Κολοράντο: Καμπάνια για αποφυγή της οδήγησης υπό την επήρεια κάνναβης

Παράδειγμα της δυνατότητας της Πολιτείας να λύσει ένα πρόβλημα χωρίς να τιμωρήσει, να φοβίσει ή να εκβιάσει τους πολίτες της, αποτελεί η καμπάνια που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Κολοράντο των ΗΠΑ.

Εκεί, αντί όπως γίνεται στην Κύπρο όπου η Τροχαία «αρπάζει τους οδηγούς απ’ το μανίκι», τους επιβάλει υπέρογκα πρόστιμα και τους στέλνει να δικαστούν, οι Αρχές επέλεξαν την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση.

Στην πρώτη Πολιτεία της Αμερικής που νομιμοποίησε την κάνναβη και για την ευφορική της χρήση, η Υπηρεσία Μεταφορών εγκαινίασε μόλις μια καμπάνια με τη βοήθεια 18 φορέων, ανάμεσά τους  Πανεπιστήμια, μη κυβερνητικοί οργανισμοί και επιχειρήσεις.

Η καμπάνια περιλαμβάνει σειρά ενημερωτικών κινήσεων των οδηγών, αλλά και εναλλακτικές λύσεις για το πως θα επιστρέψει κανείς στο σπίτι του εάν πρώτα έχει κάνει χρήση του φυτού και δεν αισθάνεται ασφαλής να οδηγήσει.

Μια εικόνα από την καμπάνια της Υπηρεσίας Μεταφορών του Κολοράντο.

Πρώτο μέτρο, ένα ερωτηματολόγιο που προσφέρεται προς τους οδηγούς, κάνοντάς τους έτσι μέτοχους  του εγχειρήματος.

 

Εικόνα του ερωτηματολογίου το οποίο καλούνται να συμπληρώσουν ανώνυμα οι οδηγοί.

Περισσότερο από τους μισούς χρήστες κάνναβης δήλωσαν ότι έχουν οδηγήσει υπό την επήρεια του φυτού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Μεταφορών του Κολοράντο, ενώ το 2016 σημειώθηκαν στην Πολιτεία 77 θανατηφόρα ατυχήματα στα οποία οι εμπλεκόμενοι σε αυτά οδηγοί, ανάμεσα σε άλλες ουσίες όπως το αλκοόλ, είχαν κάνει και χρήση κάνναβης.

Υπενθυμίζουμε ότι η χρήση του φυτού μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ικανότητας οδήγησης κάνοντας για παράδειγμα τα αντανακλαστικά του οδηγού πιο αργά, δεν υπάρχουν όμως ακόμη επίσημες επιστημονικές έρευνες που να αφορούν στην αναλογία επάνω από  την οποία τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα.

Η κατάσταση περιπλέκεται μιας και πολλοί χρήστες κάνναβης έχουν την τάση να κινούν τα οχήματά τους με πολύ χαμηλότερη ταχύτητα όταν κάνουν χρήση του φυτού, γεγονός που μειώνει ιδιαίτερα τη σχετική επικινδυνότητα. Οπότε  είναι δύσκολο να οριστεί ποιο είναι το όριο επάνω από το οποίο η οδήγηση είναι επισφαλής.

Σίγουρο όμως  θεωρείται ότι η κατανάλωση κάνναβης μαζί με άλλες ευφορικές ουσίες όπως το αλκοόλ, είναι πρακτικά απαγορευτική για όσους οδηγούς επιθυμούν να επιστρέψουν από τη διασκέδασή τους με ασφάλεια.

Μία από τις προτεινόμενες λύσεις της Καμπάνιας είναι και η μεταφορά όσων διασκέδασαν χρησιμοποιώντας κάνναβη στον προορισμό με ασφάλεια (και με χαμηλή τιμή) μέσω ενός συστήματος σαν αυτό που χρησιμοποιεί και στην Ελλάδα η Uber.

Πηγές /  Διαβάστε  Περισσότερα:

Windsor Now: CDOT officials hope to reduce drugged driving with ‘Cannabis Conversation’ campaign

Cannabis News Gr: Κύπρος: Αντιδράσεις για το «κανναβο-τεστ» σε οδηγούς