Καλλιέργεια κάνναβης από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης;

Κι όμως η ιστορική ελληνική βιομηχανία μπορεί να εμπλακεί, έστω παραπλεύρως, με την καλλιέργεια του φυτού καθώς κατά την άποψη των δυνητικά νέων ιδιοκτητών της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, η εναλλασσόμενη καλλιέργεια ζαχαρότευτλων και κάνναβης θα αποβεί ιδιαίτερα συμφέρουσα για τους αγρότες και την εταιρεία.

Αυτές τις ημέρες συνεργάτης του κ. Lukas Fecker  έχει μεταβεί στην Ορεστιάδα του Έβρου προτείνοντας στους τευτλοκαλλιεργητές να σπείρουν βιομηχανική κάνναβη, σύμφωνα πάντοτε με ρεπορτάζ του Gr Times. Ο κ. Fecker πάλι δεν είναι ο πάσα ένας, αλλά ο επικεφαλής του fund «Ιnnovation Brain» το οποίο διαπραγματεύεται με την Τράπεζα Πειραιώς την εξαγορά της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Στα σχέδια του «Innovation Brain» που έχει καταθέσει τη σχετική πρόταση εξαγοράς της εμβληματικής Ελληνικής Βιομηχανίας δεν είναι μόνο η διατήρηση και ανάπτυξη της τευτλοκαλλιέργειας μα και άλλων καλλιεργειών για τις οποίες υπάρχει ζήτηση στην αγορά και στη μεταποιητική βιομηχανία.

Έτσι, στόχος του κ. Fecker είναι, εφαρμόζοντας την πρακτική της αμειψισποράς, να εναλλάσσονται οι καλλιέργειες των ζαχαρότευτλων με της βιομηχανικής κάνναβης (hemp). Το όφελος από την καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης μπορεί να είναι διπλό, αφ’ ενός γιατί μπορεί το φυτό να αξιοποιηθεί με πολλούς τρόπους, στο σύνολό του και δίχως φύρα και, αφ’ ετέρου, επειδή έχει εδαφοβελτιωτική δράση. Άλλωστε σε τούτη τη φάση, αυτό που προτείνεται σε αγρότες στην περιοχή της Ορεστιάδας, είναι η δοκιμαστική καλλιέργεια.

Να σημειωθεί ότι η καλλιέργεια κάνναβης είναι επικερδής για τους αγρότες, όχι μόνο για την τιμή παραγωγού αλλά και επειδή δεν χρειάζεται χημική φυτοπροστασία και λιπάσματα, μπορεί να γίνει εύκολα βιολογική και να υπάρχει από εκεί μια σημαντική εξοικονόμηση.

Εάν τελικώς έχουν αίσια κατάληξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Τράπεζας Πειραιώς και «Innovation Brain», ενδέχεται να δοθεί από τη «νέα» ΕΒΖ έμφαση και στην καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης με σημαντική παραγωγή σε ποσότητες. Αρκεί να αναφερθεί ότι στον Έβρο, στις παλιές καλές χρονιές για την τευτλοκαλλιέργεια, σπέρνονταν με τεύτλα ως και 60.000 στρέμματα με μέγιστο αριθμό τις 80.000 στρέμματα.

Όπως είναι γνωστό, η κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης «προχωράει» και βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι σχετικές διαβουλεύσεις με την Τράπεζα Πειραιώς. Το ύψος της προσφοράς δεν έχει γνωστοποιηθεί, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να είναι κοντά σε εκείνο που είχε προτείνει αρχικά το fund, δηλαδή πρέπει να είναι πάνω από 50 εκατ. ευρώ και μέχρι 60.

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

Πρόταση Fecker για συνδυασμό τεύτλων με βιομηχανική κάνναβη, Gr Times

Τι περιλαμβάνει η δεσμευτική προσφορά για την ΕΒΖ, Ναυτεμπορική