Κάνναβη και αρθρίτιδα

Mια από τις πιο κοινές ασθένειες στους ηλικιωμένους είναι η αρθρίτιδα. Σύμφωνα με το U.S. Center for Disease Control and Prevention[2], το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, 53 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν αρθρίτιδα[3] ενώ το 60% αυτών είναι γυναίκες.

Τι είναι η αρθρίτιδα;

Η “αρθρίτιδα” (arthritis) είναι ένας όρος ομπρέλα που χρησιμοποιείται για να περιγράψει 200 ρευματικές παθήσεις που επηρεάζουν τις αρθρώσεις και τους περιβάλλοντες ιστούς τους. Προκαλεί φλεγμονή και δυσκαμψία που αναπτύσσεται απότομα ή βαθμιαία γύρω από μία ή περισσότερες αρθρώσεις.

Αιτίες και μορφές αρθρίτιδας

Αν και πιο συχνή στους ηλικιωμένους, η αρθρίτιδα μπορεί να βλάψει σοβαρά ένα άτομο οποιασδήποτε ηλικίας, αφήνοντάς το ανίκανο να εργάζεται ή να εκτελεί απλές καθημερινές του υποχρεώσεις. Στις ΗΠΑ, η αρθρίτιδα είναι συνήθης αιτία αναπηρίας και συχνά συσχετίζονται με υψηλά επίπεδα στρες και κατάθλιψης.

Η κληρονομικότητα μπορεί να είναι μια αιτία πρόκλησης αρθρίτιδας, μαζί με την παχυσαρκία, τους τραυματισμούς στις αρθρώσεις, τις λοιμώξεις και τα επαγγέλματα που απαιτούν επαναλαμβανόμενη κάμψη. Η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και ο μη φυσιολογικός μεταβολισμός μπορεί επίσης να οδηγήσει σε διάφορες μορφές αρθρίτιδας, αν και πολλές ρευματοειδείς ασθένειες προκαλούνται από ένα συνδυασμό παραγόντων.

Οι μορφές αρθρίτιδας χωρίζονται σε επτά κύριες κατηγορίες:
1. Φλεγμονώδης αρθρίτιδα – Οι αρθρώσεις εμφανίζουν φλεγμονή χωρίς προφανή λόγο.
2. Εκφυλιστική ή μηχανική αρθρίτιδα – το σώμα προσπαθεί να αναδιαμορφώσει το οστό για να αποκαταστήσει τη σταθερότητα. Η οστεοαρθρίτιδα είναι ένα παράδειγμα.
3. Μυοσκελετικός πόνος μαλακού ιστού – πόνος αισθητός στους ιστούς και όχι στις αρθρώσεις ή στα οστά, που επηρεάζουν τα υπερβολικά χρησιμοποιούμενα μέρη του σώματος. Για παράδειγμα, ο “αγκώνας του τενίστα”.
4. Πόνος στην πλάτη – απροσδιόριστος πόνος που σχετίζεται με μύες, δίσκους, νεύρα, συνδέσμους, κόκαλα ή αρθρώσεις στο πίσω μέρος, όπως η οστεοπόρωση.
5. Ασθένεια των συνδετικών ιστών – πόνος στους τένοντες, τους συνδέσμους και τον χόνδρο που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του δέρματος, των μυών, των πνευμόνων και των νεφρών.
6. Λοιμώδης αρθρίτιδα – φλεγμονή σε άρθρωση που προκαλείται από βακτηρίδια, ιούς ή μύκητες (παραδείγματα αιτιών περιλαμβάνουν τροφική δηλητηρίαση, STDs και ηπατίτιδα C). Τα αντιβιοτικά μπορούν συνήθως να την διαχειριστούν.
7. Μεταβολική αρθρίτιδα – το υπερβολικό ουρικό οξύ μπορεί να σχηματίσει αιχμηρά κρύσταλλα σε μια άρθρωση που προκαλούν ξαφνικό, στρεβλωτικό πόνο. Η ουρική αρθρίτιδα είναι ένα παράδειγμα.

Μέθοδοι θεραπείας αρθρίτιδας

Αν και δεν θεραπεύουν την κοινή φλεγμονή, τα αναλγητικά όπως Tylenol, Percocet και Vicodin μπορεί να συνταγογραφηθούν για να μειώσουν τον πόνο μαζί με κρέμες που περιέχουν μενθόλη ή καψαϊκίνη. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (non-steroidal anti-inflammatory drugs, NSAIDs) όπως το Advil, το Motrin ή το Aleve μπορούν να ληφθούν για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα αντιμετωπίζεται με αντι-ρευματικά φάρμακα που τροποποιούν τη νόσο (disease-modifying anti-rheumatic drugs, DMARDs). Τα κορτικοστεροειδή όπως η πρεδνιζόνη και η κορτιζόνη μπορούν επίσης να συνταγογραφηθούν για τη μείωση της φλεγμονής και την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η άσκηση μπορεί να ελαττώσει τον πόνο και τα επίπεδα άγχους για άτομα με αρθρίτιδα, ενώ σχεδόν το ένα τέταρτο των ενηλίκων που έχουν διαγνωστεί με αρθρίτιδα αναφέρουν ότι είναι σωματικά αδρανείς[4]. Οι διατροφικές αλλαγές μπορεί να αντιμετωπίσουν την αρθρίτιδα, καθώς τα κρέατα και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να επιδεινώσουν τη φλεγμονή.

Πώς η κάνναβη μπορεί να βοηθήσει στην αρθρίτιδα

Έχει προκύψει επιστημονική συναίνεση σχετικά με τη θεραπευτική της αξία με βάση ένα αυξανόμενο σύνολο επιτυχημένων προκλινικών και κλινικών δοκιμών. Αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι η κάνναβη έχει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα που μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς με αρθρίτιδα να ζήσουν πιο ευτυχισμένες και υγιεινότερες ζωές.

Κατά συνέπεια, η κάνναβη κερδίζει δημοτικότητα ως μια θεραπεία για την αρθρίτιδα. Η κάνναβη μπορεί να διευκολύνει στον πόνο και να μειώσει τη διόγκωση χωρίς τις δυνητικά απειλητικές για τη ζωή παρενέργειες που προκαλούνται από τη συχνή χρήση των NSAIDs (τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα) ή από την χρήση οπιούχων.

Το καλοκαίρι του 2015, η Canadian Arthritis Society χρηματοδότησε με τριετή ερευνητική επιχορήγηση έναν ερευνητή του Dalhousie University για να διαπιστώσει εάν η κάνναβη μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο ή «να επισκευάσει» τις αρθριτικές αρθρώσεις.

Τα νεύρα που ανιχνεύουν τους πόνους γεμίζουν με υποδοχείς κανναβινοειδών[5] και σύμφωνα με τον ερευνητή Jason McDougall, τα κανναβινοειδή ελέγχουν την πυροδότηση σημάτων πόνου από την άρθρωση στον εγκέφαλο[6] με το να κολλούν στους υποδοχείς των νεύρων.

Μια άλλη ελεγχόμενη μελέτη, που διεξήχθη από το Royal National Hospital for Rheumatic Disease στο Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξε ότι τα κανναβινοειδή παρείχαν στατιστικά σημαντικές βελτιώσεις στον πόνο κατά την κίνηση, στον πόνο σε ηρεμία και στην ποιότητα του ύπνου[7].

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας «στην πρώτη ελεγχόμενη δοκιμή ενός CBM στη ΡΑ, παρατηρήθηκε σημαντική αναλγητική δράση και η δραστικότητα της νόσου καταστέλλεται σημαντικά μετά από θεραπεία με Sativex. Ενώ οι διαφορές είναι μικρές και μεταβλητές σε ολόκληρο τον πληθυσμό, αντιπροσωπεύουν οφέλη κλινικής σημασίας και δείχνουν την ανάγκη για πιο λεπτομερή έρευνα σε αυτή την ένδειξη».

[ To άρθρο στηρίχτηκε στη μετάφραση που έκανε ο Σίμος Δαλκυριάδης στο άρθρο του Leafly, “Cannabis and Arthritis” ]

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

  • [2] http://www.cdc.gov/
  • [3] “Arthritis-Related Statistics” (Στατιστικά στοιχεία σχετικά με την αρθρίτιδα) http://www.cdc.gov/arthritis/data_statistics/arthritis-related-stats.htm
  • [4] Fontaine ΚΚ, Heo Μ, Bathon J. “Are US adults with arthritis meeting public health recommendations for physical activity?” (Πληρούν οι ενήλικες των ΗΠΑ με αρθρίτιδα τις συστάσεις δημόσιας υγείας για τη σωματική άσκηση;) Arthritis Rheum. 2004 Feb · 50 (2): 624-8.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14872507
  • [5] “Cannabinoids 101: What Makes Cannabis Medicine?” (Κανναβινοειδή 101: Τι κάνει την κάνναβη φάρμακο;) http://www.leafly.com/news/cannabis-101/cannabinoids-101- what-makes-cannabis-medicine
  • [6] Schuelert Ν, McDougall JJ. “Cannabinoid-mediated antinociception is enhanced in rat osteoarthritic knees” (Η μεσολαβούμενη από κανναβινοειδές αναστολή του πόνου ενισχύεται στα οστεοαρθριτικά γόνατα αρουραίων) Arthritis Rheum. 2008 Jan · 58(1):145- 53.
  • 7] Blake DR, Robson Ρ, Ho Μ, Jubb RW, McCabe CS. “Preliminary assessment of the efficacy, tolerability and safety of a cannabis-based medicine (Sativex) in the treatment of pain caused by rheumatoid arthritis” (Προκαταρκτική αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας, της ανεκτικότητας και της ασφάλειας ενός φαρμάκου που βασίζεται στην κάνναβη (Sativex) στη θεραπεία του πόνου που προκαλείται από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα) Rheumatology (Oxford). 2006 Jan;45(1):50-2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16282192