Καναδάς: Ένας χρόνος νόμιμης κάνναβης

O συν-εκδότης τoυ καναδικού περιοδικού Skunk με το οποίο το περιοδικό You May Say… έχει αποκλειστική συνεργασία, μάς λέει μερικές κουβέντες για το τι πραγματικά συμβαίνει στον Καναδά με την κάνναβη ένα χρόνο μετά τη νομιμοποίησή της. Ακτιβιστής της νομιμοποίησης του φυτού επί χρόνια -15 χρόνια μετράει μόνο η έκδοση του Skunk– και ένας από τους λίγους Καναδούς που γνωρίζουν τόσο καλά την ιστορία και τις ιδιαιτερότητες του φυτού, όπως και τα δεδομένα της βιομηχανίας, μας μίλησε με χαρά, στέλνοντάς μας και μια ανθοδέσμη ευχές.

[Συνέντευξη στον Αποστόλη Καπαρουδάκη]

«Αισθανόμουν πάντοτε και Έλληνας και Καναδός και είμαι χαρούμενος που, παρά την κρίση, στην Ελλάδα υπάρχει μια αίσθηση ελευθερίας και αγάπης που έχει αρχίσει να λείπει από τη Βόρειο Αμερική», δηλώνει εξαρχής.

Γεννήθηκε στο Μόντρεαλ το 1967, «παιδί του Σπύρου και της Παναγιώτας που έφυγαν από την Αγόριανη της Σπάρτης τη δεκαετία του ’50. Έχτισαν δύο σπίτια στην Ελλάδα και λάτρευαν να επιστρέφουν κάθε καλοκαίρι. Το ίδιο βέβαια και εγώ που προσπαθώ να βρεθώ στην Ελλάδα με κάθε ευκαιρία. Βρέθηκα πέρυσι το καλοκαίρι στην Balkannabis Expo και έμεινα ενθουσιασμένος με το πάθος των ανθρώπων για το φυτό. Απογοητεύτηκα όμως γιατί υπάρχει ακόμη στην Ελλάδα το στίγμα… Το φυτό είναι φίλος μας, δεν χρειαζόμαστε εμείς προστασία από αυτό, αυτό χρειάζεται προστασία από εμάς», λέει χαρακτηριστικά.

Τι πραγματικά συμβαίνει σήμερα στον Καναδά. Πρόκειται για την αρχή ενός νέου ονείρου ή για το τέλος ενός παλιού;

Δύσκολο να απαντηθεί. Δώσαμε επί χρόνια μεγάλη μάχη για τη σωστή ενημέρωση των ανθρώπων για το φυτό και χαίρομαι που πλέον όσοι το αγαπούν μπορούν να βρίσκονται στο φως. Έχω πολλούς φίλους που περάσανε πλέον στην νόμιμη πλευρά και είμαι πολύ χαρούμενος για αυτούς. Έχουμε όμως ακόμη πολλές μάχες να δώσουμε.

Δεν είναι τίμια και δίκαιη προς όλους η νομιμοποίηση στον Καναδά. Αν δεις πόσο συγκλονιστικά υψηλό είναι το ποσοστό των πολιτικών και των πρώην στελεχών υπηρεσιών επιβολής του νόμου που συμμετέχουν στη σημερινή βιομηχανία της κάνναβης στον Καναδά, αντιλαμβάνεσαι πόσο άδικα προχώρησαν τα πράγματα. Αντί να προστατεύουν την κάνναβη σαν να ήταν πλουτώνιο, θα μπορούσαν να ακολουθήσουν ένα πιο ανοικτό σύστημα.

Έπειτα, εκατομμύρια άνθρωποι είδαν τις ζωές τους να καταστρέφονται τα χρόνια της απαγόρευσης. Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι στη φυλακή για αδικήματα που σχετίζονταν με το φυτό. Επίσης, υπάρχουν άπειροι ακτιβιστές που έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην προσπάθεια νομιμοποίησης και είδαν τις ζωές τους να καταστρέφονται, γιατί πολέμησαν το σύστημα. Είναι υποχρέωσή μας να κρατήσουμε τις ιστορίες τους ζωντανές όσο «οι νέοι παίκτες» της βιομηχανίας της κάνναβης, θα τις τοποθετούν στο μπαούλο.

Εικόνα από τη συνέντευξη στο You May Say…

Ποιά είναι τα αποτελέσματα της νομιμοποίησης στη χρήση μεταξύ των ανηλίκων;

Είναι νωρίς ακόμη για να έχουμε επαρκείς μετρήσεις στον Καναδά. Είναι όμως σίγουρο ότι η απαγόρευση δεν εμπόδισε καθόλου την εξάπλωση της κάνναβης μεταξύ των ανήλικων. Kαθώς θα εξαλείφεται το ταμπού γύρω από την κάνναβη, είναι λογικό η χρήση της να δείχνει λιγότερο ελκυστική στους νέους.

Η νομιμοποίηση μείωσε τη μαύρη αγορά του φυτού;

Με τον λάθος τρόπο που προχωράει η νομιμοποίηση, οι νόμιμες οδοί αγοράς του φυτού είναι μη ανταγωνιστικές. Στην «ελεύθερη αγορά», οι άνθρωποι βρίσκουν ακόμη και σήμερα πολλές περισσότερες ποικιλίες και πολύ πιο χαμηλές τιμές. Ο Καναδάς υπήρξε για χρόνια «ο παγκόσμιος οδηγός για την κάνναβη». Λόγω της νομιμότητας της ιατρικής κάνναβης είχαμε την ευκαιρία χιλιάδες αγρότες να αναπτύξουν άριστες ποικιλίες του φυτού. Όπως σας είπα όμως, οι άνθρωποι αυτοί, με τον λάθος τρόπο που προχωράει η κυβέρνησή μας στο θέμα της νομιμοποίησης, μένουν εκτός. Έτσι, ο Καναδάς ζημιώνεται, χάνει το πλεονέκτημά του και φέρεται σαν να έχει προγραμματίσει αυτή η νομιμοποίηση να αποτύχει.

Σύντομα, θα δούμε ανάλογες καταστάσεις και διεθνώς, καθώς οι χώρες θα προχωρούν η μία μετά την άλλη στη νομιμοποίηση.

Με τη νομιμοποίηση θα κερδίσει η κουλτούρα της αγάπης και της ελευθερίας που είναι συνδεδεμένη με το φυτό λέτε;

Η ιστορία έχει δείξει ότι συνήθως τα χρήματα είναι αυτά «που βγαίνουν στον αφρό». Η κάνναβη όμως δεν είναι ένα συνηθισμένο προϊόν. Θα πρέπει να περιμένουμε λοιπόν για να δούμε.

Τι ονειρεύεστε για την Ελλάδα;

Τη δημιουργία ενός δίκαιου και ανοικτού συστήματος διαχείρισης του φυτού. Είδα τόσο πολλά εγκαταλελειμμένα χωριά την τελευταία φορά που ήμουν στην χώρα. Η αξιοποίηση της κάνναβης θα μπορούσε να τα αναστήσει, αν ενθαρρύνονταν ένα σύστημα αξιοποίησης των μικρών καλλιεργειών έναντι των γιγαντιαίων.

Είμαι επιφυλακτικός απέναντι στις υποσχέσεις των μεγάλων εταιρειών που φτάνουν στην Ελλάδα λόγω της κάνναβης. Συχνά ενδιαφέρονται μόνο για την ανακοίνωση της επένδυσης ώστε να ανέβει η μετοχή τους στο χρηματιστήριο. Αμφιβάλω αν όλα αυτά τα χρήματα που ακούγονται, θα φτάσουν ποτέ στην Ελλάδα. Αλλά κι αν φτάσουν, εάν τελικά με κάποιο τρόπο θα παραμείνουν στη χώρα. Ευελπιστώ, επίσης, οι Έλληνες πολιτικοί να αντιληφθούν τη δυναμική που θα μπορούσε να έχει ένας τουρισμός σχετικός με το φυτό.

Ποιος θα πήγαινε στο Άμστερνταμ, ενώ θα μπορούσε να βρίσκεται στον ελληνικό παράδεισο;

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο πρώτο τεύχος του περιοδικού You May Say…
Δείτε το περιοδικό και τα σημεία διανομής του εδώ.