Καναδάς: Η βιομηχανία της κάνναβης πρόσφερε ήδη 8,26 δισ. στο ΑΕΠ

Από τον περασμένο Οκτώβριο όταν η κάνναβη νομιμοποιήθηκε και η αγορά της ρυθμίστηκε στον Καναδά πρόσφερε στην οικονομία της χώρας 8,26 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με τα στοιχεία της Καναδικής Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που εμφανίζουν σημαντική αύξηση της απόδοσης του τομέα από τα 7,02 δισεκατομμυρίων της προηγούμενης καταγραφή του Ιουλίου.

Η νόμιμη αγορά της κάνναβης αυξήθηκε με τον ιλιγγιώδη ρυθμό του 185% τους τελευταίους 10 μήνες οπότε και η χρήση του φυτού νομιμοποιήθηκε, ενώ η μαύρη αγορά του μειώθηκε κατά 21% σύμφωνα με την ίδια έκθεση, όπως αναφέρει ο Bloomberg.

Έσοδα 187 εκατομμύρια από τη φορολόγηση της κάνναβης τους πρώτους μήνες νομιμοποίησης

Καθώς η χώρα προχώρησε στην πλήρη και οριοθετημένη νομιμοποίηση του φυτού από τον Οκτώβριο του 2018, τα πρώτα έσοδα από τη φορολόγηση των πωλήσεών του κατέφθασαν αρχές της άνοιξης του 2019 στα κρατικά ταμεία.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019 η κεντρική κυβέρνηση έλαβε ήδη 55 εκατομμύρια δολάρια και οι περιφερειακές 132 εκατομμύρια κατά τους πρώτους πεντέμιση μήνες της νομιμοποίησης, ενώ τα αναμενόμενα ετήσια έσοδα θα αγγίξουν τα 400 εκατομμύρια δολάρια.
.
Στις περισσότερες περιοχές της χώρας το 75% του φόρου της κάνναβης περνάει στα τοπικά-περιφερειακά ταμεία και μόνο το 25% στο ταμείο της κεντρικής κυβέρνησης.
.
Καθώς η νομιμοποίηση του φυτού δεν αντιπροσωπεύει μόνο την αγωνία της αύξησης των κρατικών εσόδων αλλά και την προστασία της κοινωνίας από τη μαύρη αγορά του φυτού και τα όσα επικίνδυνα αυτή επιφέρει τόσο στην κουλτούρα γύρω από τις απαγορευμένες ουσίες όσο και στη δημόσια υγεία εν γένει, ο αγώνας δείχνει να είναι διμέτωπος και ακόμη αμφίρροπος.

Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας του Καναδά από τη φορολόγηση της νόμιμης αγοράς το φυτού. για το 3ο τρίμηνο του 2018 και το 1ο τρίμηνο του 2019 .

.
Η νόμιμη κάνναβη στον Καναδά είναι ιδιαίτερα ακριβή με το γραμμάριο να κοστίζει 10 δολάρια, ενώ στη μαύρη αγορά η τιμή του είναι κατά μέσο όρο 6,37 δολάρια.
.
«Η φορολογική πολιτική μας για την κάνναβη έχει ως στόχο της όχι μόνο τα έσοδα αλλά και το να κρατήσει την κάνναβη μακριά από τα χέρια των ανήλικων» δήλωνε σχετικά ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας κ. Bill Morneau. «Κι αυτό σημαίνει ότι με το να κρατάμε τους φόρους σχετικά χαμηλά, απομακρύνουμε τους εγκληματίες από το σύστημα διακίνησής της», συμπλήρωσε.
.
Στο Κολοράντο όπου η κάνναβη είναι νόμιμη από το 2014 τα φορολογικά έσοδα από τις πωλήσεις της είναι 1 δισεκατομμύριο δολάρια Αμερικής, μια σχετική όμως σύγκριση δε θα ήταν δόκιμη καθώς η εκεί αγορά έχει άλλες ιδιομορφίες.
.
Οι Καναδοί είναι, κατά τα άλλα, αισιόδοξοι όσο αφορά στο μέλλον σχετικά και με τα κρατικά έσοδα από τη φορολόγηση της κάνναβης καθώς ήδη η μαύρη αγορά δείχνει ήδη να συμπιέζεται, πράγμα το οποίο θα συνεχίσει να συμβαίνει όσο νέα καταστήματα θα ανοίγουν.
.
Δεν είναι άλλωστε μόνο η υψηλή τιμή της νόμιμης κάνναβης αποτρεπτικός παράγοντας για την επικράτηση της νόμιμης αγοράς, αλλά και τα λίγα ανά την Καναδική επικράτεια σημεία πώλησης του φυτού, γεγονός που αναγκάζει πολλούς καταναλωτές να οδηγούν επί ώρες ώστε να προμηθευτούν σχετικά προϊόντα.
.
Καθώς όμως γραφειοκρατικά και τεχνικά προβλήματα λύνονται και νέα καταστήματα πώλησης του φυτού ανοίγουν στην επικράτεια, η περαιτέρω συμπίεση της μαύρης αγοράς θεωρείται δεδομένη.
.
Δεν είναι άλλωστε μόνο θέμα εσόδων, αλλά και θέμα προστασίας της υγείας μιας και τα νόμιμα προϊόντα έχουν «ταυτότητα» και είναι ευκολότερο να ελεγχθούν για την ποιότητά τους.

.