ΚΚΕ: Η φαρμακευτική κάνναβη Δούρειος Ίππος για την άγρια καπιταλιστική εκμετάλλευση του λαού

Σε σημερινό του άρθρο, το όργανο του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπή του ΚΚΕ, επαναλαμβάνει τις θέσεις του κόμματος για την αποποινικοποίηση της κάνναβης.
Σας μεταφέρουμε για χάρη της ενημέρωσης ολόκληρη την ανακοίνωση της τομεακής επιτροπής Ημαθίας του ΚΚΕ.
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΗΜΑΘΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση με αφορμή τη συζήτηση για την «ιατρική» χρήση της κάνναβης
Ανακοίνωση με αφορμή τη συζήτηση που έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα για την αξιοποίηση της λεγόμενης «ιατρικής» ή «φαρμακευτικής» χρήσης της κάνναβης και την ύπαρξη του νομού Ημαθίας στο κέντρο αυτής της συζήτησης ως περιοχής στην οποία άρχισαν να δραστηριοποιούνται ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, εξέδωσε η Τομεακή Επιτροπή Ημαθίας του ΚΚΕ.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Ο νομός Ημαθίας βρίσκεται στο κέντρο της συζήτησης, αφού θεωρείται περιοχή στην οποία επιχειρήσεις που ασχολούνται με την καλλιέργεια της «ιατρικής» κάνναβης έχουν ήδη βρει τα στρέμματα στα οποία θα ξεκινήσει η παραγωγή. Για το θέμα έχει γίνει συζήτηση και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Νάουσας, όπου εκφράστηκε και η πρόθεση της δημοτικής αρχής να παραχωρήσει – ενοικιάσει αγροτικές εκτάσεις για την καλλιέργεια.

Η διαδικασία νομιμοποίησης των παραπάνω χρήσεων έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια. Στη διαδικασία πρωτοστατεί ο ΣΥΡΙΖΑ με Ερωτήσεις και τοποθετήσεις βουλευτών και υπουργών του.

Υπάρχουν μια σειρά από ιστοσελίδες που προωθούν την παραπάνω επιχειρηματολογία, προβάλλοντας τάχα «επιστημονικές» έρευνες και μελέτες

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η έντονη δραστηριότητα που αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα ο σύμβουλος του γραφείου Στρατηγικού Σχεδιασμού του πρωθυπουργού, κ. Καρανίκας, ως σύνδεσμος μεταξύ ξένων επενδυτών και επιχειρηματιών του αγροτικού τομέα που δραστηριοποιούνται σε όλο το νομό. Αλλωστε είναι γνωστό ότι ο συγκεκριμένος συμμετείχε σε ημερίδα του Ευρωκοινοβουλίου το Μάη του 2016 για τη χρησιμότητα της κάνναβης, ως προσκεκλημένος του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κούλογλου.

Επίσης, μια σειρά άλλα κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ, οι Οικολόγοι Πράσινοι κ.ά., έχουν τοποθετηθεί υπέρ της νομιμοποίησης των διαφόρων χρήσεων της κάνναβης. Η ΝΔ, μέσα από στελέχη της, στην πράξη στηρίζει τις επενδύσεις στην κάνναβη, όπως χαρακτηριστικά βλέπουμε με τη στάση του δημάρχου της Νάουσας, που ανακοίνωσε το σχεδιασμό της δημοτικής αρχής να ενοικιάσει για 30 χρόνια δημοτική έκταση 1.000 στρεμμάτων σε πολυεθνική εταιρεία για την καλλιέργεια «φαρμακευτικής» κάνναβης, στις θέσεις Ρουντίνα Επισκοπής και Πολυπλάτανου, ενώ κάνει λόγο για «εξαιρετική ευκαιρία»…

Βασικό στοιχείο της επιχειρηματολογίας των υπέρμαχων της «θεραπευτικής» χρήσης της κάνναβης είναι τα οικονομικά οφέλη που θα έχουν οι αγρότες, οι εργαζόμενοι και τελικά το κράτος από την καλλιέργειά της.

Ταυτόχρονα, υπάρχει μεγάλη φιλολογία σε σχέση με τις «ευεργετικές και θεραπευτικές» ιδιότητες της κάνναβης. Ορισμένοι φτάνουν να μιλάνε για θεραπεία ακόμα και του καρκίνου. Υπάρχουν μια σειρά από ιστοσελίδες που προωθούν την παραπάνω επιχειρηματολογία, προβάλλοντας τάχα «επιστημονικές» έρευνες και μελέτες. Την ίδια στιγμή προσπαθούν να δώσουν και ένα ριζοσπαστικό στοιχείο στη συζήτηση, βάζοντας το επιχείρημα ότι η «ιατρική» χρήση της κάνναβης απαγορεύεται γιατί τάχα έχουν αντίθετα συμφέροντα οι πολυεθνικές του φαρμάκου».

Επιχειρείται η πλήρης αποποινικοποίηση των ναρκωτικών

«Με ασαφή και ανυπόστατα πολλές φορές «επιστημονικά» δεδομένα, προσπαθούν να αποκρύψουν το γεγονός ότι η όλη προσπάθεια στοχεύει στην επιδίωξη για γρήγορη καπιταλιστική ανάπτυξη. Μία ανάπτυξη που θα βασίζεται στην άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων ή των αγροτών εκείνων που θα μετατραπούν σε εργάτες γης πολυεθνικών εταιρειών καλλιέργειας «φαρμακευτικής» κάνναβης.

Οι μοναδικές ιδιότητες της κάνναβης που είναι κοινά αποδεκτές από όλους τους ειδικούς – όπως η αντιεμετική της δράση και η επίδρασή της στα κέντρα διαχείρισης του πόνου (και όχι αυτού καθαυτού του πόνου) – δεν μπορούν από μόνες τους να δικαιολογούν αυτή τη βιασύνη της κυβέρνησης, πολιτικών προσώπων ή δυνάμεων και πολυεθνικών, για την καλλιέργεια και προώθησή της.

Τα οικονομικά και πολιτικά «λόμπι» που τάσσονται υπέρ της ελεύθερης χρήσης ναρκωτικών διασυνδέονται άμεσα με πολυεθνικούς ομίλους – κολοσσούς, καθώς τα κέρδη που φέρνει η υπόθεση των ναρκωτικών για λογαριασμό του κεφαλαίου είναι πολυεπίπεδα, είτε από την παράνομη είτε από τη νόμιμη αγορά: Μόνο στην Ευρώπη, η κάνναβη αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μερίδιο (38%) της λιανικής αγοράς παράνομων ουσιών, με αξία η οποία εκτιμάται μέχρι και 12,9 δισ. ευρώ το χρόνο.

Στον σάπιο καπιταλισμό, η παραγωγή και εμπορία ναρκωτικών είναι πηγή ασύλληπτου κέρδους. Πόλεμος, φτώχεια, πείνα, κοινωνικός αποκλεισμός, ανεργία, ανισότητα είναι το υπόβαθρο όπου «ακουμπάνε» τα ναρκωτικά. Δεν είναι ελεύθερη επιλογή κανενός. Είναι καταναγκασμός στο μονόδρομο της εξαθλίωσης της ταξικής κοινωνίας.

Ο λαός και η νεολαία στη χώρα μας έδειξαν ισχυρά αντανακλαστικά, γι’ αυτό σήμερα χρησιμοποιούν τον «Δούρειο Ιππο» της «θεραπευτικής» χρήσης της κάνναβης για να δρομολογήσουν εκ νέου τη νομιμοποίηση της χρήσης.

Δε νοιάζονται για τη θεραπεία των ασθενών αυτοί που διέλυσαν τη δημόσια Υγεία και την Κοινωνική Ασφάλιση, αυτοί που μετέτρεψαν τα φάρμακα σε πανάκριβα εμπορεύματα! Ακόμα και αν κάποιο συστατικό απομονωθεί και μπορεί να αξιοποιηθεί ιατρικά, δεν χαρακτηρίζεται «θεραπευτικό» κανένα ναρκωτικό. Το νομικό πλαίσιο που επιτρέπει την επιστημονική έρευνα για ιατρικούς σκοπούς υπάρχει από χρόνια. Με το να ζητούν «απελευθέρωση» της παραγωγής και διάθεσης της κάνναβης, αυτό που κάνουν είναι να διαφημίζουν μια ουσία που προκαλεί εξάρτηση και «κοινωνικό θάνατο».

Καλούμε το λαό και τη νεολαία της περιοχής, μέσα από τα εργατικά σωματεία, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, γυναικών, να αντιδράσουν και να καταδικάσουν τους σχεδιασμούς της αστικής τάξης. Με τους αγώνες να ακυρώσουν τα σχέδια των επενδυτών – μεγαλοεπιχειρηματιών και των πολιτικών τους εκπροσώπων, να εναντιωθούν σε αυτήν την πολιτική που θέλει να μας έχει ναρκωμένους και υποτακτικούς στα γενικότερα σχέδιά τους για τη διαιώνιση της κυριαρχίας τους».

Πηγή: Ριζοσπάστης