Ξεκίνησε η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα με ασθενείς που λαμβάνουν κάνναβη ως φάρμακο

Ξεκίνησε στην Αγγλία η μεγαλύτερη έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ευρώπη  σχετικά με την φαρμακευτική αξιοποίηση της κάνναβης. Στόχος της η επιστημονική καταγραφή στοιχείων από ασθενείς που χρησιμοποιούν το φυτό και σκευάσματά του για μια σειρά από ασθένειες.

Όπως αναφέρει το ελληνικό free press περιοδικό You May Say…, το «Σχέδιο 2021» θα μελετήσει τις συνέπειες του φαρμάκου σε ασθενείς που πάσχουν από ασθένειες όπως χρόνιοι πόνοι, επιληψία, σκλήρυνση, μετατραυματικό στρες, Σύνδρομο Τουρέ, άγχος ή έχουν ιστορικό χρήσης ουσιών και θα καταθέσει τα στοιχεία του στην ιατρική κοινότητα ώστε να αλλάξει η κατάσταση.

Το δείγμα της έρευνας θα αγγίξει τους 20.000 χιλιάδες ασθενείς. Σε αυτούς θα χορηγηθούν φαρμακευτικά σκευάσματα του φυτού μέσα στα επόμενα 2 χρόνια.

Στόχος της έρευνας να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη δεξαμενή στοιχείων στην Ευρώπη για τα αποτελέσματα της θεραπείας με τη συγκεκριμένη ουσία

Το πρόγραμμα που έχει το όνομα Project Twenty21  ξεκίνησε επισήμως στις 4 Αυγούστου 2020 και, όπως ανέφερε ο Guardian από τον Νοέμβριο του 2019, προωθείται από μερικούς από τους πλέον σημαντικούς ιατρικούς φορείς της Αγγλίας το Royal College of Psychiatrists (RCP)  (την Βασιλική Ένωση Ψυχιάτρων) την British Pain Society (τη Βρετανική Εταιρεία Πόνου) και την United Patients Alliance.(την Ένωση Ασθενών).

«Η φαρμακευτική κάνναβη είναι οικονομικά απλησίαστη για πολλούς ανθρώπους» τόνιζε τότε χαρακτηριστικά ο κ. Ντέιβιντ Νατ εκ μέρους του «Σχεδίου 2021». «Οι ασθενείς παραμένουν χωρίς θεραπεία, και οι επιλογές που έχουν είναι ή να έχουν σημαντική οικονομική επιβάρυνση απευθυνόμενοι στον ιδιωτικό τομέα ή να βρεθούν αντιμέτωποι με τον νόμο απευθυνόμενοι στη μαύρη αγορά. Δεν τους αξίζει αυτό και η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει» προσθέτει.

Παρά τη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης στην Αγγλία, οι γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας παραμένουν επιφυλακτικοί στο να τη συνταγογραφούν επικαλούμενοι έλλειψη στοιχείων για την αποτελεσματικότητά της. Ταυτόχρονα όσοι απευθύνονται στις ιδιωτικές κλινικές αναζητώντας το φάρμακο είναι αναγκασμένοι να καταβάλουν περίπου 1000 λίρες για τη διάγνωση και τη συνταγή.

Για την ώρα μόνο 18 ασθενείς έχουν καταφέρει να λάβουν την απαραίτητη συνταγή μέσω του εθνικού συστήματος υγείας της Αγγλίας

Διάγραμμα με τη διαδικασία του προγράμματος Twenty21

«Το Royal College of Psychiatrists (RCP, ή Κολλέγιο των Ψυχιάτρων) ελπίζει το πρόγραμμα αυτό να αντιμετωπίσει την έλλειψη στοιχείων για τη χρήση φαρμακευτικών προϊόντων που βασίζονται στην κάνναβη σε όλους τους τομείς της Υγείας, ανάμεσά τους και η ψυχική υγεία» επισημαίνει η Γουέντι Μπερν, εκ μέρους του RCP.

.

Διαβάστε Περισσότερα:

 

Project Twenty21: Europe’s largest medical cannabis registry goes live