Καναδάς: Καμπάνιες για την αποφυγή οδήγησης υπό την επήρεια κάνναβης

Καθώς η χώρα νομιμοποιεί την ευφορική χρήση του φυτού τον ερχόμενο Οκτώβριο, οι υπηρεσίες Υγείας πραγματοποποιούν σειρά από καμπάνιες ενημέρωσης των πολιτών με στόχο την ασφαλή οδήγηση. Μαζί λοιπόν με την απειλή επιβολής προστίμου έως και 1000 δολαρίων και την στέρηση του δικαιώματος οδήγησης ακόμη και για έναν χρόνο σε όσους συλληφθούν επανειλημμένα να οδηγούν «υπό την επήρεια», οι σχετικές καμπάνιες μας  ενημερώνουν ότι σύμφωνα με τα στοιχεία των Καναδέζικων Υπηρεσιών:

  • 50% όσων κάνουν χρήση κάνναβης δεν πιστεύουν ότι επηρεάζεται η ικανότητά τους να οδηγούν, ενώ 1 στους 5 πιστεύει ότι η κάνναβη δεν έχει την παραμικρή αρνητική επιρροή στην οδική του ικανότητα.
  • Το 39% όσων χρησιμοποίησαν κάνναβη τον τελευταίο χρόνο, οδήγησαν μέσα στο επόμενο δίωρο.
  • 149 οδηγών που σκοτώθηκαν το 2014 είχαν κάνει χρήση (και) κάνναβης 
  • Η χρήση κάνναβης επηρεάζει την ικανότητα συγκέντρωσης, αποφάσεων του οδηγού σχετικά με την οδήγηση, την ταχύτητα της αντίδρασης. 
  • Η πιθανότητα αυτοκινητιστικού ατυχήματος αυξάνεται έως και 3 φορές με τη χρήση κάνναβης

Σχετικές καμπάνιες έχουν ξεκινήσει τόσο από τις κεντρικές κρατικές υπηρεσίες όσο και από τις κατά τόπους και βίντεο σαν το παραπάνω εφιστούν στους επίδοξους καταναλωτές κάνναβης και οδηγούς την προσοχή.
.

Ένα από τα infographic που συνοδεύουν τις σχετικές καμπάνιες