Κάνναβη: κι όμως θα μπορούσε να σώσει τον πλανήτη

Βάζουμε την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη της κάνναβης
BALKANNABIS EXPO, 1-3 Ιουνίου, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Αλήθεια είναι, πίστεψέ το: O 21ος αιώνας θα ανήκει στο θαυματουργό φυτό που τόσο άδικα απαγορεύτηκε, κυνηγήθηκε και συκοφαντήθηκε επί πολλές δεκαετίες. Ολοένα περισσότερες χώρες, ανάμεσά τους πια και η Ελλάδα νομιμοποιούν, στηρίζουν και προωθούν τη θεραπευτική και βιομηχανική χρήση της κάνναβης και ναι, ήταν επιτέλους καιρός!

Η BALKANNABIS EXPO 2018 είναι η μεγαλύτερη διεθνής έκθεση κάνναβης που πραγματοποιείται στα Βαλκάνια και διεξάγεται στην Τεχνόπολη, στην καρδιά της Αθήνας. Περισσότεροι από 120 επιχειρηματίες και εκθέτες από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα καθώς και οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου μας ξεναγούν σε έναν ολόκληρο αστερισμό εφαρμογών, προϊόντων και τεχνολογιών που αναπτύσσονται δυναμικά γύρω από την ιατρική και βιομηχανική χρήση του φυτού.

Η έκθεση φιλοδοξεί, επίσης, να αποτελέσει έναν κόμβο δικτύωσης, διαλόγου και μεταφοράς τεχνογνωσίας, γι’ αυτό και στα πλαίσιά της διεξάγονται δύο συνέδρια με 30 κορυφαίους ομιλητές διεθνούς κύρους. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ασθενείς, γιατροί και θεραπευτικό προσωπικό θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν επαγγελματικά σεμινάρια που θα δώσουν μερικοί από τους πιο διακεκριμένους στον τομέα αυτό επιστήμονες σχετικά με τα πλέον πρόσφατα επιτεύγματα στις θεραπευτικές εφαρμογές της κάνναβης.

Γινόμαστε πρωταγωνιστές των εξελίξεων.

Η απαγόρευση του φυτού που συμπορεύτηκε με τον άνθρωπο για χιλιάδες χρόνια δεν κατάφερε τελικά να διαρκέσει ούτε έναν αιώνα. Καθώς η χρήση του αποκαθίσταται τόσο σαν θεραπευτικό βοτάνι όσο και σαν πολύτιμη πρώτη ύλη για χιλιάδες προϊόντα, ξεδιπλώνονται οι ιδιότητές του. Από χαρτί και ύφασμα μέχρι οποιοδήποτε αντικείμενο από ξύλο ή πλαστικό θα μπορούσε να κατασκευαστεί από κάνναβη με ένα ασύγκριτο οικολογικό πλεονέκτημα: το αντίκτυπό του στο περιβάλλον θα ήταν ελάχιστο καθώς τα αντικείμενα από κάνναβη είναι βιοδιασπώμενα. Άλλωστε σε μία εποχή που οι πόροι του πλανήτη φαίνεται να εξαντλούνται από την αλόγιστη εκμετάλλευσή τους, η κάνναβη φαντάζει ως η μόνη περιβαλλοντική λύση αφού στην ίδια έκταση η καλλιέργεια κάνναβης αποδίδει διπλάσιες χρήσιμες ίνες από την καλλιέργεια βαμβακιού και τετραπλάσιες από αυτές που δίνουν τα δέντρα χωρίς μάλιστα την χρήση επιβλαβών χημικών λιπασμάτων. Επιπροσθέτως η καλλιέργεια 10 στρεμμάτων κάνναβης μπορεί να απορροφήσει περίπου 17 τόνους διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, καθώς και πολλούς ρύπους από την ατμόσφαιρα και το έδαφος.

Υπάρχουν όμως και πολλά δεδομένα για την χρήση της κάνναβης που έχει την μακρύτερη, απαλότερη και ανθεκτικότερη ίνα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι καλλιεργείται σχεδόν σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες.

Ας δούμε μερικά από τα αυτά:

Χαρτί: Τι κοινό μπορεί να έχει η βίβλος που τύπωσε ο Γουτεμβέργιος τον 15ο αιώνα, με τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ τρεις αιώνες αργότερα αλλά και την «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» του Λουίς Κάρολ που εκδόθηκε τον 19ο αιώνα; Αποτυπώθηκαν σε χαρτί από κάνναβη. Υπολογίζεται ότι όλα τα σημαντικά κείμενα του νεότερου δυτικού πολιτισμού τυπώθηκαν σε χαρτί κάνναβης. Άλλωστε από την εποχή του Κολόμβου και μέχρι το 1883 το 75-90% του χαρτιού που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι παγκοσμίως προερχόταν από κάνναβη: βιβλία, εφημερίδες, χάρτες, χαρτονομίσματα. Κι αυτό γιατί το χαρτί που παράγεται από κάνναβη είναι καλύτερης ποιότητας, πιο ανθεκτικό καθώς διαρκεί μέχρι 75 φορές περισσότερο από το κοινό χαρτί, είναι φθηνότερο, παράγεται πιο εύκολα και μπορεί να ανακυκλωθεί μέχρι 7-8 φορές σε αντίθεση με το κοινό χαρτί που ανακυκλώνεται μόνο μέχρι τρεις. Υπολογίζεται ότι θα μειωνόταν η αποψίλωση των δασών κατά 50% αν χρησιμοποιούσαμε μόνο χαρτί από κάνναβη.


Ύφασμα: Τι σχέση μπορεί να έχει το κανναβάτσο- ναι το τσουβάλι που λίγες δεκαετίες πριν χρησιμοποιούσαν οι αγρότες και στη χώρα μας με τα αριστουργήματα των Ρέμπραντ, Καραβάτζιο και Βαν Γκογκ; Σωστά μαντέψατε: οι πίνακες ή καμβάδες και τα τσουβάλια ήταν από κάνναβη. Άλλωστε η αγγλική λέξη «canvas» που σημαίνει τα λευκά είδη δεν είναι άλλη από την Ολλανδική προφορά της ελληνικής λέξης «κάνναβις». Το 90% των πανιών και σχοινιών για τον εξοπλισμό των πλοίων από τον 5ο αιώνα π.χ και μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα κατασκευάζονταν από κάνναβη. Επίσης το 80% των υφασμάτων που χρησιμοποίησε η ανθρωπότητα για να φτιάξει ρούχα, χαλιά, σεντόνια, καλύμματα, κουρτίνες, πετσέτες, σκηνές μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα προέρχονταν από ίνες κάνναβης.

Λάδι: Το λάδι από τους σπόρους της κάνναβης περιέχει τα περισσότερα ωμέγα λιπαρά και αμινοξέα από κάθε άλλο γνωστό φυτό στον άνθρωπο ενώ μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα ήταν αυτό το λάδι που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι ως φωτιστικό για να τροφοδοτούν τις λάμπες λαδιού. Ακόμη και τα χρώματα ή οι βαφές μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα παράγονταν από σπόρους ή λάδι κάνναβης.

Ιστορικά πρόσωπα: δεν είναι λοιπόν καθόλου συμπτωματικό που ιστορικές προσωπικότητες όπως ο οι ιδρυτές των ΗΠΑ Τόμας Τζέφερσον και ο Τζορτ Γουάσινγκτον επιδίδονταν στην καλλιέργεια κάνναβης- ο δεύτερος καταγράφοντας λεπτομερώς την πρόοδο των φυτών του στο ημερολόγιό του. Με την κάνναβη έχει συνδεθεί και το όνομα του κατασκευαστή αυτοκινήτων Χένρι Φόρντ ο οποίος το 1941 κατασκεύασε το εξωτερικό περίβλημα ενός αμαξιού που περιείχε ίνες κάνναβης και που έκαιγε ως καύσιμο αιθανόλη κάνναβης. Άλλωστε και στη σύγχρονη αυτοκινητοβιομηχανία χρησιμοποιούνται υλικά κάνναβης για την επένδυση του αυτοκινήτου.

«Από το 1000 πΧ μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα η κάνναβη ήταν η μεγαλύτερη γεωργική καλλιέργεια στον πλανήτη και αποτελούσε τη σημαντικότερη πρώτη ύλη για την παγκόσμια παραγωγή φυτικών κλωστών, υφασμάτων, φωτιστικού λαδιού, χαρτιού, θυμιαμάτων, φαρμάκων και ειδών διατροφής για ανθρώπους και ζώα» σύμφωνα με τον Jack Herer στο «Η ξεχασμένη ιστορία του Χόρτου». Στην Κίνα οι καλλιέργειες πάνε πίσω στο 2.800 π.Χ και σε αυτήν την καλλιέργεια αποδίδουν πολλοί ιστορικοί την υπεροχή της κινεζικής επιστήμης και τέχνης για πολλά χρόνια. Οι σπόροι κάνναβης παρά την απαγόρευσή της αποτέλεσαν και ακόμη αποτελούν βασικό διατροφικό μέσο για πολλούς λαούς λόγω της ασύγκριτης ποιότητας φυτικών πρωτεϊνών που περιέχουν.

Για χιλιάδες χρόνια επίσης και μέχρι το 1842 η ανθρωπότητα χρησιμοποιούσε εκχυλίσματα από τα φύλλα, τους σπόρους, τα άνθη και τις ρίζες της κάνναβης για να αντιμετωπίσει αρκετές ασθένειες: σήμερα αποδεικνύεται επιστημονικά πλέον πόσο δίκιο είχαν αφού η αποτελεσματικότητά τους καθίσταται αδιαμφισβήτητη κάνοντας την απαγόρευση να φαντάζει ακόμη πιο παράλογη.