Kannabis Shop: 22 χρόνια μετά, παρά την αλλαγή του νόμου, η δικαστική μάχη συνεχίζεται

Στις 15 Οκτωβρίου του 2020 δικάζεται (ξανά) στο Διοικητικό Εφετείο Κρήτης, η αγωγή του Σεραφείμ Κανδύλα κατά του Ελληνικού Δημόσιου για την γνωστή υπόθεση που έμελλε να μείνει στην ιστορία ως «η σύλληψη των σώβρακων κάνναβης» ή «η ιστορία του Κannabis Shop Χανίων».

Η νέα αυτή δίκη, έρχεται ως αποτέλεσμα της πεισματικής άρνησης του ελληνικού δημοσίου να επιδικάσει αποζημίωση στον πρωτοπόρο και καινοτόμο έμπορο που τόλμησε το 1998 να λειτουργήσει στα Χανιά ένα από τα πρώτα καταστήματα με προϊόντα κλωστικής-βιομηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα.

Αυτή τη φορά το Συμβούλιο Επικρατείας επέστρεψε την υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο ώστε να αυτή να εκδικαστεί ξανά…

Όπως αναφέρει το ελληνικό free press περιοδικό You May Say…, η δικαστική διαμάχη κλείνει πλέον 22 χρόνια, με τον κ. Κανδύλα να αναζητά μάταια δικαίωση για την ταλαιπωρία, τη δυσφήμηση και την οικονομική ζημιά που υπέστη το 1998, τότε που οι αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στο κατάστημά του στα Χανιά κατασχέτοντας εμπορεύματα κλωστικής κάνναβης -μεταξύ τους ρούχα και εσώρουχα- και κατηγορώντας τον για «διαφήμιση ναρκωτικών ουσιών».

2020. Η κλήση για τη νέα δίκη.

Συμπαράσταση από τον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων

Με ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων, δηλώνει τη συμπαράστασή του στον ιδιοκτήτη του καταστήματος Kannabis Shop, επισημαίνοντας  ότι η Δικαιοσύνη με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Κρήτης απάλλαξε τον ιδιοκτήτη από τις κατηγορίες και διέταξε την επιστροφή των κατασχεμένων εμπορευμάτων ειδών κυρίως ένδυσης.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι και αυτή την φορά η δικαιοσύνη με την απόφαση της θα τον ξανά-δικαιώσει επιδικάζοντας του την αποζημίωση για την οικονομική και ηθική ζημιά που υπέστη», αναφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος.

Σαν Εμπορικός σύλλογος Χανίων εκφράζουμε την πλήρη συμπαράστασή μας στον συνάδελφό και στις απαράδεκτες πρακτικές του ελληνικού κράτους που εν έτη 1998 δεν μπορούσε να «δεί» μπροστά και να καταλάβει ότι η επιχειρηματικότητα δεν πρέπει να τιμωρείται ειδικά όταν είναι μπροστά για την εποχή της».

Η γιάφκα με τα γιλέκα και τις κάλτσες από κάνναβη μετά την επιδρομή των Αρχών

Τι δηλώνει ο κ. Κανδύλας

«Οι διώξεις των ιδιοκτήτων των καταστημάτων Kannabis Shop έγιναν με πολιτική απόφαση που πάρθηκε σε διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1998.

Η απόφαση της σύσκεψης πάρθηκε με αμιγώς πολιτικά κριτήρια, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της, και ήταν νομικά αβάσιμη όπως αποδείχτηκε με σειρά δικαστικών αποφάσεων που αθώωσαν όλους όσοι υπέστησαν τις παρεπόμενες καταχρηστικές διώξεις. Δεν είναι τυχαίο ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης, αν και κατεξοχήν αρμόδιο, δεν παρέστη στη σύσκεψη αν και είχε κληθεί.

Το νόημα αυτής της σύσκεψης είναι ότι οι διώξεις δεν οφείλονταν σε μεμονωμένες αποφάσεις αστυνομικών και δικαστικών οργάνων που τελούσαν σε πλάνη, αλλά ότι αντιθέτως υπήρξε πολιτικός συντονισμός που υποχρέωσε τους κρατικούς λειτουργούς να ευθυγραμμιστούν σε μη νόμιμες πρακτικές. Ο συντονισμός αυτός συνιστά τον ορισμό της ευθύνης του δημοσίου.

Οι πρακτικές αυτές οδήγησαν σε ένα μεγάλο λάθος. Εκτός από την οικονομική ζημιά που προκάλεσαν στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων, είχαν επίσης ως αποτέλεσμα τη μη εφαρμογή του σχεδίου καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης που ετοίμαζε τότε το υπουργείο Γεωργίας.

Ο κ. Κανδύλας από το αφιέρωμα στα πρόσωπα της κάνναβης στο τρίτο τεύχος του You May Say. Φωτο: Γωγώ Γαλανοπούλου

Με καθυστέρηση 15 ετών, ψηφίστηκε ο νόμος 4139/2013. Με το άρθρο 1 παράγραφος 3 ενσωματώθηκε στην Ελληνική νομοθεσία ο Ευρωπαϊκός κανονισμός που ίσχυε από τη δεκαετία του ΄80.

Το 2016, με την υπογραφή της ΚΥΑ που ο νόμος όριζε ως προϋπόθεση, ξεκίνησε η επανακαλλιέργεια της κλωστκής κάνναβης στη χώρα μας. Για φέτος προβλέπεται να καλλιεργηθούν περίπου 2.500 στρέμματα. Έτσι εναρμονίστηκε οριστικά η ελληνική νομοθεσία προς την ευρωπαϊκή, χωρίς όμως να αρθούν και οι συνέπειες των καταχρηστικών διώξεων που είχαν υποστεί οι ιδιοκτήτες των ΚΑΝΝΑΒΙΣΗΟΡ.

Στο μεταξύ, εκκρεμούν εδώ και 15 χρόνια στην ελληνική δικαιοσύνη προσφυγές των ιδιοκτητών των KANNABISHOP οι οποίοι μετά την αθώωσή τους ζήτησαν να αποζημιωθούν για τις ζημιές που είχαν υποστεί.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια να παρίσταται στα δικαστήρια ως αντίδικος των αδικηθέντων, διαιωνίζοντας την προηγούμενη λάθος πολιτική. Εξακολουθεί δε να το κάνει και μετά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για την κλωστική κάνναβη, αν και η αλλαγή αυτή αποτελεί έμμεση παραδοχή του αρχικού λάθους.

Η εμμονή αυτή παρατείνει την εκκρεμότητα και την ταλαιπωρία των αδικηθέντων. Σε περίπτωση δε που τελικά ευδοκιμήσει στα δικαστήρια, θα εξαναγκάσει τους ιδιοκτήτες των ΚΑΝΝΑΒΙΣΗΟΡ να προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια εκθέτοντας περαιτέρω τις αποφάσεις της ελληνικής πολιτείας.

Ζητάμε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να τερματίσει αυτή τη διαιώνιση της λάθος πολιτικής και της αδικίας και να πάψει να την υπερασπίζεται στα δικαστήρια επιτρέποντάς τους να κλείσουν ομαλά αυτή την μακρά εκκρεμότητα.»

Διαβάστε ολόκληρη την ιστορία των Kannabis Shop στα αφιερώματα:

Από την Εφημερίδα Χανιώτικα Νέα εκείνων των ημερών