τα ναρκωτικά. Αυτό οδήγησε σε περαιτέρω μείωση της καλλιέργειας κάνναβης στην Ιταλία.

«Η κάνναβη περιμένει 60 χρόνια για να γίνει ξανά νόμιμη», δήλωσε ο Scuderi. «τώρα θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος και για τη νομιμοποίηση της κάνναβης με επίπεδα ψυχοτρόπων ουσιών άνω του 0,2% για την ανάπτυξη φαρμακευτικών σκευασμάτων».

Tα μακαρόνια με αλεύρι κάνναβης του κ. Salvo Scuderi, Προέδρου του γεωργικού συνεταιρισμού Colli Erei.

Ανθεί η αγορά «ελαφράς κάνναβης»

Σημειώνεται, ότι ο νόμος του 2016 δεν απαγορεύει την εμπορία του φυτού της κάνναβης, γεγονός που έχει συμβάλει στην άνθηση της αγοράς «ελαφριάς κάνναβης» με περισσότερα από 500 καταστήματα στην Ιταλία. Τα φυτά, σφραγισμένα σε σακουλάκια ή βάζα με ονόματα όπως Gorilla Blue και Amnesia, μπορούν να συλλεχθούν και να χρησιμοποιηθούν ως αφεψήματα ή σαν αρωματικά στις ντουλάπες. Όμως, η πλειοψηφία των πελατών απλώς τα καπνίζει.

Τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο έντονα όσο εκείνα των ποικιλιών της κάνναβης με υψηλότερα επίπεδα στην ψυχοδηλωτική THC -τα οποία τυπικά έχουν επίπεδα THC 15-25%-, αλλά προσφέρουν άμεση αίσθηση χαλάρωσης. Σύμφωνα πάντως με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Εθισμού, η Ιταλία κατέχει την τρίτη θέση στην Ευρώπη για κατανάλωση κάνναβης. Χωρίς βέβαια να μπορεί κανείς να απαντήσει με ασφάλεια εάν στη μέτρηση συμπεριλαμβάνονται και οι «ελαφρές ποικιλίες» του φυτού.

Στα βάζα της κάνναβης της εταιρείας του, ο Scuderi έχει τοποθετήσει την ετικέτα: «pizzo-free». «Σημαίνει ότι το προϊόν κατασκευάζεται χωρίς να δοθεί κάποιο μερίδιο στη μαφία. Ξεκινήσαμε με ένα σαφές μήνυμα:

η παραγωγή κάνναβης δεν σημαίνει μόνο αναγέννηση της γης, είναι και ένας τρόπος αποδυνάμωσης της μαφίας

… η οποία επί δεκαετίες συνέχισε ανεμπόδιστα την προσπάθειά της να ελέγξει την εγκληματική δραστηριότητα της διακίνησης ναρκωτικών και να δώσει στους αγρότες αυτό που είχαν αφαιρέσει τα αφεντικά από αυτούς», κατέληξε ο Scuderi.