Καναδάς: Που σκόνταψαν οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες κάνναβης

Η «κρίση του ατμίσματος” έχει ξεθωριάσει την μέχρι πρότινος «λάμψη” των εταιρειών κάνναβης -οι οποίες μπορεί τελικά να προσφέρουν νόμιμα προϊόντα ατμίσματος- καθώς τους έχει στοιχίσει 10 δισ. δολάρια σε όρους κεφαλαιοποίησης αναφέρει το Forbes.

Την πτώση του ξέφρενου ρυθμού ανάπτυξης των εταιρειών του κλάδου που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο καταγράφουν όλοι οι αναλυτές, χωρίς βέβαια να δηλώνουν και ανήσυχοι μιας και αφενός η κερδοφορία συνεχίζεται, αφετέρου το κύμα της ξέφρενης ανόδου που κορυφώθηκε πέρυσι τέτοια εποχή καθώς ο Καναδάς νομιμοποιούσε την ευφορική χρήση του φυτού, ήταν λογικό να καταλαγιάσει με την πάροδο των μηνών.

Η αγορά της κάνναβης έχει ήδη προσφέρει 8,26 δισ στο ΑΕΠ του Καναδά, ενώ παρά τα προβλήματα διάθεσης αλλά και την υψηλή τιμή των νόμιμων προϊόντων έναντι εκείνων της μαύρης αγοράς, τα πρώτα μηνύματα έδειξαν συρρίκνωση του παράνομου εμπορίου. Τα σχετικά βέβαια μεγέθη θα πρέπει να ελεγχθούν σε βάθος χρόνου ώστε η τάση αυτή να θεωρηθεί σταθερή και η εκτίμησή της ασφαλής.

Η Financial Post επιχειρεί μια πληρέστερη προσέγγιση  της πτώσης της αξίας των εισηγμένων στο χρηματιστήριο Καναδικών εταιρειών της βιομηχανίας της κάνναβης συνυπολογίζοντας τον ανορθόδοξο τρόπο με τον οποίο προχώρησε η νομιμοποίηση στη χώρα: οι καταναλωτές αναζητούσαν μεν κάνναβη, πλην όμως κάνναβη δεν έβρισκαν. Στο Οντάριο για παράδειγμα 25 είναι τα αδειοδοτημένα καταστήματα πώλησης προϊόντων του φυτού ενώ αναμένεται να φτάσουν τα 75 έως το τέλος του 2019. Ζήτηση δηλαδή υπήρξε, η νόμιμη όμως προσφορά του φυτού υστερούσε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ninepoint Partners LP κ. Charles Taerk επισημαίνει σχετικά ότι «πρόβλημα αποτέλεσαν και αποτελούν οι περιορισμοί στη διαφήμιση, καθώς και οι περιορισμοί που αναγκάστηκαν να ακολουθούν για τις συσκευασίες τους οι εταιρείες του χώρου».

H μείωση του μεγέθους των εταιρειών κάνναβης τον τελευταίο χρόνο / διάγραμμα του Financial Post.

Ταυτόχρονα η βιομηχανία της κάνναβης κλονίστηκε και από το σκάνδαλο της Canna Trust, της εταιρείας που αν και είχε αξία που αποτιμώνταν σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια, όταν πιάστηκε στα πράσα να καλλιεργεί παράνομα, αναγκάστηκε να καταστρέψει εμπόρευμα 5 τόνων και να δεσμεύσει εμπόρευμα 7 τόνων. Το γεγονός ακολούθησε όπως ήταν αναμενόμενο… μια κρίση αξιοπιστίας μεγατόνων.

Με τούτα και μ’ εκείνα, όταν ακολούθησε η πρόσφατη κρίση με τα προϊόντα ατμίσματος και από την 1η Αυγούστου 2019 που ξεκίνησαν οι έρευνες από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, τέσσερις από τις μεγαλύτερες εταιρείες κάνναβης -Tilray, Canopy Growth, Aurora Cannabis και Cronos Group- έχασαν περίπου 10 δισ. δολάρια κεφαλαιοποίησης.

Οι συνεχιζόμενοι φόβοι στις ΗΠΑ για τις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία έχει προκαλέσει επίσης αυξημένη αβεβαιότητα στους επενδυτές των εταιρειών κάνναβης και θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις πωλήσεις τους, σε μια περίοδο μάλιστα που ο Καναδάς ετοιμάζεται να νομιμοποιήσει τα προϊόντα ατμίσματος αργότερα μέσα στο έτος.

Στις πολιτείες που έχουν ήδη νομιμοποιήσει τη χρήση υγρών αναπλήρωσης εμπλουτισμένων με ψυχοτρόπες ουσίες, η ζήτηση αυτής της κατηγορίας προϊόντων αντιπροσωπεύει το 10%-25% της συνολικής αγοράς.

To διάγραμμα παρουσιάζει την πτώση των μετοχών των εταιρειών κάνναβης τους τελευταίους μήνες.

Επίσης, όπως ήταν αναμενόμενο, η υπόθεση πλήττει και τις μετοχές των εταιρειών κάνναβης: η κερδοφορία τους δεν καταγράφει τον αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης, σημειώνει στο Forbes ο Matt Markiewicz, ο διαχειριστής του Cannabis ETF  το οποίο «παρακολουθεί” τις εταιρείες προϊόντων κάνναβης.

Παρότι η κάνναβη θα εξελιχθεί πιθανότατα σε μια τεράστια βιομηχανία, οι πρόσφατα εισαχθείσες στο ταμπλό εταιρείες του κλάδου ακόμα «μαθαίνουν” πώς να διαχειρίζονται τις προσδοκίες της Wall Street – και αυτή ήταν πάντα μια «οδυνηρή διαδικασία», λέει ο Markiewicz.

«Μακροπρόθεσμα, η κρίση του ατμίσματος θα καταγραφεί απλά ως ένα εμπόδιο στη διαδρομή τους», σημειώνει ο αναλυτής της Morningstar, Kristoffer Inton, ο οποίος προβλέπει ότι η πραγματική ευκαιρία ανάπτυξης για τις εταιρείες κάνναβης βρίσκεται στην υπό ανάπτυξη αγορά παραγώγων βρώσιμων προϊόντων και αναψυκτικών.