«Καυγάς Βορίδη – Γεωργιάδη για τη φαρμακευτική κάνναβη»

Το… μεγαλειώδες χάος που επικρατεί σχετικά με την κάνναβη στη χώρα μας, περιγράφεται στο ρεπορτάζ της Βίκυς Σαμαρά που δημοσιεύει το News 247. Σύμφωνα με αυτό, δύο υπουργοί της κυβέρνησης ερίζουν περί της καννάβεως, ο ένας μάλιστα από αυτούς λαμβάνει και διαβεβαίωση από τον Πρωθυπουργό ότι στην δική του εκλογική περιφέρεια δε θα γίνουν σχετικές επενδύσεις! Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το News247 «ο καυγάς σταμάτησε μόνο όταν παρενέβη ο κ.Μητσοτάκης, εκφράζοντας την… κατανόηση του στον κ. Βορίδη καθώς απευθύνεται σε συγκεκριμένο εκλογικό ακροατήριο και διαβεβαιώνοντας τον πως στη δική του εκλογική περιφέρεια δεν θα γίνουν τέτοιες επενδύσεις…».

Aκολουθεί ολόκληρη η δημοσίευση:

«Οι άλλοτε συμμαχητές στο ΛΑΟΣ και πολιτικοί φίλοι συγκρούστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο με αφορμή το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης πορεύτηκαν μαζί στο ΛΑΟΣ, μαζί στην κυβέρνηση Παπαδήμου, μαζί μετακόμισαν στη Νέα Δημοκρατία επί Αντώνη Σαμαρά, αλλά εδώ και καιρό οι προσωπικές τους σχέσεις έχουν ψυχρανθεί.

Εξάλλου, κατά τις εσωκομματικές εκλογές του 2015- 2016, που εν τέλει ανέδειξαν στην ηγεσία της ΝΔ τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Γεωργιάδης είχε θέσει υποψηφιότητα ενώ ο κ. Βορίδης είχε συνταχθεί με τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Ιδεολογικά βέβαια δεν έπαψαν ποτέ να κινουνται στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά κατά το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ο κ. Βορίδης “βγήκε εκ δεξιών” στον κ. Γεωργιάδη.

Αφορμή στάθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης με σκοπό την διευκόλυνση της εξαγωγής των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Ο κ. Γεωργιάδης παρουσίασε το νομοσχέδιο στο υπουργικό συμβούλιο, μνημονεύοντας μάλιστα τον πρώην σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Καρανίκα, που ήταν ο εμπνευστής του φιλόδοξου σχεδίου προσέλκυσης επενδύσεων στον τομέα της βιομηχανικής κάνναβης επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ένα πρότζεκτ που συνέχισε η ΝΔ, παρά τις αντιρρήσεις που είχε ο κ. Βορίδης όσο ήταν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο υπουργός των Εσωτερικών πλέον ζήτησε το λόγο μετά τον κ. Γεωργιάδη. Εδειξε δε εξαρχής τις προθέσεις του αναφερόμενος στον πάλαι πότε πολιτικό του συνοδοιπόρο ως “τον κύριο υπουργό Ανάπτυξης”. Και τα είπε… τσεκουράτα επί 15 λεπτά, φτάνοντας μέχρι σημείου να κάνει λόγο για εμπόριο ναρκωτικών με τις ευλογίες του κράτους!

Ο κ. Γεωργιάδης απάντησε εμφανώς ενοχλημένος σε αντίστοιχο ύφος στον “κύριο υπουργό των Εσωτερικών”, υπερασπιζόμενος το νομοθέτημα του. Και ο καυγάς σταμάτησε μόνο όταν παρενέβη ο κ.Μητσοτάκης, εκφράζοντας την… κατανόηση του στον κ. Βορίδη καθώς απευθύνεται σε συγκεκριμένο εκλογικο ακροατήριο και διαβεβαιώνοντας τον πως στη δική του εκλογική περιφέρεια δεν θα γίνουν τέτοιες επενδύσεις…

Ενδεχομένως τον κ. Βορίδη να ερέθισε η αναφορά Γεωργιαδη στον κ. Καρανίκα, ο οποιος τον περασμένο Μάιο του είχε επιτεθεί για την πολιτική του στο συγκεκριμένο ζήτημα και ειδικότερα γιατί ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε επιχειρήσει να βάλει πιο αυστηρά πλαίσια στη βιομηχανική κάνναβη. Βέβαια στη συνέχεια ο κ. Βορίδης είχε δηλώσει στη Βουλή ότι η βιομηχανική κάνναβη αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ. Το 2018 πάντως κατηγορούσε το ΣΥΡΙΖΑ ότι νομοθετεί την ανεξέλεγκτη καλλιέργεια χασίς.

Υπενθυμίζεται ότι το 2017 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε νομιμοποιήσει την εισαγωγή και χρήση φαρμακευτικής κάνναβης. Ενώ το 2018 στη συζήτηση επί του σχετικού νομοσχεδίου ο τότε υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός καλούσε την τότε αντιπολίτευση της ΝΔ να μην ενεργοποιήσει φοβικά, συντηρητικά και αντιεπιστημονικά αντανακλαστικά στη συζήτηση για την φαρμακευτική κάνναβη που χρησιμοποιείται κυρίως για την ανακούφιση ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας και καρκίνο. Και αυτό καθώς ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Βλάσης είχε υποστηρίξει οτι ο κ. Καρανίκας ήθελε να κάνει την Ελλάδα ένα ατελείωτο μπάφο!

Το πρότζεκτ βιομηχανική κάνναβη εν τω μεταξύ προχώρησε, με το βλέμμα και στα οικονομικά οφέλη. Ήδη το Φεβρουάριο του 2019, είχαν κατατεθεί 30 επενδυτικές προτάσεις παραγωγής και μεταποίησης φαρμακευτικής και βιομηχανικής κάνναβης με ενδιαφερόμενους επενδυτές εκτός από την Ελλάδα, από Ισραήλ, Καναδά, Σαουδική Αραβία, Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία και Ρωσία. Και ο κ.Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός δεν μπορούσε βέβαια να περιφρονήσει τις οικονομικές και αναπτυξιακές προοπτικές αυτου του τομέα, πέραν των αναμφισβήτητων οφελών για ασθενείς και ορθώς επέλεξε τη στήριξη των σχετικών επενδύσεων.».