Και εγένετο Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Κανναβινοειδών

Ένα σοβαρό κενό, έρχεται να καλύψει η νέα Ιατρική Εταιρεία που αντικείμενό της έχει τα κανναβινοειδή: Δεν είναι μόνο η αναγκαία εκπαίδευση των ασχολούμενων με την υγεία επιστημόνων που είναι πρακτικά ανύπαρκτη στη χώρα μας (και για την οποία δεν έχει προγραμματιστεί το παραμικρό από το ελληνικό κράτος), αλλά και η έως τώρα εν γένει απουσία ενός σοβαρού συνομιλητή της Πολιτείας στα θέματα που αφορούν στην ρύθμιση της κάνναβης ως φαρμάκου.

Πρόεδρος της ΕΙΕΚ εξελέγη η αναισθησιολόγος   Χρυσούλα Καραναστάση. Πρόκειται για ιατρό με ιδιαίτερη γνώση του θέματος καθώς ως μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (ΠΑΡΗΣΥΑ), είναι μια από τους ελάχιστους για την ώρα Έλληνες επιστήμονες που έχουν κλινική εμπειρία στη χρήση του φυτού.

Πρόκειται, ταυτόχρονα, για επιστήμονα που έχει αφιερώσει χρόνο και κόπο στην επίλυση των προβλημάτων της συνταγογράφησης της κάνναβης, καταφέρνοντας συχνά να πετύχει αυτά που μοιάζουν αδύνατα όταν αντιμετωπίζει κανείς το θέμα της ελληνικής γραφειοκρατίας. Χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα, αποτελεί η επιτυχία της που αφορά στην έγκριση για πρώτη φορά στη χώρα μας αποζημίωσης κανναβινοειδούς φαρμάκου από τον ΕΟΠΥΥ.

Η κ. Καραναστάση που εξελέγη πρώτη Πρόεδρος της ΕΙΕΚ

Η κ. Καραναστάση είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας, μέλος της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για τη σύνταξη του Πυρήνα Περίληψης Χαρακτηριστικών Προϊόντος για τη Φαρμακευτική Κάνναβη του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), έχει αρθρογραφήσει σχετικά με τα κανναβινοειδή, συμμετείχε ως συν-επιμελήτρια στο βιβλίο Φαρμακευτική Κάνναβη – Οδηγός Χρήσης και έχει πραγματοποιήσει σειρά διαλέξεων και σεμιναρίων που αφορούν στη φαρμακευτική χρήση της κάνναβης.

Μέλος της νέας Ιατρικής Εταιρείας, είναι και ο γνωστός για την ιατρική του εξειδίκευση στην χρήση της κάνναβης, αλλά και για την κοινωνική του δράση όσο αφορά στη νομιμοποίηση του φυτού, ιατρός Γιώργης Οικονομόπουλος -επιστημονικής συνεργάτης εκτός των άλλων του cannabisnews.gr και του You May Say…

Ιδρυτικά μέλη της ΕΙΕΚ είναι, επίσης, γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων (Αναισθησιολογία, Νευρολογία, Ψυχιατρική, Ογκολογία, ΩΡΛ, Γενική Ιατρική, Ακτινοθεραπευτική). 

Ακολουθεί το γενέθλιο Δελτίο Τύπου της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Κανναβινοειδών:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΑΝΝΑΒΙΝΟΕΙΔΩΝ (ΕΙΕΚ)

Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την επίσημη ίδρυση και πιστοποίηση από το Πρωτοδικείο Αθηνών μίας νέας επιστημονικής εταιρείας, με την επωνυμία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΝΝΑΒΙΝΟΕΙΔΗ (ΕΙΕΚ – HELLENIC MEDICAL ASSOCIATION FOR CANNABINOIDS, HMAC). Η σχετική διάταξη είναι η υπ’ αριθμ. 614/19-10-2022 και έχει καταχωρηθεί στο βιβλίο των σωματείων με ΑΜ 33759. Στις 05-01-2023 πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των ιδρυτικών μελών οι πρώτες εκλογές για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο συγκροτήθηκε σε Σώμα στις 11-01-2023.

Το έναυσμα για την ίδρυση της ΕΙΕΚ απετέλεσε η νομιμοποίηση των κανναβινοειδών για ιατρικούς σκοπούς και στην Ελλάδα, παράλληλα με τη διαπίστωση της ανάγκης καθορισμού των θεραπευτικών εφαρμογών και της βέλτιστης κλινικής πρακτικής για την ορθή χρήση αυτών.

Τα ιδρυτικά μέλη της ΕΙΕΚ είναι ειδικευμένοι γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων (Αναισθησιολογία, Νευρολογία, Ψυχιατρική, Ογκολογία, ΩΡΛ, Γενική Ιατρική, Ακτινοθεραπευτική).

Οι σκοποί της ΕΙΕΚ είναι η μελέτη, η κλινική έρευνα, η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, η συνεργασία με διεθνείς φορείς και η διερεύνηση του ορθού πλαισίου συνταγογράφησης των κανναβινοειδών. Για το σκοπό αυτό προγραμματίζονται διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ενώ ήδη πολλά μέλη είναι καταξιωμένοι ομιλητές και συμμετέχουν συχνά σε σεμινάρια, συνέδρια και ημερίδες άλλων επιστημονικών φορέων, δίνοντας σχετικές διαλέξεις. Ακόμα, προγραμματίζονται άμεσα η αποστολή ενημερωτικών επιστολών στα αρμόδια Υπουργεία, με στόχο τη συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς. Άμεση θα είναι και η ενημέρωση των υπόλοιπων επιστημονικών εταιρειών στην Ελλάδα, ώστε να συσταθεί σύντομα ένα δίκτυο συνεργασίας. Παράλληλα, είμαστε σε επαφή με αντίστοιχες επιστημονικές εταιρείες της Ευρώπης (International Association for Cannabis as Medicine, IACM) με στόχο τόσο τη συνεργασία σε επιστημονικό επίπεδο, όσο και την ανταλλαγή γνώσεων, πληροφοριών και απόψεων.

Μέλη της Εταιρείας μπορεί να γίνουν όσοι επιστήμονες ή επαγγελματίες υγείας το επιθυμούν, εφόσον καταθέσουν σχετική αίτηση όπου θα αναφέρεται η σχέση τους με το αντικείμενο, και η αίτηση εγκριθεί από το ΔΣ.

Πηγή: You May Say…