Κένυα: Οι Ρασταφάρι στο Ανώτατο Δικαστήριο αιτούμενοι νομιμοποίηση για «το χόρτο του Θεού»

Το πολιτικό και θρησκευτικό κίνημα των Ρασταφάρι στην Κένυα εγκαινίασε την πρόσφατη Συνέντευξη Τύπου του με παραδοσιακά τραγούδια. Στη συνέχεια, ο δικηγόρος του κινήματος Σαντράκ Βαμπούι ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι οι Ρασταφάρι προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ζητώντας τη νομιμοποίηση της κάνναβης. «Οι λόγοι είναι καθαρά θρησκευτικοί», δήλωσε ο δικηγόρος και συμπλήρωσε:

Εάν θέλει να ζήσει με πίστη, ο Ράστα πρέπει να καπνίζει κάνναβη σε τακτά χρονικά διαστήματα. Μόνο έτσι μπορεί να επικοινωνήσει με το Δημιουργό του…

Όπως διαβάζουμε στο You May Say… στην Κένυα το κίνημα των Ρασταφάρι είναι αναγνωρισμένο ως θρησκευτική κοινότητα, όπως συμβαίνει με την Καθολική και την Ευαγγελική Εκκλησία, τους μουσουλμάνους ή τους ινδουϊστές. Προφήτης της κοινότητας είναι ο πρώην αυτοκράτορας της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ.

Στη Τζαμάϊκα η χρήση κάνναβης στις θρησκευτικές τελετές των Ρασταφάρι έχει ήδη νομιμοποιηθεί. Αλλά και στην Κένυα οι πιστοί του κινήματος Ρασταφάρι θεωρούν ότι η χρήση του φυτού είναι απαραίτητη για να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.

Η κατοχή, πώληση ή καλλιέργεια ινδικής κάνναβης στην Κένυα δεν είναι αμελητέα υπόθεση και τιμωρείται σήμερα με ποινή φυλάκισης έως 20 ετών. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλά μέλη της κοινότητας των Ρασταφάρι βρίσκονται στη φυλακή. Κι όμως, υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι του κινήματος, δεν έκαναν τίποτε άλλο παρά να επιδιώξουν την επικοινωνία με τον Δημιουργό.

Δεν λείπουν οι πολιτικοί της χώρας οι οποίοι στηρίζουν το αίτημα των Ρασταφάρι. Ένας από αυτούς και ο γερουσιαστής Λεντάμα Ολέκινα. «Ακούστε με που σας λέω, οκτώ στους δέκα βουλευτές καπνίζουν μαριχουάνα…» δηλώνει ο γερουσιαστής.

1924, ο Ρασταφάρι σε επίσημη συνάντηση με τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Αν και αμφίβολο εάν η σημερινή Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δέχονταν τους εκπροσώπους των Ρασταφάρι σε επίσημη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, πριν χρόνια, ο Ρασταφάρι, ο βασιλέας σύμβολο που έδωσε το όνομά του στη θρησκεία που συνδέθηκε όσο καμία άλλη σύγχρονη θρησκεία με τη χρήση της κάνναβης στις ιεροτελεστίες της, πραγματοποίησε μια εθιμοτυπική τέτοια επίσκεψη.

Τότε, το 1924 ως αντι-Βασιλέας της Αβησυνίας της σημερινής Αιθιοπίας, ο Χαΐλέ Σελασιέ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Συναντήθηκε μάλιστα όχι μόνο με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Παύλο Κουντουριώτη και τον Πρωθυπουργό Θεμιστοκλή Σοφούλη, αλλά και με τον Αρχιεπίσκοπο Διονύσιο τον πρώτο.

Μας χάρισε μάλιστα και 300 βόδια, αν και αυτά δεν έφτασαν ποτέ στην Ελλάδα καθώς γι’ αυτό δείχνει να φρόντισαν 300 άλλα βόδια…