Κούλογλου: Αποποινικοποίηση της ευφορικής χρήσης της κάνναβης

Aυτό το Σαββατοκύριακο πραγματοποιείται η διημερίδα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ «Yes We Cannabis», στον πολυχώρο Σπούτνικ. Στην Ελλάδα τελικώς «μπορούμε»;

Το ερώτημα τέθηκε ανάμεσα σε άλλα στον Ευρωβουλευτή σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Αυγή. Ακολουθεί η απάντησή του:

Η Ελλάδα αποτελούσε πριν τη απαγόρευση της κάνναβης εξαγωγική χώρα βιομηχανικής κάνναβης. Η φαρμακευτική κάνναβη έχει πλέον αναγνωριστεί διεθνώς ως φάρμακο που αντιμετωπίζει παρενέργειες σοβαρών ασθενειών, ενώ της αναγνωρίζονται και θεραπευτικές ιδιότητες. Αυτό έχει οδηγήσει σε πολύ μεγάλη αύξηση της παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης και έναν πάρα πολύ μεγάλο κύκλο εργασιών που αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

Η βιομηχανία της φαρμακευτικής κάνναβης στις ΗΠΑ είναι η πιο γοργά αναπτυσσόμενη βιομηχανία, ακόμη και σε σχέση με την ψηφιακή τεχνολογία.

Η Ελλάδα, καθώς προσφέρονται το κλίμα και το έδαφος, μπορεί να αποτελέσει χώρα παραγωγής και εξαγωγής σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης, και ήδη υπάρχουν ξένες εταιρίες που θέλουν να επενδύσουν στην χώρα. Αυτό βέβαια πρέπει να γίνει σε συνδυασμό με τοπικούς παραγωγούς, από την πλευρά των οποίων  επίσης υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον.  Όλα αυτά σημαίνουν θέσεις εργασίας αλλά χρειάζεται να κινηθούμε γρήγορα και με μεγαλύτερη τόλμη.

Η διημερίδα, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι από τα αρμόδια Υπουργεία, φορείς θεραπείας και απεξάρτησης, συλλογικότητες που ασχολούνται με τα αντίστοιχα πεδία, καθώς και εκπρόσωποι επιστημονικών κλάδων, στόχο έχει να αναδείξει ακριβώς αυτά, και φυσικά να ενημερώσει και να παλέψει με τις δαιμονοποιήσεις, στις οποίες η κοινωνία μας είναι δυστυχώς επιρρεπής.

Πρέπει να αποποινικοποιηθεί η κατοχή μικροποσοτήτων ευφορικής κάνναβης και η χρήση της για προσωπικούς σκοπούς

Είναι ένα μέτρο καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και της μαύρης αγοράς και προστασίας των ανηλίκων, που τώρα καταναλώνουν ότι βρουν  και οι οποίοι θα πρέπει βεβαίως να ενημερωθούν για τις παρενέργειες της χρήσης, ιδίως σε νεαρή ηλικία.

Δεν μπορούμε όμως να συλλαμβάνουμε και να στέλνουμε στα δικαστήρια για μικροποσότητες εφήβους, που έλκονται από το απαγορευμένο. Ανάλογη συλλογιστική έχει οδηγήσει 9 πολιτείες των ΗΠΑ να αποφασίσουν, μετά από δημοψηφίσματα, για την αποποινικοποίηση της ευφορικής κάνναβης.

Θα πρέπει να διδαχθούμε από το παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπου την δεκαετία του ’80 το 10% του πληθυσμού έκανε συστηματική χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών. Η κυβέρνηση αποποινικοποίησε τη χρήση τους, με αποτέλεσμα η χώρα να παρουσιάζει σήμερα να έχει το μικρότερο ποσοστό χρήσης από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Πηγή: Η Αυγή/ TVXS