Ξεκινάνε άμεσα (και πιλοτικά) οι πωλήσεις κάνναβης στην Ευρώπη

Μέσα στο καλοκαίρι του 2022, όπως όλα δείχνουν, θα ξεκινήσουν οι νόμιμες πωλήσεις κάνναβης για ευφορική χρήση στην Ελβετία ως μέρος του επίσημου ερευνητικού προγράμματος που θα διαρκέσει επτά χρόνια και θα εξυπηρετήσεις 5.000 πολίτες.

Τετρακόσιοι άνθρωποι θα μπορούν έτσι να αγοράζουν κάνναβη από τα εννέα εξουσιοδοτημένα φαρμακεία της Βασιλείας (Basel) που έχει 175.000 κατοίκους, ενώ σύμφωνα με το σχεδιασμό το πρόγραμμα θα επεκταθεί σύντομα και σε τέσσερις ακόμηξ πόλεις της χώρας, όπως αναφέρει το You May Say….

Οι Ελβετοί, στην πρώτη αυτή φάση, θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ τεσσάρων ποικιλιών ανθών του φυτού και δύο κατεργασμένων παραγώγων κάνναβης (hashish) που η τιμή τους θα κυμαίνεται μεταξύ 7,74 και 11,76 ευρώ το γραμμάριο και η περιεκτικότητά τους σε THC δεν θα ξεπερνά το 20% -ενώ το κράτος θα τις προμηθεύεται από την Ελβετική εταιρεία Pure Holding AG. «Οι τιμή είναι χαμηλή», σχολιάζουν αρμοδίως «ώστε να είναι ανταγωνιστική της μαύρης αγοράς τυ φυτού».

Αρκετοί πανηγυρίζουν ήδη, θεωρώντας το γεγονός ως την «έναρξη της νόμιμης πώλησης κάνναβης στην Ευρώπη» και η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα ορόσημο προόδου εν μέσω της περιπέτειας της νομιμοποίησης του φυτού στην γηραιά ήπειρο.

Διαβάστε περισσότερα: Ελβετία – Νόμιμη η κάνναβη για 5.000 πολίτες που συμμετέχουν σε επταετές πιλοτικό πρόγραμμα

Παρόλα αυτά, πρόκειται προφανώς για ένα πρόγραμμα πιλοτικό και ερευνητικό και όχι για μια «νομιμοποίηση», μιας και η χώρα δείχνει να επιθυμεί να μην παραβεί ευθέως τα όσα ορίζει η  Συνθήκη για τα Ναρκωτικά που υπεγράφη στον ΟΗΕ  το 1961 την οποία και έχει υπογράψει.

Κατά τα άλλα, η κοινή γνώμη της χώρας, σε ποσοστό περίπου 65% δείχνει θετική σχετικά με την αλλαγή του νόμου και τη νομιμοποίηση των πωλήσεωντου φυτού, σύμφωνα με έρευνα του υπουργείου υγείας της χώρας.