Καναδάς: Μείωση της παράνομης αγοράς κάνναβης κατά 13% με την έναρξη της νομιμοποίησης

Ο αριθμός των Καναδών που δοκίμασε κάνναβη σχεδόν διπλασιάστηκε μετά τη νομιμοποίηση της στον Καναδά τον περασμένο Οκτώβριο, σύμφωνα με  έρευνα της Καναδικής Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Πρόκειται βέβαια για νέους και πιθανότατα περιστασιακούς μόνο χρήστες του φυτού μιας και όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της έρευνας…

η κατανάλωση κάνναβης σε καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή βάση παραμένει αναλλοίωτη, ενώ η εβδομαδιαία και η περιστασιακή κατανάλωση αυξήθηκαν

[Tου Αποστόλη Καπαρουδάκη]

Η έρευνα διενεργήθηκε το πρώτο τρίμηνο αποποινικοποίησης της ευφορικής χρήσης του φυτού για τους ενήλικες Καναδούς πολίτες, και δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με αυτήν το 18% των Καναδών άνω των 15 ετών κατανάλωσε κάνναβη, έναντι του 14% που είχε απαντήσει θετικά στο ίδιο ερώτημα το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου χρόνου.

Από τότε που η χρήση κάνναβης κατέστη νόμιμη 646.000 άνθρωποι είπαν ότι τη δοκίμασαν για πρώτη φορά, περίπου δηλαδή οι διπλάσιοι από τους 327.000 που δήλωσαν το ίδιο στις αρχές του 2018, όταν η κάνναβη δεν είχε ακόμη νομιμοποιηθεί στη χώρα.

Οι άνδρες ηλικίας 45-64 ετών αποτελούν την πλειονότητα των χρηστών του φυτού στη χώρα, ενώ συνολικά το 22% των ανδρών και το 13% των γυναικών δηλώνουν περιστασιακοί ή σταθεροί χρήστες του φυτού, με το ποσοστό να παραμένει ιδιαίτερα υψηλό μεταξύ των νέων ηλικίας 15-24 ετών όπου καταναλώνει το φυτό σχεδόν ένας στους 3.

Συρρίκνωση της μαύρης αγοράς κατά 13%

Τα αποτελέσματα της έρευνας προφανώς δεν είναι ακόμη αξιοποιήσιμα για την εξαγωγή μόνιμων συμπερασμάτων μιας και η αποποινικοποίηση στη χώρα βρίσκεται ακόμη στα πρώτα της βήματα. Πιθανά κάποιοι έσπευσαν να δοκιμάσουν το μέχρι πρότινος απαγορευμένο φρούτο και είναι αμφίβολο εάν θα ασχοληθούν ξανά μαζί του «όταν περάσει η μόδα». Ενώ κάποιοι άλλοι που πιθανά έκαναν πάντοτε χρήση του, το ομολογούν τώρα για πρώτη φορά εντός του νέου πλαισίου της νομιμότητας και της απενοχοποίησης που τη συνοδεύει.

 Την ίδια πάντως ώρα, ενδιαφέροντα είναι και τα στοιχεία που αφορούν στην πολυπόθητη συρρίκνωση της μαύρης αγοράς καθώς σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 38% των καταναλωτών δήλωσε ότι προμηθεύτηκε κάνναβη από παράνομες πηγές τους τρεις πρώτους μήνες του 2019, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2018 το ποσοστό αυτό ήταν 51%. Μια μείωση δηλαδή της τάξης του 13%.

Με προσοχή παρακολουθούν οι ερευνητές και τα αποτελέσματα που αφορούν στις αγωνίες για την οδική ασφάλεια καθώς…

μετά τη νομιμοποίηση του ποσοστό όσων οδηγούν έχοντας κάνει χρήση του φυτού παραμένει σταθερό στο 15%

Ταυτόχρονα βέβαια το 3% των χρηστών κάνναβης στον Καναδά, περίπου 123 χιλιάδες άνθρωποι, δήλωσαν ότι οδήγησαν έχοντας προηγουμένως κάνει χρήση και αλκοόλ και κάνναβης. «Γεγονός ανησυχητικό καθώς ο συνδυασμός των δύο ουσιών θεωρείται επικίνδυνος για την πρόκληση ατυχημάτων», επισημαίνουν οι ερευνητές.

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα;

ΑΠΕ-ΜΠΕ / TVXS / Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά / The Journal.ie/ Βusiness Insider.