Καναδάς: Έκρηξη του χρηματιστηρίου λόγω επικείμενης νομιμοποίησης της κάνναβης

Η μετοχή της εταιρείας Canopy Growth που ειδικεύεται στην καλλιέργεια κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, σημείωσε άλμα 11% στο Χρηματιστήριο του Τορόντο και έφθασε τα 11 δολάρια Καναδά. Ένας άλλος παραγωγός, η Aurora Cannabis, κατέγραψε ίδια αύξηση και η μετοχή της έφθασε στα 2,50 δολάρια. Η μετοχή της Aphria, στον ίδιο τομέα, σημείωσε επίσης άνοδο 8,4% φθάνοντας στα 6,70 δολάρια.

Οι δύο μάλιστα από τις εταιρείες, η Canopy και η Aphria, δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα, ή πιο σωστά αναμένουν τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που θα ρυθμίσουν τα σχετικά με την καλλιέργεια ώστε να ξεκινήσουν να καλλιεργούν.

Αυτό το άλμα στις τιμές των μετοχών καταδεικνύει τη σημασία της εν δυνάμει αγοράς. Το φθινόπωρο, σε έκθεση του διευθυντή του γραφείου προϋπολογισμού του κοινοβουλίου του Καναδά αναφερόταν πως οι φορολογικές εισπράξεις θα είναι μέτριες, λαμβάνοντας ως βάση για τον υπολογισμό 4,6 εκατομμύρια καταναλωτές για 655 τόνους κάνναβης ετησίως και δαπάνες 4,2 εώς 6,2 δισεκ. δολάρια Καναδά (3 έως 4,2 δισεκ. ευρώ).

Διαβάστε: Οι πέντε επενδυτικές εταιρείες της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα

Η τράπεζα CIBC είχε αντιθέτως εκτιμήσει πως οι φορολογικές εισπράξεις μπορεί να είναι της τάξης των 5 δισεκ. δολαρίων, ακόμη και μεγαλύτερες, αν προστεθούν τα έσοδα από τον λεγόμενο «τουρισμό της κάνναβης» στον Καναδά.

Ο πρωθυπουργός της χώρας προέβλεπε έως τώρα την κατάθεση του νόμου «πριν από το καλοκαίρι», μια ημερομηνία που πρόκειται τώρα να επισπευσθεί για τις 10 Απριλίου ώστε να μείνει χρόνος στους κοινοβουλευτικούς να ψηφίσουν το κέιμενο και στη συνέχεια στις επαρχίες να υιοθετήσουν της απαραίτητες διατάξεις για να οργανώσουν τη διανομή από την 1η Ιουλίου 2018.

Το νομοσχέδιο θα βασιστεί στις εργασίες μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων που τον Δεκέμβριο εξέδωσαν περισσότερες από 80 συστάσεις προς την κυβέρνηση να βάλει τέλος σε περισσότερο από έναν αιώνα απαγόρευσης της κάνναβης στον Καναδά.

Αποτελώντας υπόσχεση της προεκλογικής εκστρατείας το πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό, η νομιμοποίηση της κάνναβης στον Καναδά είναι κάτι που θα γίνει για πρώτη φορά σε χώρα της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών.

Η υπουργός Υγείας Τζέιν Φιλπό δήλωσε πως ο νόμος «θα επιτρέψει να νομιμοποιηθεί η πρόσβαση των καταναλωτών στην κάνναβη, αλλά ταυτόχρονα να ρυθμιστεί κανονιστικά και να ελεγχθεί» η πρόσβαση αυτή.

Νομοθετώντας σχετικά, η κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει «ότι τα κέρδη θα μείνουν μακριά από εγκληματικές οργανώσεις», πρόσθεσε μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα προσδιορίσει τις προδιαγραφές για την υγεία και οι επαρχίες θα έχουν την ευθύνη να δημιουργήσουν τα δίκτυα διανομής για να πλαισιώσουν την πώληση της κάνναβης.

Η αγορά και η κατανάλωση κάνναβης θα περιορίζεται στους ενηλίκους, ενώ το λαθρεμπόριο και η πώληση σε ανηλίκους θα διώκονται ποινικά

Οι ιδιώτες θα έχουν επίσης το δικαίωμα να καλλιεργούν μέχρι τέσσερα φυτά κάνναβης για προσωπική τους χρήση.

Η κατοχή κάνναβης σε δημόσιο χώρο θα περιορίζεται ωστόσο στα τριάντα γραμμάρια.

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

Fool: Wow! This Pot Stock’s Licensed Growing Space Has Tripled in 4 Months