Ξανά συλληφθείς ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενείς Υπέρ της Χρήσης Φαρμακευτικής Κάνναβης

Ενημέρωση, Παρασκευή 28/9/2018, 18:00. Ελεύθερος με περιοριστικό όρο τη στέρηση εξόδου του από τη χώρα και εν αναμονή του ορισμού ημερομηνία τακτικής δικασίμου, αφέθηκε μόλις ο Κωνσταντίνος Σύρος.

«Σας ευχαριστώ όλους από καρδιάς για το ενδιαφέρον και την  υποστήριξή σας» μας είπε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του.

«Είμαι καλά στην υγεία μου, παραμένω βέβαια χωρίς το φάρμακό μου το οποίο κατασχέθηκε, πράγμα που θα μου στοιχίσει σε πόνο και ταλαιπωρία», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενείς Υπέρ  της Χρήσης Φαρμακευτικής Κάνναβης.

«Η συμπεριφορά των αστυνομικών του Α.Τ. Κιάτου υπήρξε υποδειγματική, ενώ τόσο ο ανακριτής όσο και ο εισαγγελέας υπήρξαν απέναντί μου λογικοί και ανθρώπινοι».

«Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας του φυτού, όπως είναι λογικό και αναγκαίο. Η Πολιτεία οφείλει να σταθεί στο ύψος της, να αντιληφθεί τις υποχρεώσεις της απέναντι στους ασθενείς και να νομοθετήσει σχετικά ώστε να σταματήσει η απάνθρωπη ταλαιπωρία μας».

—–

Σαν κακόγουστο αστείο φαντάζει η σημερινή σύλληψη του Κωνσταντίνου Σύρου. Για πολλοστή φορά η Αστυνομία τον συνέλαβε στο σπίτι του σήμερα το πρωί και αυτή την ώρα είναι κρατούμενος στο Αστυνομικό Τμήμα Κιάτου περιμένοντας να περάσει  αύριο από τον ανακριτή καθώς στην κατοχή του βρέθηκαν έξι δενδρύλλια και μικρή ποσότητα κάνναβης. Είναι καλά στην υγεία του, όπως δήλωσε στην σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το Cannabis News πριν λίγο μαζί του… και είναι προφανώς χωρίς το φάρμακό του που κατασχέθηκε από τις Αρχές.

Αν δεν κάνουμε πλέον λάθος στο μέτρημα, πρόκειται για την τέταρτη φορά που ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενείς Υπέρ της Χρήσης Φαρμακευτικής Κάνναβης συλλαμβάνεται μιας και προηγήθηκαν οι συλλήψεις του 2013, του 2016 και του 2017. Στην περσινή του μάλιστα σύλληψη μαζί του κατηγορούμενη βρέθηκε στο Τμήμα Ξυλοκάστρου και η σύζυγός του η οποία βρίσκονταν τότε στον 6ο μήνα της εγκυμοσύνης της. Η σύλληψη εκείνη έγινε μάλιστα μπροστά στην 6 ετών κόρη του πολύτεκνου ζευγαριού.

Ο Κωνσταντίνος Σύρος όχι μόνο δεν έκρυψε ποτέ το ότι καλλιεργεί κάνναβη ώστε να τη χρησιμοποιεί ως αναγκαίο για την υγεία του φάρμακο, αλλά ανήκει και στην ομάδα των ανθρώπων που μιλάνε δημόσια χωρίς φόβο για αυτό εδώ και χρόνια.

Πρωτοστάτησε στη δημιουργία συλλόγου ασθενών που αγωνίζονται για τη νομιμοποίηση της αυτοκαλλιέργειας του φυτού για ιατρική χρήση, έχει δώσει δεκάδες συνεντεύξεις σε τηλεοράσεις, περιοδικά, εφημερίδες και ηλεκτρονικά Μέσα, για  αυτό το λόγο προκαλεί εύλογη απορία η κίνηση της Πολιτείας να τον συλλάβει για μια ακόμη φορά.

Η ομιλία του Κωνσταντίνου Σύρου πριν λίγους μήνες στη Βουλή των Ελλήνων.

Υπενθυμίζουμε ότι ενώ τυπικά στη χώρα μας η φαρμακευτική κάνναβη είναι πλέον νόμιμη, κανένας ασθενής δεν έχει ακόμη λάβει φαρμακευτικό σκεύασμα του φυτού. Η σημερινή σύλληψη του κ. Σύρου αναδεικνύει για άλλη μια φορά το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς που έχουν ανάγκη την κάνναβη καθώς μοναδικές επιλογές που τους απομένουν είναι ή η παράνομη καλλιέργεια του φυτού ή το να απευθυνθούν στη μαύρη αγορά.

Κι όλα αυτά την ίδια στιγμή που λέσχες κάνναβης των οποίων τα μέλη τους έχουν δικαίωμα να καλλιεργούν νόμιμα το φυτό, λειτουργούν νόμιμα στην Αγγλία, την Ισπανία, την Αυστραλία και πολλές άλλες χώρες, και ο Καναδάς ετοιμάζεται για την πλήρη νομιμοποίηση του φυτού σε λίγες ημέρες.

Ο κ. Σύρος (στη μέση) στον προθάλαμο του Υπουργείου Δικαιοσύνης την προηγούμενη Τετάρτη 11/10/2017 καταθέτοντας το αίτημά του προς τον Υπουργό.

Περισσότερα για τον Κωνσταντίνο Σύρο μπορείτε να διαβάσετε στο αφιέρωμα του Cannabis News που δημοσιεύτηκε κατά την περσινή  σύλληψή του  ή στα παρακάτω δημοσιεύματά μας