Κομοτηνή: «Επισκέψεις της Αστυνομίας» σε καταστήματα πώλησης προϊόντων κάνναβης

Ενημέρωση 17/9/2019; Σύμφωνα με νεότερο ρεπορτάζ της ΕΡΤ Κοζάνης: «Ούτε Αυτόφωρο πέρασαν τελικά ούτε Δικάσιμος σχηματίστηκε για τους 4 επαγγελματίες της Κομοτηνή». Αναλυτικότερα στο τέλος αυτού του άρθρου.

Κι ενώ η Salonica Cannabis Expo 2019 είχε ήδη ανοίξει τις πύλες της και χιλιάδες άνθρωποι πέρναγαν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τμήμα της οποίας αποτελούσε και η έκθεση αυτή, λίγα χιλιόμετρα παραπάνω, στην Κομοτηνή, οι επαγγελματίες που τα καταστήματά τους διαθέτουν προϊόντα κλωστικής-βιομηχανικής κάνναβης, γνώριζαν πρωτόγνωρη ταλαιπωρία και πιέσεις από τις αστυνομικές αρχές.

Τι κι αν στην εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας που πραγματοποιήθηκε στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με αφορμή τη ΔΕΘ παρουσιάστηκαν οι επενδυτικές ευκαιρίες που απολαμβάνει η χώρα ελέω κάνναβης, τι κι αν την ίδια «την έκθεση της κάνναβης» επισκέφτηκε και ο πρώην Πρωθυπουργός, τα προβλήματα για τους επαγγελματίες του χώρου συνεχίζονται. Ίσως στην προτροπή του Αλέξη Τσίπρα προς τη σημερινή κυβέρνηση «να σταματήσουν να έχουν ταμπού με την κάνναβη», να κρύβεται τελικά και η εξήγηση της παραδοξολογίας που βιώνουν οι επαγγελματίες του χώρου.

Χαρακτηριστικό είναι το ρεπορτάζ της ΕΡΤ Κομοτηνής το οποίο και σας μεταφέρουμε αυτούσιο:

«Σάρωση» προϊόντων κλωστικής κάνναβης σε 4 επαγγελματίες της Κομοτηνής από την ΕΛΑΣ

Επιχείρηση «Σάρωση» προϊόντων κλωστικής κάνναβης πραγματοποίησαν Αστυνομικοί της Δ/νσης Ροδόπης, στο πλαίσιο ελέγχων της ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών, για το αν διαθέτουν αυτά τα προϊόντα τις απαραίτητες εγκρίσεις .
Συγκεκριμένα οδηγήθηκαν στο κτίριο της Αστυνομίας στο Αυτόφωρο, ενώ έγινε και λήψη αποτυπωμάτων για το γεγονός πως πωλούν τα προϊόντα αυτά, χωρίς να διαθέτουν τα προϊόντα αυτά τις σχετικές εγκρίσεις.

Οι επαγγελματίες 4 τον αριθμό (Βιοπαράδοση, Μέλι Υγεία και Ομορφιά, Μάρκετ 24, Μαγικά Φασόλια και τα είδη καπνιστού Ζήσης, ο τελευταίος έχει εδώ και τρεις μήνες τραβήγματα για την συγκεκριμένη υπόθεση), ούτε γνώριζαν πως θα περάσουν αυτόφωρο και πως θα σχηματισθεί δικάσιμος.

Δέχθηκαν την… έφοδο των Αστυνομικών, οι οποίοι ζητούσαν να κλείσουν αμέσως το κατάστημά τους-αν δεν είχαν να αφήσουν κάποιον στο πόδι- και να τους ακολουθήσουν στο κτίριο της Αστυνομίας και στην Δίωξη Ναρκωτικών.
Μάλιστα οι Αστυνομικοί της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών απέστειλαν και δείγματα των προϊόντων για ανάλυση, η οποία θα δείξει αν η ουσία thc-ψυχοτρόπα ουσία- που περιέχουν είναι στην κλίμακα που πρέπει δηλαδή κάτω του 0,2 ml.

Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, καθώς δεν υπάρχει υπογεγραμμένη η Κοινή Υπουργική Απόφαση, από τα αρμόδια Υπουργεία, που να ρυθμίζει τον τρόπο διανομής και διακίνησης των προϊόντων αυτών. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως τα προϊόντα αυτά είναι Ναρκωτικά, καθώς οι επιχειρηματίες τα αγοράζουν με τιμολόγια από αδειοδοτημένες επιχειρήσεις.
Εδώ και δύο χρόνια οι άνθρωποι όχι μόνο στη Ροδόπη, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, πωλούν τα προϊόντα της κλωστικής κάνναβης (σ.σ. λάδια, ζυμαρικά, καλλυντικά, αλεύρι, σπόρους και τσάϊ κάνναβης).

«Οι Αστυνομικοί, πριν ακόμη ξεκαθαρίσει η υπόθεση με τα δείγματα που απεστάλησαν στο Χημείο, απέσυραν όλα τα προϊόντα από τα ράφια…καθώς και προϊόντα που δεν είχαν σχέση», διαμαρτύρονται οι επιχειρηματίες.

Επίσης οι επαγγελματίες αναρωτιούνται ποιος θα τους αποζημιώσει για το γεγονός πως την ώρα που έκλεισαν τα καταστήματά τους το αγοραστικό κοινό φώναζε και ρωτούσε πότε μπορεί να ψωνίσει, ενώ οι προμηθευτές δεν μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά τους τον ανεφοδιασμό των ραφιών, αλλά και για τα είδη που αποσύρθηκαν!

ΥΓ: Οι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται ακόμα και όχι και τόσο καλή συμπεριφορά από πλευράς της Αστυνομίας…την ώρα που περίμεναν για την λήψη αποτυπωμάτων…ακούστηκαν λένε και απειλές για κρατητήριο…Ας το διερευνήσουν κι αυτό οι αρμόδιοι…

Ενημέρωση 17/9/2019; Σύμφωνα με νεότερο ρεπορτάζ της ΕΡΤ Κοζάνης:

Ούτε Αυτόφωρο πέρασαν τελικά ούτε Δικάσιμος σχηματίστηκε για τους 4 επαγγελματίες της Κομοτηνής που την περασμένη εβδομάδα βρέθηκαν στο στόχαστρο της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών Κομοτηνής της ΕΛΑΣ και ούτε είναι κατηγορούμενοι, καθώς ο Εισαγγελέας δεν άσκησε προς το παρόν δίωξη, περιμένοντας την έκθεση του χημείου του κράτους.
Η… έφοδος της Αστυνομίας έγινε μετά από καταγγελία κάποιας μητέρας που βρήκε στο παιδί της προϊόν από την κατηγορία της κλωστικής κάνναβης και ενημέρωσε την Αστυνομία. Η ομάδα δίωξης Ναρκωτικών της ΕΛΑΣ πραγματοποίησε ελέγχους και κατέσχεσε προϊόντα κλωστικής κάνναβης(σ.σ. τσάϊ, σπόρους, λάδι, ανθούς κ.α.) τα οποία και τα απέστειλε στο Χημείο του Κράτους για να εντοπισθεί εργαστηριακά η περιεκτικότητα στην ψυχοτρόπα ουσία, τετραυδροκανναβιδιόλη –thc-, η οποία θα πρέπει να είναι μικρότερη από 0,3 μικρογραμμάρια.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο δικηγόρος και Ποινικολόγος εκ Θεσσαλονίκης, Λεωνίδας Βασιλάκος, ο οποίος είναι και συνήγορος ενός εκ των τεσσάρων επαγγελματιών που οδηγήθηκαν στην ΕΛΑΣ, τόνισε πως σε ένα μήνα θα βγουν τα αποτελέσματα από του Χημείο του κράτους, το οποίο αν δεν μπορεί να το κάνει να προσδιορίσει με ακρίβεια την περιεκτικότητα, δεν φταίει επ’ ουδενί ο επιχειρηματίας.
Ο κ. Βασιλάκος υπογράμμισε επίσης πως το πρόβλημα με τα προϊόντα της κλωστικής κάνναβης τα οποία πωλούνται από νόμιμες επιχειρήσεις εδώ και καιρό, εντοπίζονται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και σε αυτό οφείλεται η μη υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης-ΚΥΑ-,η οποία θα ρυθμίσει το πλαίσιο της διακίνησης και της διανομής αυτών των προϊόντων και δεν θα σύρονται οι επιχειρηματίες στην Αστυνομία, κάτι που σίγουρα κοστίζει στη φήμη τους. Κοστίζει βέβαια και σε σημείο ζημιάς από τα προϊόντα που κατασχέθηκαν και τους πελάτες αλλά και τους προμηθευτές τους που άφησαν να περιμένουν με κλειστά τα καταστήματα τους.
«Ας ελπίσουμε πως η νέα κυβέρνηση θα υπογράψει την σχετική ΚΥΑ και θα μπουν οι κανόνες για τα προϊόντα της κλωστικής κάνναβης, καθώς δρα ευεργετικά- (σ.σ. η ουσία cbd) σε πολλούς ανθρώπους που έχουν προβλήματα υγείας και θα μπορούν χωρίς πρόβλημα να βρίσκουν και να αγοράζουν αυτά τα προϊόντα με ασφάλεια…χωρίς φόβο… Δεν μπορεί από τη μια να βάζεις τους ανθρώπους να παράγουν την κλωστική κάνναβη στην Ελλάδα και από την άλλα να κυνηγάς τους επιχειρηματίες που πωλούν τα προϊόντα τους», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Βασιλάκος.

Το ηχητικό της συνέντευξης στην ΕΡΤ Κομοτηνής του κ. Βασιλάκου

https://drive.google.com/open?id=1ypyQvvhLWssOHNjpiSjjQxQ_hX6e6DSm