Η κάνναβη σε συνδυασμό με άλλη φαρμακευτική αγωγή

Η θεραπευτική κάνναβη είναι σημαντικό να αντιμετωπίζεται ως φάρμακο κι όχι ως συμπλήρωμα από τους ασθενείς, ιδιαίτερα εάν ο ασθενής λαμβάνει ήδη κάποια φαρμακευτική αγωγή για την οποιαδήποτε πάθηση.

[Του Ηλία Γραμματικάκη*]

Καταρχάς, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ο ασθενής πάντα να ενημερώσει και να συμβουλευτεί τον γιατρό που του χορηγεί την έως τώρα φαρμακευτική αγωγή, πριν χρησιμοποιήσει την κάνναβη. Ο γιατρός πρέπει να είναι ενημερωμένος ανα πάσα στιγμή για την πλήρη αγωγή του ασθενή, για να τον παρακολουθεί και να τον καθοδηγεί. Μιλήστε στον γιατρό σας για την θεραπευτική κάνναβη και δουλέψτε μαζί του.

Παρακάτω παρατίθενται μερικές χρήσιμες οδηγίες για την ασφαλέστερη χρήση της θεραπευτικής κάνναβης παράλληλα με φαρμακευτική αγωγή:

  • Η κάνναβη αποτελείται από πολλές δραστικές ουσίες, εκ των οποίων πολλές μεταβολίζονται στο συκώτι από ένζυμα του συμπλέγματος CYP450. Τα ίδια ένζυμα παίζουν ρόλο και στον μεταβολισμό πολλών φαρμακευτικών σκευασμάτων, επομένως η ταυτόχρονη λήψη φαρμάκων -κάνναβης πρέπει να αποφεύγεται. Διατηρήστε ένα διάστημα τουλάχιστον 2 ωρών μεταξύ της λήψης των φαρμάκων και της κάνναβης.

  • Εάν παρατηρηθούν ανεπιθύμητες ενέργειες στο διάστημα χρήσης της κάνναβης, ενημερώστε άμεσα τον γιατρό. Πιθανόν να γίνεται λάθος χρήση. Είναι χρήσιμο να αναφερθεί πως ένα ημερολόγιο χρήσης της θεραπευτικής κάνναβης (πότε λαμβάνεται, ποιά ποσότητα, τι επιδράσεις είχε κ.ο.κ.) μπορεί να βοηθήσει και τον ασθενή αλλά και τον γιατρό για την εύρεση του ιδανικού τρόπου λήψης (ώρα, ποσότητα) της κάνναβης.

  • Ξεκινήστε με μικρή δοσολογία, ούτως ώστε να βρεθεί η ελάχιστη θεραπευτική δoσολογία. Μεγαλύτερη δοσολογία δεν συνεπάγεται ισχυρότερη ή ταχύτερη δράση πάντοτε. Επιθυμητό είναι να βρεθεί η ελάχιστη δοσολογία που βοηθά τον ασθενή, ξεκινώντας με μικρή δοσολογία και κατόπιν παρακολούθησης του ασθενή από τον γιατρό, μπορεί να ακολουθήσει σταδιακή αύξηση.

  • Κρατάτε πάντοτε ενήμερο το γιατρό και τον φαρμακοποιό σας. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν κάθε λεπτομέρεια της θεραπείας σας, για να μπορεί να γίνει σωστή διάγνωση και πρόοδος. Ιατρός, φαρμακοποιός κι ασθενής, όλοι επιθυμούν τη βελτίωση της υγείας του ασθενή.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΠΑΝΤΑ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ. ΜΗΝ ΑΛΛΑΖΕΤΕ ΤΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΣΑΣ ΑΓΩΓΗ ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ

* Ο Ηλίας Γραμματικάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε φαρμακευτική (MPharm) στο University of Brighton, στην Αγγλία, όπου πραγματοποίησε την διπλωματική του εργασία στα φυτικά σκευάσματα και την σχέση των φαρμακοποιών με αυτά. Κατά τη διάρκεια των σπουδών και της πρακτικής του άσκησης στο Λονδίνο, παρακολούθησε σεμινάρια φυτοθεραπείας και βοτανολογίας. Από τα μέσα του 2015 εργάζεται στο φαρμακείο του, όπου και δημιούργησε ήδη μία σειρά φυτικών καλλυντικών ελαίων. Το τελευταίο διάστημα, έχοντας πλέον πολλές ακαδημαϊκές πηγές διαθέσιμες, ασχολείται λόγω επιστημονικού ενδιαφέροντος με τη θεραπευτική κάνναβη. Η σελίδα του στο facebook είναι η Ηerbalscientist

Πηγές:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3570572/

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/epi.13060/full

http://www.scielo.br/scielo.php?pid=s0100-879×2006000400001&script=sci_arttext#Text

http://c.ymcdn.com/sites/www.mpha.org/resource/resmgr/imported/Medicalmarijuanaandthedevelopingroleofthepharmacist.pdf