Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας: «O Έβρος προνομιακή περιοχή για βιομηχανική κάνναβη»

Τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη στην περιοδεία του στον Έβρο συνόδευσε ο πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Βασίλης Τσολακίδης. Συμμετείχε στην συνάντηση φορέων του δημοτικού διαμερίσματος Φερών και τοποθετήθηκε εκφράζοντας την δική του οπτική στα ζητήματα ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα.

Όπως αναφέρει το Xronos.gr ο κ. Τσολακίδης «επεσήμανε, συγκεκριμένα, την δυνατότητα να προσανατολιστούν οι αγρότες στην βιομηχανική κάνναβη, λέγοντας ότι ο νομός Έβρου είναι προνομιακός σε αυτήν την καλλιέργεια, καθώς ήδη δραστηριοποιείται εκεί η ΚΟΙΝΣΕΠ «Θεογένης» με ορμητήριο το Τυχερό. Έκανε γνωστό ότι υπογράφηκε πρόγραμμα συνεργασίας με το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και φυσικών Πόρων του ΔΠΘ στην Ορεστιάδα.

Mε 1 εκατ. ευρώ περίπου θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ η έρευνα που θα υλοποιήσει το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε συνεργασία με το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης , με αντικείμενο τη βιομηχανική κάνναβη. Το πρόγραμμα εγκρίθηκε από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Παιδείας και εντάσσεται στο πλαίσιο της Δράσης «Ερευνώ-Καινοτομώ».

Η διάρκειά του προγράμματος θα είναι τριετής και στο διάστημα αυτό θα ερευνηθούν πειραματικά διάφορες ποικιλίες κλωστικής κάνναβης σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό την εξαγωγή συμπερασμάτων για το παραγωγικό τους δυναμικό ανά περιοχή και είδος, αλλά και για τα προϊόντα που είναι δυνατόν να παραχθούν από το καθένα. Ακόμη θα διερευνηθούν οι μεταποιητικές δράσεις που μπορούν να αναπτυχθούν, για την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης. Σκοπός είναι να δημιουργηθούν προϋποθέσεις μεταποίησης και απορρόφησης της παραγωγής ώστε να μπορούν τελικά προϊόντα που θα διοχετευθούν στην αγορά. Συμπράττοντες φορείς στην υλοποίηση του προγράμματος είναι μία βιομηχανική μονάδα της Αττικής και η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ, «Θεογένης», που εδρεύει στο Τυχερό Έβρου. Θα μπορούν οι αγρότες που θα ασχοληθούν να παράγουν βιομηχανική κάνναβη τόνισε σαν ένα νέο προσανατολισμό,  ο κος Τσολακίδης.

Όλα όσα τέθηκε στη σύσκεψη φορέων
Στην συνάντηση φορέων του δημοτικού διαμερίσματος Φερών έγιναν αναφορές στην αξιοποίηση της βιομάζας που μένει ανεκμετάλλευτη, στο νέο καθεστώς για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, στις απαράδεκτες συνθήκες άρδευσης των αγροτικών εκτάσεων, στα υπέρογκα τιμολόγια της ΔΕΗ, στην στήριξη των μικρών μεταποιητικών μονάδων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, στην αξιοποίηση της θερμικής ενέργειας ώστε να αγκαλιάσει 8.000 νοικοκυριά της περιοχής, με ευεργετική κάλυψη θερμοκηπιακών μονάδων, ξηραντηρίων και άλλων. Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος η βουλευτής Νατάσα Γκαρά, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, οι αντιδήμαρχοι Νικ. Γκότσης, Γιάννη Φαλέκας.

Ο τελευταίος με την ιδιότητα του αντιδημάρχου Ενέργειας & Φυσικών Πόρων ενημέρωσε τον υπουργό για τα »στάδια εξέλιξης» του ιδιαίτερα αναπτυξιακού έργου της »Τηλεθέρμανσης» Φερών και έξι οικισμών (7.500 κάτοικοι + αγροτική χρήση) με θερμική ενέργεια από τον Σταθμό Συμπίεσης του αγωγού TAP . Επίσης παρόντες ήταν ο πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Κώστας Αλεξανδρής, ο πρόεδρος ΤΟΕΒ Φερών Βασ. Παντελίδης. Ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Έβρου, Μενέλαος Μαλτέζος συνόδευσε τον υπουργό και στον βόρειο Έβρο σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί η  πολιτική στο νέο στάδιο ενεργειακής μετάβασης που μεθοδευμένα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας με συγκεκριμένες δράσεις.